|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kłopot z zamkiem |
Autor |
Wiadomość |
JACA
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 25-07-2006, 12:10 Kłopot z zamkiem
|
|
|
Dziś rano nie mogłem otworzyc zamka od strony kierowcy centralny zamek odmówił współpracy, po kilku prubach stwierdziłem, że od strony pasażera otwiera za każdym razem a od strony kierowcy raz działa a raz nie (tzn. zamyka za każdym razem lecz nie zawsze otwiera). Gdzie szukać przyczyny? |
_________________ FT SX SW 1,9TD DGT `93 218Kkm |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-07-2006, 21:47
|
|
|
niedawno temat był poruszany. w tym dziale. Poszukaj. Podpowiem problem z siłownikem. Ale też może być że masz przewód do siłownika uszkodzony |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-07-2006, 21:31
|
|
|
najprawdopodobniej do przedniego siłownika od kierowcy (master) masz przerwę na kablu 'otwierającym'... centralka będzie OK; sam siłownik raczej nie... przetarty kabel... |
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 28-07-2006, 19:15
|
|
|
jaca u mnie to samo. niby slychac ze chodzi i dzyndzel pracuje ale dzrwi jako tako juz nie mozna otworzyc. kamilbanan mial to samo to musial zamek wywalic. ja w ostatecznosci mam jeszcze zwykle zamki w zapasie i silowniki wiec jak nic jutro nie zdzialalm bede zmuszony wstawic prymitywa z silownikiem. ale to sie jutro okaze. moze cos wykombinuje. jak cos zdzialam to dopisze rozwiazanie problemu.
[ Dodano: 29-07-2006, 23:25 ]
no i problem rozwiazany. zamek elektrycznie jest w stanie iedealny ale mechanicznie to zuzyty. jednak pomimo ze jest nierozbieralny rozebralem go i udalo mi sie naprawic. przyczyna byl wyrobiony bolec otwierania. zapadka ktora powinna go otworzyc nie byla w stanie go przesunac o o,05 mm i nie otwieral. poprostu wyrobiony i walec w miejscu styku z zapadka otwierajaca by plaski. troche podgiolem wodzik i juz jest wporzadku. pomoimo ze nie rozbieralny mozna go spokojnie otworzyc. odkrecasz 3 srubki a miejsca gdzie jest nitowany delikatnie podwazasz aby nity przeszly przez plastik. skladajac musisz delikatnie puknac w tych miejscach bay nity przeszly przez otwory. zamek znowu odzje. tylko przed zamontowaniem sprawdz kilkadziesiat razy czy dziala wszystko jak nalezy aby miec pewnosc. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
JACA
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 02-08-2006, 17:25
|
|
|
unknown napisał/a: | najprawdopodobniej do przedniego siłownika od kierowcy (master) masz przerwę na kablu 'otwierającym'... centralka będzie OK; sam siłownik raczej nie... przetarty kabel... |
To bedzie to!!! Przekręcam klucz i cisza jakby akumulatora nie było. Narazie z braku czasu na naprawę biegam wokoło auta
[ Dodano: 02-08-2006, 18:30 ]
TEMPRAWG napisał/a: | jaca u mnie to samo. niby slychac ze chodzi i dzyndzel pracuje ale dzrwi jako tako juz nie mozna otworzyc. kamilbanan mial to samo to musial zamek wywalic. ja w ostatecznosci mam jeszcze zwykle zamki w zapasie i silowniki wiec jak nic jutro nie zdzialalm bede zmuszony wstawic prymitywa z silownikiem. ale to sie jutro okaze. moze cos wykombinuje. jak cos zdzialam to dopisze rozwiazanie problemu.
[ Dodano: 29-07-2006, 23:25 ]
no i problem rozwiazany. zamek elektrycznie jest w stanie iedealny ale mechanicznie to zuzyty. jednak pomimo ze jest nierozbieralny rozebralem go i udalo mi sie naprawic. przyczyna byl wyrobiony bolec otwierania. zapadka ktora powinna go otworzyc nie byla w stanie go przesunac o o,05 mm i nie otwieral. poprostu wyrobiony i walec w miejscu styku z zapadka otwierajaca by plaski. troche podgiolem wodzik i juz jest wporzadku. pomoimo ze nie rozbieralny mozna go spokojnie otworzyc. odkrecasz 3 srubki a miejsca gdzie jest nitowany delikatnie podwazasz aby nity przeszly przez plastik. skladajac musisz delikatnie puknac w tych miejscach bay nity przeszly przez otwory. zamek znowu odzje. tylko przed zamontowaniem sprawdz kilkadziesiat razy czy dziala wszystko jak nalezy aby miec pewnosc. |
Gratuluje rozwiązania problemu, może ten post przenieść do działu z rozwiązaniami usterek? |
_________________ FT SX SW 1,9TD DGT `93 218Kkm |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
|
Wysłany: 03-08-2006, 11:20
|
|
|
JACA napisał/a: | Gratuluje rozwiązania problemu, może ten post przenieść do działu z rozwiązaniami usterek? |
Oczywiście. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 03-08-2006, 15:40
|
|
|
oczywisci przychylam sie do wiekszosci |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|