|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wymiana szkla w reflektorze |
Autor |
Wiadomość |
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-04-2009, 19:24 wymiana szkla w reflektorze
|
|
|
witam. musze wymienic szkolo w reflektorze. widzialem ze jest ono przyklejone na czyms, co przypomina sealer/silikon/butapren/poxiline itd. mam pytanie jak sie nazywa ten srodek do klejenia szkla i ew. czy ktos ma jakies doswiadczenia na co uwazac podczas wymiany? mam nadziejel, ze bede mogl to zrobic bez koniecznosci demontazu calej lampy, tylko zerwe stare szklo, wyczyszcze, naloze to "swinstwo" i zaloze nowa lampe? |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-04-2009, 21:23
|
|
|
Po pierwsze używaj opcji szukaj bo takich tematów było trochę. Po drugie najlepiej wyjąć do takiej operacji lampę. Potrzecie użyj kleju do szyb, wcześniej oczywiście dokładnie pozbądź się starego kleju i odtłuść. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
pawel76
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-04-2009, 22:00
|
|
|
snajper555, a nie lepiej wymienić cały reflektor ? |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
|
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-04-2009, 22:09
|
|
|
pawel76,
na pewno latwiej, ale przychodzi taki moment w zyciu samochodu, gdzie lepiej znaczy taniej. nie pojezdze moja temperowka 10 lat, a faktycznie uszkodzone jest tylko i wylacznie szklo. dlatego w celu redukcji kosztow wychodze z zalozenia ze lepiej wymienic szklo (chociaz zgadzam sie, ze to nie duzy wydatek), a "naddatek" zainwestowac w zrobienie czegos innego. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-04-2009, 22:12
|
|
|
pawel76, jak zdobędzie szkło i ma dobry odbłyśnik to niech zmienia szkło, chociaż nie wiem co będzie tańsze
snajper555 napisał/a: | ze bede mogl to zrobic bez koniecznosci demontazu calej lampy, tylko zerwe stare szklo, wyczyszcze, naloze to "swinstwo" i zaloze nowa lampe? | wyciągać nie trzeba (już mam wprawę i robię "na aucie"), ale na pewno będzie łatwiej z wyjętą - to są tylko 4 śruby, żarówki i wężyk od regulacji.
Co do klejenia to ja to robię przezroczystym silikonem, a oryginalnie miałem jakimś kleidłem nie wiadomo jakim. W drugim Tipo było np na klej do szyb taki czarny.Warto dobrze docisnąć szkło przy klejeniu i od razu założyć te metalowe spinki po bokach.
Co do zdejmowania to uważaj, bo lepiej zdjąć całe szkło, a nie je rozkruszyć, bo potem ciężko będzie wydłubać. Radzę najpierw dookoła objechać łączenie szkła z obudową ostrym nożem do tapet kilka razy, to lepiej puści, a potem nie śrubokrętem, tylko czymś płaskim i dużej powierzchni powoluuutku podważać. Ja swoje lampy pierwszy raz wrzuciłem do gorącej wody to odeszło prawie że gołymi rękami. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|