|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Inwestować czy sprzedać |
Autor |
Wiadomość |
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-12-2008, 21:56 Inwestować czy sprzedać
|
|
|
Panowie mam poważny dylemat. Moje tipo ma już swoje lata i troche nalatane km. Wymaga teraz gruntownego remontu zawieszenia czyli cały przód i tył, wymiany sprzęgła, poduszek pod silnikiem i troche blacharki włącznie z wymianą tylnego zderzaka(jakiś debil wjechał mi na Stopie w niego, na szczęście zatrzymał się na haku ).
I teraz opcje są dwie:
1. Moge go opchnąć za jakieś 2tyś dołożyć z 6tyś i kupić coś lepszego( tylko co?)
2. Zainwestować kupe kasy i jeździć dalej.
Skłaniam się ku drugiemu bo mam wielki sentyment do tipo, nigdy mnie nie zawiódł, i do tego prezentuje się świetnie wśród tych wszystkich japońców, koreańców i schmelzwagenów.
A po drugie silnik jest świetny, nie do zajechania ( 1.4ie), przeżył nawet zerwanie paska i nic mu nie jest.
Co radzicie?
ps. jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma. |
|
|
|
|
msiemion1
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-12-2008, 22:05
|
|
|
zdecydowanie na Twoim miejscu doinwestowałbym i jeżdził jeszcze trochę. Jak uzbierasz więcej kasy to szukaj. do ok 8 tys, to szukanie jest gehenną, szkoda czasu. Ew. kup taki sam a swój potraktuj jako dawcę części. |
_________________ forza italia |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-12-2008, 22:05
|
|
|
arti, sedici nie musisz, stykałaby "dwójka" ale 8v. Ja 1.4 już więcej bym nie kupił (nie znałem się3 lata temu i mam) jak na 900 kilowe Tipo to trochę przymiarko. Szukałbym 1.6. Konstrukcja prawie identyczna, a moc wyższa. Cenowo nie musi być drogo, a jeżeli i tak masz do wymiany elementy to kup 1.6 w chociażby lepszym stanie blacharskim i już masz w co pakować ew. kasę zamiast w 1.4 które poszłoby do żyda |
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-12-2008, 22:12
|
|
|
arti napisał/a: | jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma. |
Ja bym szukał i się nie poddawał albo kupił w średnim stanie za niższą cenę i go dopieścił. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-12-2008, 22:22
|
|
|
arti, za osiem koła kupisz Bravo.
Młodsze i ładniejsze |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 29-12-2008, 22:23
|
|
|
sprzedać za ile ktoś będzie chcial wziąć, dołożyć kasę i kupić coś innego. Może sedici może nie. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-12-2008, 00:03
|
|
|
kiedyś znalazłem się w bardzo podobnej sytuacji tyle że ja moje tipo trochę rozbiłem .... i się zastanawiałem czy zrobić go na "sztukę" i sprzedać czy inwestować i zrobić go na cacy .... skorzystałem z opcji nr dwa i wsadziłem w niego drugie tyle co jest wart .... ja po prostu nie potrafiłem się rozstać z tym samochodem i nie miałem chęci szukać innego ... jeśli masz ochotę i czas na szukanie np bravo to myślę że była by to trafna decyzja ... kupujesz bravo za 6 tyś dokładasz 2 tyś żeby zrobić w nium wszystko na cacy i masz "nowe" auto na parę lat ...
** Dodano: 30-12-2008, 00:06 **
zaś jeśli chodzi o sedici hmmmm ciężko będzie trafić w takie ze zdrowym sercem zdecydowanie łatwiej znaleźć zdrowe 2.0 8v |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
lupek3000
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 28 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 29-06-2009, 00:31
|
|
|
Ja zainwestowałem w przednie zawieszenie(łącznie z belką i hamulcami) około 1500 zł następnie w naprawę po wypadku około 600 zł i się teraz zastanawiam czy warto było?? Poradziłbym ci abyś sprzedał i kupił lepsze choć wiem jak duże jest przywiązanie do TIPO |
_________________ Jest-Tipo 1.4 DGT
PAWEŁ |
|
|
|
|
Nilka
Wiek: 36 Dołączyła: 13 Sty 2009 Posty: 159 Skąd: Człuchów
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-06-2009, 05:59 Re: Inwestować czy sprzedać
|
|
|
arti napisał/a: | Panowie mam poważny dylemat. Moje tipo ma już swoje lata i troche nalatane km. Wymaga teraz gruntownego remontu zawieszenia czyli cały przód i tył, wymiany sprzęgła, poduszek pod silnikiem i troche blacharki włącznie z wymianą tylnego zderzaka(jakiś debil wjechał mi na Stopie w niego, na szczęście zatrzymał się na haku ).
I teraz opcje są dwie:
1. Moge go opchnąć za jakieś 2tyś dołożyć z 6tyś i kupić coś lepszego( tylko co?)
2. Zainwestować kupe kasy i jeździć dalej.
Skłaniam się ku drugiemu bo mam wielki sentyment do tipo, nigdy mnie nie zawiódł, i do tego prezentuje się świetnie wśród tych wszystkich japońców, koreańców i schmelzwagenów.
A po drugie silnik jest świetny, nie do zajechania ( 1.4ie), przeżył nawet zerwanie paska i nic mu nie jest.
Co radzicie?
ps. jest 3 opcja kupić SEDICIVALVOLE ale w takim stanie jak bym chciał to już nie ma. |
no cóż.. też nie miałeś kogo o to zapytać. zapytałeś ludzi na forum, ktorych tipo i tempra jest pasją i chocby czasem samochod nam sie kompletnie sypal to robimy je i jak Ty to napisales "inwestujemy kupe kasy i jezdzimy dalej"
tipo ma swoj urok i mysle ze w tym momencie Twoj senstyment do niego zadecyduje, sprzedac czy robic;) |
_________________ TIPO 1.4 DGT, LPG, '89, grafitowy |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 29-06-2009, 08:21
|
|
|
Górnicy patrzyć na daty postów. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-06-2009, 15:48
|
|
|
O inwestowaniu moge powiedziec dosc duzo, bo faktury od poczatku roku 2009 siegaja juz kwoty 3tys zl, a robocizny nie licze nawet
Mimo tego do zrobienia jest jeszcze zawias i blacha Sentyment ot taki sobie |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|