Tipo/Tempra - Pożegnania użytkowników |
Autor |
Wiadomość |
szwagier
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-10-2005, 11:23 Tipo/Tempra - Pożegnania użytkowników
|
|
|
Wlasnie wczoraj rozstalem sie ze swoja Tempra.
Moim nowym nabytkiem jest Opel Omega 3.0 V6 z 2001r.
Samochodzik super- jazda nim jest lepsze niz ujezdzanie kobiety |
_________________ była Tempra 1.6
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 12-10-2005, 14:07
|
|
|
trzebaby zaczac numerowac te pozegnania...
w sumie tak na nie patrzac jedynym wyjatkiem od reguly jest Grafit ktory zamienil Temperowke na Betke, co z kolei tez nie do konca sie liczy gdyz to juz tylny naped...
nikt nie zmienia T/T na podobne auto innej marki po cenie mieszczacej sie w ramach najdrozszych T/T
Uno(Jagi), Marea, Punto(moj stary), drugie Tipo, druga Tempra, no i kolejnym bedzie moj przypadek jednak pewnie drugiego Tipo jesli znajde odpowiedni egzemplarz |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 12-10-2005, 14:21
|
|
|
Naturalna rzecza bedzie powolne wykruszanie sie uzytkownikow T/T.
Klubowi daje jeszcze gora max 2-3 lata na dzialalnosc. Po tym okresie pewnie juz nikt z dotychczasowych userow forum nie bedzie jezdzil T/T. |
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-10-2005, 14:47
|
|
|
szwagier napisał/a: | Klubowi daje jeszcze gora max 2-3 lata na dzialalnosc |
Chmm beda jeszcze jedzily. A inne auta co maja po 20lat i daja rade jeszcze jezdzi.
A np. auta z 95roku za 2-3 lata beda mialy 12-13 lat. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-10-2005, 15:35
|
|
|
szwagier, Cytat: | Klubowi daje jeszcze gora max 2-3 lata na dzialalnosc. |
A wiesz, że nawet jesli każdy już będzie jeździł innym autem to klub nadal będzie działał. Dlaczego? Bo oczywiście że chodzi tu o auta a szczególnie Temprę i Tipo, ale przede wszystkim chodzi tu o LUDZI. Tu się nie zbierają anonimowi i przypadkowi posiadacze T/T ale zaprzyjaźnieni ze sobą ludzie. Oprócz samochodów łąączy ich coś jeszcze. I dlatego klub będzie. Nawet jeśli to będą już potem tylko wspominki o posiadanej kiedyś T/T.
Hmmm...za bardzo patetycznie?? Hmmmm |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-10-2005, 16:28
|
|
|
Tak, tak. !! My będziemy wieczni.
Ten czar musi trwać - jak wtedy, kiedy po raz pierwszy całowali się, kiedy po raz pierwszy, wzięli się za ręce. I dopiero wtedy jest pełne szczęście i ciągła radość.
A ja będę wiecznie młody |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-10-2005, 18:19
|
|
|
Szwagier gratuluje nabytku bo to super fura.
Ale gratuluje tez odwagi bo przy dzisiejszych cenach paliw i ubezpieczen taka pojemnosc ....
Blagam tylko nie pisz jak niektorzy juz probowali wciskac kit, ze po miescie Ci pali 10 litrow a jak jezdzisz ekonomicznie to 6 :^o (zakladajac ta pojemnoisc oczywiscie) |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-10-2005, 18:24
|
|
|
Hihi ceny paliw czy to sie skonczy :/ przestaje wyrabiac na tankowanie :-) Hmm zupelnie nie kojarze jak wyglada omega ta stara tak ale z 2001 zupelnie wrzuc jakies foto |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 12-10-2005, 18:43
|
|
|
Gratuluje nowego nabytku. Co do opini, ze forum powoli sie wykruszy to mam odmienne
zdanie. Jeszcze nie mamy tak bogatego spoleczenstwa, zeby wszyscy przesiedli sie na
lepsze fury. Najwyzej bedzie troche wieksza rotacja uzytkownikow T/T. Przeciez ktos musi
te autka kupowac
Mam taka mala propozycje. Mozna by zrobic jeden temat z pozegnaniami. Tak jak jest to
z tematem "Dzien dobry..." |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 12-10-2005, 19:01
|
|
|
ja bylem raptem na 2ch spocikach, czy tam 3ch, chyba 2ch... ale trzymam sie tutaj wiernie na tym forum, nawet jakbym kupil 309tke od kumpla to bym pewnie tutaj zagladal chociazby ze wzgledu na sentyment do autka...
...poza tym mysle ze moze sie pojawic wiecej osob przesiadajacych sie na Bravo/Brava/Marea/Marea Wk. a moze czesc bedzie stac na FC, poki co statystyki na to wskazuja ze z Fiata ludzie najczesciej przesiadaja sie na drugiego Fiata albo japonczyka jesli ma byc to przednionapedowka oraz na niemca jesli tylnonapedowka
zreszta mam jeszcze dobrego zioma ktory tez mial Tipo, przesiadl sie na BMW, obecnie jezdzi koreancem przez przypadek, a przymierza sie do japonca... |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 12-10-2005, 19:04
|
|
|
Od dziś tu się żegnamy. Wszystkie pozegania w jednym temacie.
Nie zakładać nowych kolejnych pożegnań
Szwagier gratulacje. Omega wielka jak lotniskowiec |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 13-10-2005, 07:03
|
|
|
Nie bede tutaj sciemnial jak bardzo malo pali moj nowy nabytek.
Niech pukna sie w glowe Ci ktorzy pisza ze ich silniki 140 konne pala 8 litrow w miescie bo osmieszaja sie samych siebie. Albo 2- litrowe spalajace okolo 7-8 litrow.
Moja Omega zezarla 18 litrow gazu po miescie. Mam zagazowana wiec jakos tam sobie radze.
Musze sie z tym pogodzic ze spalanie bede mial okolo 18 litrow. |
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-10-2005, 08:46
|
|
|
wow 18 niezle
Kurcz einaczje sobie to autko wyobrazalem myslalem ze to cos z nowszych ala sigma nowa vectra a to takak mydelniczka jeszcze :-) ale silniczek pozazdroscic :-)
Milego uzytkowania i przedewszystkim bezawaryjnego ! |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 13-10-2005, 09:17
|
|
|
3.0 V6 posiada w swej stajni 210 koni takze niemozliwoscia jest by palila 12 litrow.
Kolega posiada CRV z 2 litrowym motorem / 140KM/- pali mu w miescie ok. 16 litrow LPG. |
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 13-10-2005, 11:48
|
|
|
paliwozernosc szczegolnie minimalna od mocy to zalezy w NAJMNIEJSZYM stopniu
pierwsza sprawa to nie silnik lecz masa auta i dobroc aerodynamiczna - to podstawa jazdy o kropelce
a co do silnika to chodzi glownie o jego zachowanie przy utrzymywaniu tylko potrzebnej mocy, tu sie jawi to o czym ostatnio wspomnial gosc z fckp Radicz, ze FC potrafi bardzo malo spalic...
m.in. wlasnie tu ujawnia sie wyzszosc turbiaka nad wolnossacym, 8v nad 16v, czy gaznikowca nad wtryskiem
do tego ostatniego najbardziej wam znanym przypadkiem bedzie porownanie 1.4 78km(g) do 1.4 69km(w) oraz 1.6 84km(g) do 1.6 75km(w)
Obie mocniejsze jednostki potrafia spalic mniej.
dlatego prosba tak na koniec wynikajaca z podstawowego wniosku tego posta: nie mowcie ze cos duzo pali bo ma duzo mocy... cos moze duzo palic, ale za to jaka miec moc, albo odwrotnie ale nie w tej pierwszej wersji
oczywiscie mowie o spalaniu minimalnym, troche inaczej sie to ma do konkretnego katowania, wtedy masa auta ma mniejsze znaczenie a na pierwszy plan wychodzi moc, a i m.in. wystrojenie paliwa przy maksymalnym otwarciu przepustnicy i wiele innych czynnikow - stad np. 41konne seicento moze spalic az 12 litrow , co jest porownywalne do mojego bylego Tipo - ciezszego, wiekszego a o lepszych osiagach |
|
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 13-10-2005, 13:35
|
|
|
Wogole nie zgadzam sie z przedmowca.
To ile pali samochod zalezne jest od kierowcy i jego sposobu jazdy.
Oczywiscie robi sie badania w firmach produkujacych auta ale tylko w celach czysto reklamowych.
Raczej 12 l Seicento spali na rajdzie ale nie w czasie jazdy po miescie |
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:19
|
|
|
Ehhh...obaj macie racje...po trochu
Spalanie zalezy od wielu rzeczy wiec nie da sie jednoznacznie tego okreslic.
Sposob jazdy, masa samochodu, wspolczynnik oporu aerodynamicznego, pojemnosc silnika,
ilosc zaworow, gaznik czy wtrysk, ustawienia ECU stanu samego silnika oraz takie pier*ol
jak klimatyzacja itp mozna by tak wyliczac...
Sama pojemnosc nie jest jednoznacznym wskaznikiem. Moj kumpel ma malucha, ktory spala
7l/100km tyle samo co sluzbowa corolla 1.6 ktora jezdze. Ogromna roznica miedzy
pojemnoscia i masa a spalanie identyczne. Oczywiscie przy normalnej jezdzie, bo jak
przycisna na gaz to potrafi i 10 spalic ( toyota ). |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-10-2005, 14:58
|
|
|
szwagier napisał/a: | Samochodzik super- jazda nim jest lepsze niz ujezdzanie kobiety |
Nie sądze |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-10-2005, 15:13
|
|
|
piotras napisał/a: | Moja Omega zezarla 18 litrow gazu po miescie. Mam zagazowana wiec jakos tam sobie radze.
Musze sie z tym pogodzic ze spalanie bede mial okolo 18 litrow.
|
Cenie szczerosc
Moja jak jezdze w zime zre mi 15 litrow bo robie krotkie trasy, wiec caly czas na ssaniu chodzi.
Autko potezne i Omega akurat tak jak i Vectra B pomimo, ze to Opel bardzo mi sie podoba. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 13-10-2005, 19:21
|
|
|
GRAFIT napisał/a: | szwagier napisał/a: | Samochodzik super- jazda nim jest lepsze niz ujezdzanie kobiety |
Nie sądze |
GRAFIT
bravo - od pewnego czasu pewne "kręgi" bytujące na forum oczekiwały aż ktoś to w końcu sprostuje. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 13-10-2005, 19:26
|
|
|
i się w końcu doczekały |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 13-10-2005, 19:38
|
|
|
....yyyyyyyyyy....
głupio wyszło
Komunikat dla telewizji:
"To że pani Magdallena napisała posta zaraz po mnie jest czysto przypadkowe i proszę osoby o skłonnościach spiskowych o niewysnuwanie teorii jakoby owe "kręgi" składały się właśnie z osoby pani Magdalleny i niejakiego jabka zwanego boskim"
Wszelkie podobieństwo do osób przypadkowych jest niezamierzone. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 13-10-2005, 22:50
|
|
|
szwagier napisał/a: | Wogole nie zgadzam sie z przedmowca.
To ile pali samochod zalezne jest od kierowcy i jego sposobu jazdy.
Oczywiscie robi sie badania w firmach produkujacych auta ale tylko w celach czysto reklamowych.
Raczej 12 l Seicento spali na rajdzie ale nie w czasie jazdy po miescie |
Zalozylem ze autem bedzie jechal ten sam kierowca przy tych samych predkosciach
najlatwiejszym wyznacznikiem bedzie to ile auto spali w luznej trasie jadac 90-100kmh
i Maluch jest kolejnym swietnym tego przykladem, bardzo dobrze obrazuje to jak duzo znaczy obciazenie, a nie pojemnosc a tym bardziej moc...
a Sej potrafi spalic tyle w miescie, ale kto powiedzial ze w miescie trzeba jezdzic wolniej niz na rajdzie ?? IMO jest odwrotnie, to na rajdzie jest wiecej zakretow przed ktorymi trzeba wychamowac takze silnikiem kiedy spalanie jest nieznaczne |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-10-2005, 07:04
|
|
|
a mi tipawka pali kolo 15 gazu po miescie,no ale kupujac takie auto musialem sie z tym liczyc i nie narzekam,cos kosztem czegos,a tipo do lekkich niestety nie nalezy |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|