Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co chwile siada dysza wolnych obrotow ;/
Autor Wiadomość
Lipton 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-04-2005, 13:34   co chwile siada dysza wolnych obrotow ;/

w gazniku jest to mankament co do dyszy wolnych obrotow, jakie moga to być powody tej dość czestej usterki > ???
zostaje to dostrzezone wraz z grzaniem si silnika kolo 100stopni jak wlacza sie wentylator zaczyna dziwnie chodzic i obroty spadaja :?:
normalny dla silnika obroty u mnie sa 800obr/min
zauwazona usterka ::
obroty spadaja do 300obr/min i z rury wylatuje brozowo-czarny dym jak bym do benzyny dodal oleju opalowego :-P
moze mozna samemu to zrobic ??
bo ne mam zamiaru co miesiac do mechanika jeździć ?
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-04-2005, 13:56   

hm...... co miesiąc ?!
ja mam gaźniczek i okolice nie ruszane już .....naście lat i wszystko ładnie śmiga....
inna sprawa ,że auto >10 lat nieużywane stało, ale jeżdże nim po tym ok 3 lat i nic nigdy takiego z gaźniczkiem nie było, nie słyszałem też o takiej ustrce u znajomych temperowców...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 29-04-2005, 14:55   

U mnie na LPG jest wszystko ok. Jednak gdy na benzynie odpalam na zimnym silniku to po odpaleniu musze troszke przytrzymac noge na gazie, dopiero po chwili zlapie system automatycznego ssania i juz jest spokoj. Po rozgrzaniu silnika nie mam zadnych problemow.

Ale moze to byc problem z dyszami lub dzialaniem automatycznego ssania.

unknown 

Wysłany: 19-05-2005, 22:58   

Cytat:
a mam gaźniczek i okolice nie ruszane już .....naście lat i wszystko ładnie śmiga....
inna sprawa ,że auto >10 lat nieużywane stało

wykrakałem....... :evil: od paru dni nie chce jeździć na benzynce, tylko na LPG, znaczy wolne obroty na benzynce.. gaśnie na postoju, jeździć jeździ, ale gdy zbliżam się do skrzyżowania i zatrzymuję trza ssanie włączać, bez tego zgaśnie na luzie..... :evil:

[ Dodano: Pią 27 Maj, 2005 16:51 ]
możesz rozebrać gaźniczek i samemu go dokładnie przeczyścić , szczególnie obaszary wolnych obrotów (dyszę i całą stronę od wolnych), przy okazji możesz przeczyścić/pooglądać elektrozaworek od wolnych obrotów...... może zrobisz sam dokładniej niż mechanik a przynajmniej nie zabulisz..........
ja nie wieząc co to gaźnik zabrałem się za czyszczenie i nawet nic nie sp.. em :-) co do el-zaworka - łatwo go wykręcić i posprawdzać podłączając do zasilacza/akku, można go też rozebrać na kawałki i przeczyścić, poukładać jak się np wygnie bolec wewnątrz (zdarza się).
Poszukaj na forum o czyszczeniu i osobny temat(y) o elektrozaworku......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 06-06-2005, 09:11   

A uszczelka pod gaznikiem jest ok? Moze lapie lewe powietrze?

Zrob tez maly test. Gdy gasnie Ci auto odepnij przewod od podcisnienia, ten ktory leci od wspomagania serwa do modulu zaplonowego. Wtedy "oszukasz" troche modul i obroty powinny sie ustabilizowac.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-06-2005, 17:57   Re: co chwile siada dysza wolnych obrotow ;/

Lipton napisał/a:
w gazniku jest to mankament co do dyszy wolnych obrotow, jakie moga to być powody tej dość czestej usterki > ???

Hmm... pomoc, nie pomoge, ale ciekawe jest ze mialem ten sam problem w gaznikowym R19 - doslownie ciagle zapychala sie dysza wolnych obrotow. Gaznik byl ciagle w dziwnym szlamie, zmywalem to srodkiem do czyszczenia.
Jaka jest przyczyna? #-o
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Wysłany: 15-06-2005, 10:59   

ja po czyszczeniu gaźnika mogę sobie przypomnieć tyle, że przy dyszy od wolnych obrotów, w jej okolicy też miałem trochę ciemniejszego syfu, niewiele, ale był, w drugiej dyszy pusto i czysto; ten syf (choć malutko, wypalało się i tylko nieznaczne ilości było widać, nigdy nic nie zapchało) ukazywał się wtedy gdy si jeździło na benzynce i tankowało ją na stacjach no-name..... po czyszczeniu jeżdżąc na LPG - czysto; jeżdżąc na normalnej PB (przepłaconej ale czystej) też było OK. Po zaliczeniu stacji no-name - po benzynce się syf osadzał..... to może być jedna z przyczyn.....

assistance   Moneta

sosen86 

Wysłany: 23-10-2006, 11:35   

MIalem taki problem ze gasnal przed skrzyzowaniem u mnie pomoglo wyregulowanie zaworow zaplonu no i wymiana filtra powietrza i teraz jest OKI
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

Odpowiedz do tematu