|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dedra 1.6ie Podmiana sondy z clio 1 |
Autor |
Wiadomość |
dawidek9919
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-10-2013, 20:44 Dedra 1.6ie Podmiana sondy z clio 1
|
|
|
Witam mam pytanko ,ponieważ chce wymienic sonde lambda ,mam 3 przewodową ,2 białe i 1 czarny ,i tesciu ma sonde sprawną bosha od renault clio 1 ,różni sie tylko kostką ,kable sa takie same czy jak bym podmienił to by pasowała ?a dokładnie mi chodzi czy by działała skoro przewody sa takie same ....dziekuje za pomoc |
_________________ Dyskusja z właścicielem VW o motoryzacji nie ma sensu, tak jak gra w szachy z gołębiem.
Nieważne jak dobry jestem w szachy, gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał. |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-10-2013, 11:48
|
|
|
Skoro Clio i Tempra maja drzwi, jedne i drugie otwierają się w tą samą stronę, to możę też sobie przełożysz? Ciekawie by to wyglądało - tempra z drzwiami od Clio. Powiem Ci, ze już nie jednym zaskoczyli mnie na tym forum, ale pomysl z sonda jest rewelacyjny. |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
GrimlocK
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-10-2013, 23:45
|
|
|
maniutek napisał/a: | Skoro Clio i Tempra maja drzwi, jedne i drugie otwierają się w tą samą stronę, to możę też sobie przełożysz? Ciekawie by to wyglądało - tempra z drzwiami od Clio. Powiem Ci, ze już nie jednym zaskoczyli mnie na tym forum, ale pomysl z sonda jest rewelacyjny. |
Pomysł nie jest do końca głupi. Clio zapewne ma sondę działającą w tym samym zakresie, tkzw. wąskopasmową 0 - 1V. Sonda jako element ma zasadę działania taką samą. Kiedyś w swoim SC miałem oryginalną sondę Boscha dedykowaną do Fiata 500 1.4. Różnica to tylko kabel.
Jeżeli sonda od Clio ma 3 kable to znaczy, że jej masa jest tak samo poprowadzona jak w sondzie oryginalnie montowanej w temprze. Jedyne co musiałbyś wiedzieć to który kabel odpowiada za co. W Temprze: czarny -sygnał, szary-masa, biały-grzałka. |
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 07-10-2013, 19:05
|
|
|
pomysł jest dobry , jeśli wszystko pasuje to powinna podejść , mój kolega podmienia sondy - w tipo to wiem że od volkswagena tą z 4 przewodami , nie zapominajmy że sterowniki wtrysków nie są produkowane do danego modelu , wiele marek aut jeździ na boschu , kolego Dawidek9919 po prostu ją załóż i sprawdź na kompie jeśli pracuje to ok- pozdr. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-10-2013, 21:23
|
|
|
Sprobowac mozna tym bardziej ze to wiele pracy nie kosztuje tym bardziej jesli jest to sonda oryginalna,firmowa i sprawna.Sondy 3 przewodowe tak naprawde niewiele sie od siebie roznia budowa.Glownie chodzi tu o roznice mechaniczne jakie stosuja producenci takie jak umiejscowienie sondy blizej lub dalej od kolektora wydechowego,temperatury spalin,pojemnosci silnika.Charakterystyki elektryczne sa bardzo podobne.Poza tym komputer sam dostosuje sie do nowej sondy.
Sam kiedys zalozylem sonde od Audi A6 do tipo 2.0 i wszystko bylo dobrze choc numery sond nie byly nawet podobne. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|