Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpala i gaśnie
Autor Wiadomość
Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-05-2007, 21:43   Odpala i gaśnie

Wieczorem chciałem odpalić mojego tipolonga ale:
za pierwszy razem odpalił od razu ale zaraz zgasł
następnie zarówno na LPG jak i PB przy próbie odpalenia długo kręcił ale w końcu odpalał lecz zaraz gasł, było kilka takich prób kończyły się one podobnym efektem.

Po ok. 0,5h przejażdżce wszystko wróciło do normy auto odpalało normalnie już nie gasło.
No i oczywiście moje pytanie cóż to może być za przyczyna, dodam jeszcze ze mam problem z wolnymi obrotami są za niskie (korkowiec nowy).

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-05-2007, 21:52   

Prawdopodobnie potencjometr przepustnicy Ci szwankuje
     Moneta

Matizz 

Wysłany: 31-05-2007, 16:11   

Cytat:
Prawdopodobnie potencjometr przepustnicy Ci szwankuje

Przeczyściłem go i może trochę się poprawiło, nie gaśnie odraz jak go zapale, oczywiści podczas odpalania musze uciskać pedał gazu żeby obrazu złapał wysokie obroty, ale już nie muszę czekać aż się wystarczająco nagrzeje. Jeszcze jedna sprawa która dziś zauważyłem wjeżdżając już do garażu, tak z ciekawości przełączyłem na benzynę i chciałem przygazować na luzie to się strasznie dusił, dopiero delikatnie manewrując pedałem gazu można było wejść na wysokie obroty, a trzymając pedał w podłodze gasł po chwili. Na gazie jest już zupełnie normalnie i bez problemu wchodzi na obroty. Oczywiści na wolnych obrotach zarówno na benzynie jak i na LPG trzęsie niemiłosiernie budą.
I w końcu moje pytanie jako że chce uniknąć wizyty w elektomechanika bo to na pewno będzie się wiązało z dużym kosztem, a obecnie jeszcze wymieniam rozrząd i chce zainwestować w oryginalne części. To wiadomo szukam gdzieś oszczędności, i czy aby napewno jest ten potencjometr przepustnicy, bo wymienić go mogę sam dzięki manualowi w dziale download i niekoniecznie musze, chce płacić za to mechanikowi, jeśli oczywiście to tylko to.
Dodam jeszcze, chodź nie wiem czy to istotne, że mam jeszcze oryginalne niewymieniane przewody WN, kopółkę, palec , świece wymieniałem rok temu w wakacje.

Jeśli macie jakieś rady dla mnie to z góry dziękuje za odp.
POZDRO

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-06-2007, 22:30   

jak na benie miałeś taki efekt i w ten sposób jedynie mogłeś wejść na wysokie obroty to coś Ci go zalewało po prostu, dlatego się dusił, za dużo paliwka w mieszance... szukać tego przyczyny
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Matizz 

Wysłany: 02-06-2007, 22:39   

No własne tylko co może to powodować i czy to samo jest odpowiedzialne za te problemy przy odpalaniu ?? i Wolnych obrotach???

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-06-2007, 22:49   

Masz gaz, nie? To się dzieiej zarówno ba Pb i na LPG?

Matizz 

Wysłany: 02-06-2007, 22:55   

Mam LPG i tak, żeby go odpalić czy to na LPG czy PB musze wcisnąć pedał żeby bo inaczej odrazy gaśnie, na LPG jest o tyle lepiej bo jak już go trochę podgazuje to trzyma na tyle obroty żeby nie zgasnąć.

KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-06-2007, 11:28   

A ja sie podepne bo mam podobny problem z tym tylko że mi jak odpali na benzynie to odrazu gaśnie a na gazie odpala elegancko i jezdzi . Podczas jazdy na LPG i przy próbie przełączenia na PB spadaja obroty i gasnie i nic niedaje trzymanie pedału gazu a nadodatek zaczyna cuchnąć paliwem w aucie :red_kartka: :sciana:

Matizz 

Wysłany: 03-06-2007, 11:35   

U mnie z kolei jak jadę dłużej na gazie jakąś trasę czy cos, to mam tez wrażenie jakby cos śmierdziało jakby gaz ale nie do końca, taki dziwny zapach. Sam już nie wiem co z nim jest??

** Dodano: 03-06-2007, 19:54 **
No i jeszcze ostatnie spostrzeżenia, jazda na Pb jest praktycznie niemożliwa, jadąc na LPG przełączyłem go na Pb i gdy dodaje gazu i go zalewa i samochód zwalnia,(sytuacja podobna do tej gdy kończy się gaz w zbiorniku i niema już ciśnienia) wskazówka ekonomizer wychyla się w prawo do samego końca. Na LPG idzie normalnie nie jest odczuwalny żaden spadek mocy.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-09-2007, 22:19   

ja tez tak mam ;p jak odpalam na gazie jak zimny to czasami ( nie zawsze) pod odpaleniu musze gazowac bo inaczej trzepie buda i żarzy sie kontrolka akumulatora, i jak zostawie na niskich obrotach silnik gasnie. Objawy te ustepuja jak temperetura dojdzie do ok. 60 stopni. Nie wiem jak na PB bo jeszcze nie odpalalem ;d
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Odpowiedz do tematu