Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwestować czy sprzedać
Autor Wiadomość
arti 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-12-2008, 21:56   Inwestować czy sprzedać

Panowie mam poważny dylemat. Moje tipo ma już swoje lata i troche nalatane km. Wymaga teraz gruntownego remontu zawieszenia czyli cały przód i tył, wymiany sprzęgła, poduszek pod silnikiem i troche blacharki włącznie z wymianą tylnego zderzaka(jakiś debil wjechał mi na Stopie w niego, na szczęście zatrzymał się na haku :badgrin: ).
I teraz opcje są dwie:
1. Moge go opchnąć za jakieś 2tyś dołożyć z 6tyś i kupić coś lepszego( tylko co?)
2. Zainwestować kupe kasy i jeździć dalej.

Skłaniam się ku drugiemu bo mam wielki sentyment do tipo, nigdy mnie nie zawiódł, i do tego prezentuje się świetnie wśród tych wszystkich japońców, koreańców i schmelzwagenów.
A po drugie silnik jest świetny, nie do zajechania ( 1.4ie), przeżył nawet zerwanie paska i nic mu nie jest.

Co radzicie?

ps. jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma.
     assistance

msiemion1 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-12-2008, 22:05   

zdecydowanie na Twoim miejscu doinwestowałbym i jeżdził jeszcze trochę. Jak uzbierasz więcej kasy to szukaj. do ok 8 tys, to szukanie jest gehenną, szkoda czasu. Ew. kup taki sam a swój potraktuj jako dawcę części.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-12-2008, 22:05   

arti, sedici nie musisz, stykałaby "dwójka" ale 8v. Ja 1.4 już więcej bym nie kupił (nie znałem się3 lata temu i mam) jak na 900 kilowe Tipo to trochę przymiarko. Szukałbym 1.6. Konstrukcja prawie identyczna, a moc wyższa. Cenowo nie musi być drogo, a jeżeli i tak masz do wymiany elementy to kup 1.6 w chociażby lepszym stanie blacharskim i już masz w co pakować ew. kasę zamiast w 1.4 które poszłoby do żyda

Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-12-2008, 22:12   

arti napisał/a:
jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma.

Ja bym szukał i się nie poddawał albo kupił w średnim stanie za niższą cenę i go dopieścił.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-12-2008, 22:22   

arti, za osiem koła kupisz Bravo.
Młodsze i ładniejsze :D

assistance   Moneta

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-12-2008, 22:23   

sprzedać za ile ktoś będzie chcial wziąć, dołożyć kasę i kupić coś innego. Może sedici może nie.

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 30-12-2008, 00:03   

kiedyś znalazłem się w bardzo podobnej sytuacji tyle że ja moje tipo trochę rozbiłem .... i się zastanawiałem czy zrobić go na "sztukę" i sprzedać czy inwestować i zrobić go na cacy .... skorzystałem z opcji nr dwa i wsadziłem w niego drugie tyle co jest wart .... ja po prostu nie potrafiłem się rozstać z tym samochodem i nie miałem chęci szukać innego ... jeśli masz ochotę i czas na szukanie np bravo :) to myślę że była by to trafna decyzja ... kupujesz bravo za 6 tyś dokładasz 2 tyś żeby zrobić w nium wszystko na cacy i masz "nowe" auto na parę lat ...

** Dodano: 30-12-2008, 00:06 **
zaś jeśli chodzi o sedici hmmmm ciężko będzie trafić w takie ze zdrowym sercem zdecydowanie łatwiej znaleźć zdrowe 2.0 8v

lupek3000 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 29-06-2009, 00:31   

Ja zainwestowałem w przednie zawieszenie(łącznie z belką i hamulcami) około 1500 zł następnie w naprawę po wypadku około 600 zł i się teraz zastanawiam czy warto było?? Poradziłbym ci abyś sprzedał i kupił lepsze choć wiem jak duże jest przywiązanie do TIPO

Nilka 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-06-2009, 05:59   Re: Inwestować czy sprzedać

arti napisał/a:
Panowie mam poważny dylemat. Moje tipo ma już swoje lata i troche nalatane km. Wymaga teraz gruntownego remontu zawieszenia czyli cały przód i tył, wymiany sprzęgła, poduszek pod silnikiem i troche blacharki włącznie z wymianą tylnego zderzaka(jakiś debil wjechał mi na Stopie w niego, na szczęście zatrzymał się na haku :badgrin: ).
I teraz opcje są dwie:
1. Moge go opchnąć za jakieś 2tyś dołożyć z 6tyś i kupić coś lepszego( tylko co?)
2. Zainwestować kupe kasy i jeździć dalej.

Skłaniam się ku drugiemu bo mam wielki sentyment do tipo, nigdy mnie nie zawiódł, i do tego prezentuje się świetnie wśród tych wszystkich japońców, koreańców i schmelzwagenów.
A po drugie silnik jest świetny, nie do zajechania ( 1.4ie), przeżył nawet zerwanie paska i nic mu nie jest.

Co radzicie?

ps. jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma.

no cóż.. też nie miałeś kogo o to zapytać. zapytałeś ludzi na forum, ktorych tipo i tempra jest pasją i chocby czasem samochod nam sie kompletnie sypal to robimy je i jak Ty to napisales "inwestujemy kupe kasy i jezdzimy dalej"
tipo ma swoj urok i mysle ze w tym momencie Twoj senstyment do niego zadecyduje, sprzedac czy robic;)

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 29-06-2009, 08:21   

Górnicy patrzyć na daty postów.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 30-06-2009, 15:48   

O inwestowaniu moge powiedziec dosc duzo, bo faktury od poczatku roku 2009 siegaja juz kwoty 3tys zl, a robocizny nie licze nawet :badgrin:
Mimo tego do zrobienia jest jeszcze zawias i blacha :badgrin: Sentyment ot taki sobie :P

Odpowiedz do tematu