Zniszczona podsufitka. |
Autor |
Wiadomość |
flimbo
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-06-2007, 20:09 Zniszczona podsufitka.
|
|
|
Witam
Jako że zbliża się okres urlopu planuje się zabrać za zmianę obicia podsufitki w moim tipku .
Obecne pokrycie jest niestety w 2 miejscach przetarte , a to niestety wygląda bardzo brzydko.
mam 2 pytania:
1. czy można wyciągnąć całą podsufitkę z samochodu- jeżeli tak to jak to zrobić .
2. jaki użyć najlepiej materiał i klej do obicia
Pozdrawiam . Krzysztof
|
_________________ Fiat Tipo 1.6 prod.1993
835C1.000 LPG |
|
|
|
|
gomez
Wiek: 39 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 57 Skąd: Bolesławiec/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-06-2007, 20:14
|
|
|
Hehe mi też by się to przydało, więc z chęcią poczytam posty |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-06-2007, 21:27
|
|
|
Jako że niedawno przerabiałęm ten temat u ojca w tipo, to postaram sie pomóc. Podsufitke wyjmiesz w calosci, odkrecasz te daszki z przodu ktore chronia w raqzie potrzeby od slonca, demontujesz uchwyty/klamki przy suficie, odkrecasz wszystkie plastiki na gorze dookola, zapinki takie okragle z tylu i ewentualnie male po bokach bo czasem sa i wyciagasz cala podsufitke w jednym kawalku stopniowo przez otwarty bagaznik, troche zabawy i wyjdzie.
Co do materiałów to poszukaj sklepu dla tapicerow, sa w nich gotowe materialy do aut na takiej cieniutkiej gabeczce jak w nowych autach tapicerki, kupujesz jaki ci sie podoba o odpowiedniej dlugosci i do tego klej, kurcze uciekla mi z pamieci teraz nazwa kleju a puszke juz wywalilem ale na puszce jest duzymi cyframi 88 nadrukowane, polecono mi go w sklepie i naprawde super, szybko schnie i bardzo dobrze wiaze. Podsufitke na dzien dobry grunotowalem klejem, dalem wyschnac, potem druga warstwa i na to material stopniowo zaczynajac od przodu tapiecerki tak jak sie uklada tapety na scianach rozwijajac z rulonu i dokladnie dociskajac. Wyszło bardzo fajnie.
Dodatkowo ojcu wymienialem takze material na boczkach drzwi i z jednego kawalka ladnie daje sie pokryc calosc tak ze wyglada jak fabrycznie, dokaldnie spasowane ze wszytkimi przetloczeniami itp.
Troche cierpliwosci, starannosci i wyjdzi ebardzo ladnie.
A i przed klejeniem dokaldnie umyc rece i w trakcie dbac o ich czystosc zeby potem paluchow sobie przy ukladaniu materialu nie naodbijac ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
flimbo
|
Wysłany: 22-06-2007, 21:35
|
|
|
Dzięki
a jeszcze jedno pytanie jak pozbyłeś się starej tapicerki ? |
835C1.000 LPG |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 22-06-2007, 21:38
|
|
|
flimbo napisał/a: | Dzięki
a jeszcze jedno pytanie jak pozbyłeś się starej tapicerki ? |
U ojca był niebieski welur, nie zdzieralem tego bo bym wiecej zlego wyrzadzil niz naprawil, po zagruntowaniu klejem i wychnieciu wlos ulozyl sie na plasko i wyszla w miare rowna twarda powierchnia, potem na to material ktory jest na mniej wiecej 2mm gabce i efekt koncowy jest taki ze nic nie widac ze pod spodem jest stara tapicerka, wychodzi równiutko. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
|
|
|
|
svamp
|
Wysłany: 23-06-2007, 09:23
|
|
|
Mógłbyś podrzucić zdjęcia jak podsufitka się prezentuje obecnie?
U mnie podsufitka prezentuje się nieciekawie, ale mam szyberdach i nie wiem czy jest sens porywać się na jej wymianę. Może już ktoś z forum wymieniał podsufitkę w tipo z szyberem? |
_________________ Tipo 1,6 AGT cat. i.e. '91 |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 23-06-2007, 10:37
|
|
|
svamp napisał/a: | Mógłbyś podrzucić zdjęcia jak podsufitka się prezentuje obecnie?
U mnie podsufitka prezentuje się nieciekawie, ale mam szyberdach i nie wiem czy jest sens porywać się na jej wymianę. Może już ktoś z forum wymieniał podsufitkę w tipo z szyberem? |
Po poludniu jakies fotki wrzuce. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 23-06-2007, 11:28
|
|
|
U mnie w tipaczu też jest przedarta. To chyba jakas wada fabryczna :-) ja planuje założyć jakąś czarna skórę. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-06-2007, 14:16
|
|
|
Chcesz zrobić z auta karawan ze pakujesz czarną skóre na podsufitkę ? |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
flimbo
|
Wysłany: 23-06-2007, 16:14
|
|
|
ja też chętnie bym zobaczył zdjęcia jak ta tapicerka wygląda, ale jeszcze chętniej zobaczył bym jak była naprawiana.
** Dodano: 23-06-2007, 17:31 **
GrzesiekK. napisał/a: | na puszce jest duzymi cyframi 88 nadrukowane |
czy chodziło ci o ten klej ? przeszukałem internet i tylko to znalazłem:
http://www.anser.pl/Klej_uniwersalny_88_Super.html |
835C1.000 LPG |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 23-06-2007, 18:26
|
|
|
Tak, właśnie na ten klej robiłem podsufitke, co do fotek to się sprawa troche przeciagnie, zapewne do jutra bo z ojcem sie rozminolem i pojechal z matula na dzialke swoim tipaczem wiec wroca jakos jutro. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-06-2007, 21:18
|
|
|
svamp napisał/a: | ale mam szyberdach |
właśnie też się boje go ruszać... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
kuba186
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-06-2007, 10:56
|
|
|
U mnie nie dość, że jest do wymiany podsufitka to jeszcze tylna półka zrobiła się kudłata i straszy wyglądem . Żeby tego było mało to poprzedni właściciel wychapał olbrzymie dziury na głośniki . Co do materiałów do naprawy tapicerki to może znacie jakieś sprawdzone sklepy internetowe gdzie można wszystko zakupić |
_________________ Było: Tipo 1.4 S + LPG '95
Jest: Nuova Lancia Delta 1.8 '94 |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 25-06-2007, 11:10
|
|
|
a ja mam takie pytanie. mam straszliwie zmasakrowaną tą zasuwkę od szyberdachu ... da radę ją wyciągnąć bez rozbierania całej podsufitki ? |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 31-01-2008, 20:59
|
|
|
Ja kupiłem materiał w sklepie z materiałami, wykręciłem podsufitke i w domu kleiłem zwykłym silikonem, silikon nakladalem kawalkiem plastikowej plytki, calosc podsufitki byla pokryta rownomierna warstwa silikonu , pozniej starannie ukladalem material, ksztalty wyszly orginalne, mam ją juz rok i nic jej sie nie dzieje, silikon jest najlepszy tylko walił jakiś czas octem. Polecam silikona |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 31-01-2008, 21:18
|
|
|
enters,
Jakiego materiału użyłeś do oklejenia podsufitki? |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 31-01-2008, 23:12
|
|
|
Octem wali od silikonu bo zawiera związki przeciwgrzybiczne...
Prawdę mówiąc też myślę o nowej podsufitce, ale chciałbym sie dowiedzieć ile was taka naprawa wyniosła. Czyli ten materiał plus klej (czy silikon)? Dzięki za jakieś info, bo przynajmniej dowiem się czy jest sens o tym myśleć, czy odpuścić sobie narazie i zbierać kasę... |
|
|
|
|
enters
|
Wysłany: 01-02-2008, 06:10
|
|
|
Materiał: Obiciowy (w moim przypadku zblizony do orginalnego koloru podsufitki o strukturze niziutki taki baranek-nie znam sie na tym wiec inaczej nie opisze) zabuliłem rok temu 30zł za 2x1,5metra zdajesie
Do tego pierwszy lepszy silikon dwie tuby do pistoletu, koszt 10-12zł za tube
chociaz ze wzgledu na wilgoc to przeciwgrzybiczny wskazany, ale chyba wszystkie takie sa czyli wszystkie "walą octem"
Odgrzebałem przypadkowe zdjęcie
http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0000972.jpg |
|
|
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-02-2008, 08:51
|
|
|
Czyli z tego wynika, że koszt jest niewielki, a efekt jak najbardziej zadowalający Muszę się za to zabrać w najbliższym czasie w moim Tipo... Dzięki za info... |
|
|
|
|
Savage89
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:32
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie w tym wątku;) nie będę zakładał nowego skoro jest fajny ten;) otóż również mam ten problem, podsufitka w moim Tipo-pierdo-grzmocie wyglądała jak by ktoś sobie o nią buty wycierał i zjeżdzał z górki zamiast sanek. Postanowiłem się za to zabrać, a więc zdemontowałem ją, ale niestety, rozsypała się żywcem mi na pysk, poprostu proszek, niebyło z niej co zbierać. W dodatku mam nieoryginalny szyber, i poprzedni własciciel jak go montował to nie dopasował wycięcia do ramki szybra, tylko zerżnął nożem żywcem dookoła aby tylko było i takie zadziory pozostawiał. Tak więc pojawił sie problem kupna innej;) wyobraźcie sobie że objeździłem około 6szrotów i w żadnym tipolocie nie było podsufitki!!! widocznie wieeelu z nas ma ten problem;) ale wkońcu udało mi się dorwać całą podsufitke. a więc Wjeżdzam, wychodze z auta, pytam gościa czy jest, za ile i czemu tak drooogo. Rozmawiał wtedy z klientami z czarnego merca i chyba szykował sie grubszy interes, bo był bardzo podekscytowany i mruknął mi tylko że koło koparki jest jeden tipacz i żebym sobie wyjął i wziął tak więc podziękowałem nazbyt serdecznie i poleciałem wyjmować póki sie nierozmyślił przywiozłem do domku, odkurzyłem z grubsza, fakt, nie jest extra ale przynajmniej cała, a darowanemu koniowi sie w jape nie patrzy;-) ehh, musiałem sie kurde wygadać bo w domu same baby i mnie tylko ganiają że jakieś "plandeki" zwoże zamieszczam fotke podsufitki po przywiezieniu, i materiał jakim bede "tapicerował";) jest to niebieski zamsz, za rulon 200x160 zapłaciłem 25zeta. Kleju będę używał polimerowego , ale zobacze, bo jeśli przebije to kupie inny. po kolei będe zamieszczał fotencje, mam nadzieje że komuś to pomoże pamiętajcie tylko że o gustach sie nie dyskutuje zdrosy;)
http://www.tempra.org/uploads/sufit.JPG
http://www.tempra.org/uploads/klej.JPG |
|
|
|
|
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:36
|
|
|
to czekamy na efekty, ja jak się zrobi na prawdę ciepło to swoją wypiorę jak i resztę środka auta i jak to nie pomoże to też trzeba będzie pomyśleć o jakichś zmianach
powodzenia w pracach |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:57
|
|
|
Savage89, naprawdę opisz i umieszczaj fotki bo ja też będę chciał wymienić podsufitkę w najbliższym czasie |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-02-2008, 11:47
|
|
|
To ja może zrobię mały reportaż, chociaż podsufitkę robiłem już dawno ;p
Kupiłem puszkę kleju "Tapicer" taki czerwony, materiał, wyjąłem żelazko z szafy
Zdjęcia kiepskiej jakości bo robione jakiś rok temu telefonem
1. Po wyjęciu z samochodu:
2. Po zdarciu resztek materiału:
3. A teraz niespodzianka robimy otwór na lampkę z tyłu:
Przymiarka i docięcia:
Choć bardzo kiepska jakość, usztywnienie od spodu, żeby lampka dobrze przywarła i nie była luźna:
4. Niezbędne narzędzia:
Zgubiłem gdzieś zdjęcia jak po kolei naklejałem materiał, zacząłem od tej płaszczyzny nad głowami kierowcy i pasażera, potem do tyłu a na koniec zostawiłem sobie te przetłoczenia od daszków przeciwsłonecznych, ale na ciepło materiał układał się idealnie i do dzisiaj wszystko wygląda b. dobrze.
5. A to już wyniki:
z nową lampeczką:
górna część:
6. Na koniec pobiegłem do pasmanterii i kupiłem taśmę nie wiem jak ona się nazywa, ma już w sobie klej, ze tylko ją żelazkiem przykleiłem i zrobiłem obrzeże tam, gdzie podsufitka styka sie z przednią szybą:
Szkoda że części zdjęć nie moglem znaleźć i jakość. Lampkę tylną podłączyłem do przedniej i działa tak samo jak przednia można ją włączyć na stałe, zapala się po otwarciu drzwi, albo wcale się nie zapala ;P |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 13-02-2008, 16:54
|
|
|
taki mały offtopic... jakby ktoś chciał podsufitkę szarą w bardzo dobrym stanie to jest u mnie na szrocie... dowieźli niedawno tipacza więc jak coś to pisać to dam kontakt na szrot... |
|
|
|
|