|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem z rozrusznikiem |
Autor |
Wiadomość |
Diablo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-05-2012, 18:09 problem z rozrusznikiem
|
|
|
mianowicie mam temprę od roku wszystko było w porządku do dziś nie mogę odpalić samochodu kluczykiem rozrusznik zachowuje się jak by dostawał za mało prądu a na krótko pali za raz |
_________________ Fiat Tempra 1,6 Typ:159A3.046(P/LPG)/159.AS54A |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Diablo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-05-2012, 18:34
|
|
|
ledwo słabiutko i odgłos inny a na krótko normalnie odpala nie czaje co się dzieje |
_________________ Fiat Tempra 1,6 Typ:159A3.046(P/LPG)/159.AS54A |
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-05-2012, 19:30
|
|
|
sprawdź kable + i - do rozrusznika. Na 90% się gdzieś utleniły |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 12-05-2012, 06:50
|
|
|
Miałem podobne objawy. Po odczekaniu tak 15-30 minut zakręcił słabo, jakby wolniej i ciężej, ale zakręcił.
Chciałem sprawdzić szczotki i tulejki, czy nic nie tarło lub nie było zwarcia.
Okazało się, że kabel zasilający nie był dobrze dokręcony do śruby rozrusznika, właściwie był słabo dokręcony, a izolacja końcówki kabla była widocznie nadtopiona i zniekształcona.
Brak dobrego styku powodował mniejszy prąd do rozrusznika, stąd słabe kręcenie, a wzrost temp. wpływał na moje czekanie po każdym zgaszeniu silnika. Na mieście to katorga.
Teraz poprawiłem mocowania, dałem smar miedziowy na wszystkie śruby rozrusznika, poprawiłem też masy w komorze silnika i kręci jak młodzieniaszek. Praktycznie 1-2 sekundy i silnik chodzi.
Powiem za kolegami, sprawdź plusowy przy rozruszniku, sterowanie rozrusznikiem, masę w komorze.
Ewentualnie wyjmij rozrusznik i sprawdź stan szczotek i tulejki. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|