Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podgrzewane lusterka
Autor Wiadomość
Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-05-2006, 13:38   Podgrzewane lusterka

Witam.
Kupiłem na Allegro maty grzewcze do lusterek(nie wiadomo kiedy wróci zima) i chciałem je podpiąć pod ogrzewanie tylniej szyby. Przy progu od strony kierowcy idzie cała wiązka kabli do tyłu i patrzyłem na schemat w książce ale nie mogę do tego dojść, może ktoś zakładał takie maty i orientuje się który przewód idzie do tylniej szyby.
Pozdrawiam wszystkich.

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-05-2006, 14:15   

Ja takie cos zakładałem. Ale nie "wcinałem" sie w kable tylko wyjałem puszke bezp. i po połgodzinnych ogledzinach w domu wpiałem sie w kostke w odpowiedni kabel. Trzeba uważać tylko zeby sie nie wpiąć w kabel od kontrolki ogrzwania szyb, bo może nastapic jakies przeciażenie niepotrzebne itp.
A sprawdź jakiego koloru kable przy szybie i czy takie są pod wykładzina...

unknown 

Wysłany: 13-05-2006, 21:13   

albo bliżej szyby, jak są boczne plastiki od szyby się wepnij w kabelki i progiem sobie poprowadź; w zasadzie w jeden kabel (+) i jedną żyłę sobie możesz progami poprowadzić do przodu; to jest alternatywa, jakbyś sobie nie poradził przy bezpiecznikach/kostkach z przodu; albo idź za kablem od tylnej szyby do przodu, tojest najpewniejszy sposób; tylko sprawdź do masy który kabelek od szyby jest plusowy i za nim idź. Bo masę z auta weźmiesz gdziekolwiek w zasadzie;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 13-05-2006, 21:32   

Jutro albo w poniedziałek nad tym posiedzę to zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za pomoc.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-05-2006, 10:55   

Ja zamontowałem dodatkowy switch do lusterek obok przełącznika halogenów który po przyciśnięciu uruchamia tzw. czasówkę która sama później odłancza lusterka.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 14-05-2006, 13:40   

o, to też dobre rozwiązanie, albo osobny przełącznik na lusterka a zamiast czasówki czujnik temp który Ci odłączy po osiągnięciu danej temp; albo tylko sam przelącznik i totalnie ręcznie; w sumie najprościej a masz niezależnie lusterka od szyby tylnej, co Ci może się przydać;

[ Dodano: 14-05-2006, 14:42 ]
a! tylko ciągnąc ze skrzynki czy wprost spod maski z 'puszki-rozdzielnicy' +12V plusa do zasilenia mat (poprzez przełącznik) daj sobie w szereg jakiś bezpiecznik, z 2A może starczy, zal jakie masz maty;gniazdo na kabel mocowane na nromalne bezpiecnziki za grosiki dostaniesz, takich używają np przy dokładaniu instalki LPG na jej bezpiecznik; wtedy masz osobny na to bezpiecznik i niczemu nie zaszkodzi;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 14-05-2006, 14:59   

unknown napisał/a:
z 2A może starczy

Troche za mało jedna mata pobiera ponad 1,5 A...

unknown 

Wysłany: 14-05-2006, 15:05   

to w takim razie 5kę, sądziłem, że te są mniej prądożerne...

assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 14-05-2006, 16:25   

No trochę prądu żrą, a zanim to zamontowałem też rozważalem dodanie przycisku, ale podoba mi się to, że w T/T wszystkie przyciski są w "rączkach" przy kierownicy i nie chcialem już nic dorabiać. A bezpiecznika żadnego nie dawalem, bo mam podłączone pod oryginalny od szyb Tak samo jak by było fabryczne podgrzewanie...

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-05-2006, 18:11   

Nie wszystkie przyciski są na rączce. Jeśli masz klimę lub halogeny przyciski są nad pokrętłami nawiewów.
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 14-05-2006, 21:33   

Jutro biorę się za podłączenie tych lusterek ale wpinam się ogrzewanie tylniej szyby bo nie chce dodatkowych wyłączników a co do bezpiecznika to dam trochę mocniejszy niż jest żeby wszystko wytrzymał.

[ Dodano: 16-05-2006, 17:21 ]
Udało mi się podpiąć maty pod instalację tylko mam problem bo nie mogę wyjąć lusterek z obudowy a nie chcę nic połamać. Wie ktoś jak to jest przymocowane?

Odpowiedz do tematu