Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygód z dieslem ciąg dalszy -czas działania świec żarowych
Autor Wiadomość
RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 19-03-2006, 11:07   Przygód z dieslem ciąg dalszy -czas działania świec żarowych

Witam,
ostatnio jak wiadomo miałem problem z urządzeniem rozruchowym, który udało się naparwić...

Teraz pojawiła się nowa zagadka....
świece żarowe nie włanczają się zawsze... tzn. - jak kupiłem Tipka, to kontrolka zapalała się zawsze - czy auto stało 5min, godzinę, czy całą noc. (kontrolka zapalała się chociaż na chwilę)
Natomiast po ostatniej naprawie urządzenia rozruchowego, świece żarowe włanczają się jedynie przy dłuższym postoju np. po całej nocy. Gdy ostatnio auto stało 4 godziny(!) to się nie włączyły.
Jednocześnie auto odpala w miarę bez problemów - z lekko wciśniętym gazem - ale tak było od kupna.

nie wiem czy nazwać to problemem, bo niby odpala, ale jednak jest to dziwne zachowanie.
Zastanawiam się czy może mi się coś popsuć jak będzie to tak wyglądało.
Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam :D

assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-03-2006, 11:21   

Sterownik grzeje zaleznie od temp zewnetrznej lub bloku silnika nie pamietma dokladnie :-)
W mitsu swieczki mi w lecie tez nie grzaly i w zaleznosci im nizsza temp tym dluzej na pelnej mocy grzaly :-)

Popsuc ci sie nic nie moze, mogloby przepalic swiece gdyby grzalo zadlugo ale jesli sterownik jest ok to nie masz sie co martwic :-)

Diesle maja juz ten swoj urok...
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

april 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 19-03-2006, 12:35   

U mnie np. jakis czas temu bylo podobnie,ale winę za ten stan ponosila kontrolka,a dokładnie zasniedziała koncówka od kontrolki przy urzadzeniu rozruchowym.Po oczyszczeniu koncówki i zakonserwowaniu problem zupełnie zniknał.teraz kontrolka dokładnie pokazuje kiedy grzeje.Najlepiej miernikiem sprawdź czy pojawia sie napięcie na listwie świec zarowych.Jeśli tam zawsze jest napięcie to sprawa samej kontrolki jest oczywista.Przy okazji przygrzej połaczenie samego pina do płytki drukowanej.
     assistance   Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-03-2006, 13:30   

Dzięki za rady.
Faktycznie coś musi być z kontrolką. Podłączyłem woltomierz i faktycznie, przy zimnym silniku jest prąd (przez ok.20sek.), przy rozgrzanym przez 15sek., a kontrolka się nie pali.
Jak się zrobi cieplej to może znów się do tego urządzenia rozruchowego dobiorę.
Tymczasem muszę policzyć do 20 i mogę odpalać :D

Dzięki :piwko:

assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 22-03-2006, 12:15   

RaV, Potrzeba matką wynalazku.

Odpowiedz do tematu