Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana szkla w reflektorze
Autor Wiadomość
snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-04-2009, 19:24   wymiana szkla w reflektorze

witam. musze wymienic szkolo w reflektorze. widzialem ze jest ono przyklejone na czyms, co przypomina sealer/silikon/butapren/poxiline itd. mam pytanie jak sie nazywa ten srodek do klejenia szkla i ew. czy ktos ma jakies doswiadczenia na co uwazac podczas wymiany? mam nadziejel, ze bede mogl to zrobic bez koniecznosci demontazu calej lampy, tylko zerwe stare szklo, wyczyszcze, naloze to "swinstwo" i zaloze nowa lampe?

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-04-2009, 21:23   

Po pierwsze używaj opcji szukaj bo takich tematów było trochę. Po drugie najlepiej wyjąć do takiej operacji lampę. Potrzecie użyj kleju do szyb, wcześniej oczywiście dokładnie pozbądź się starego kleju i odtłuść.
     assistance   Moneta

pawel76 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-04-2009, 22:00   

snajper555, a nie lepiej wymienić cały reflektor ?

snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-04-2009, 22:09   

pawel76,
na pewno latwiej, ale przychodzi taki moment w zyciu samochodu, gdzie lepiej znaczy taniej. nie pojezdze moja temperowka 10 lat, a faktycznie uszkodzone jest tylko i wylacznie szklo. dlatego w celu redukcji kosztow wychodze z zalozenia ze lepiej wymienic szklo (chociaz zgadzam sie, ze to nie duzy wydatek), a "naddatek" zainwestowac w zrobienie czegos innego.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-04-2009, 22:12   

pawel76, jak zdobędzie szkło i ma dobry odbłyśnik to niech zmienia szkło, chociaż nie wiem co będzie tańsze ;D

snajper555 napisał/a:
ze bede mogl to zrobic bez koniecznosci demontazu calej lampy, tylko zerwe stare szklo, wyczyszcze, naloze to "swinstwo" i zaloze nowa lampe?
wyciągać nie trzeba (już mam wprawę i robię "na aucie"), ale na pewno będzie łatwiej z wyjętą - to są tylko 4 śruby, żarówki i wężyk od regulacji.
Co do klejenia to ja to robię przezroczystym silikonem, a oryginalnie miałem jakimś kleidłem nie wiadomo jakim. W drugim Tipo było np na klej do szyb taki czarny.Warto dobrze docisnąć szkło przy klejeniu i od razu założyć te metalowe spinki po bokach.
Co do zdejmowania to uważaj, bo lepiej zdjąć całe szkło, a nie je rozkruszyć, bo potem ciężko będzie wydłubać. Radzę najpierw dookoła objechać łączenie szkła z obudową ostrym nożem do tapet kilka razy, to lepiej puści, a potem nie śrubokrętem, tylko czymś płaskim i dużej powierzchni powoluuutku podważać. Ja swoje lampy pierwszy raz wrzuciłem do gorącej wody to odeszło prawie że gołymi rękami.

Odpowiedz do tematu