|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wentylator chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:08 Wentylator chłodnicy
|
|
|
Czy wentylator chłodnicy działa tylko wtedy kiedy zapłon jest włączony czy bez kluczyka w stacyjce jak auto się zagrzeje też powinien działać? |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:15
|
|
|
Jak jest zagrzany, to po wyjęciu kluczyka też działa jakiś czas, dopóki nie ochłodzi się. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:53
|
|
|
nawet w instrukcji pisze żeby nie wkładać tam łap przy gorącym silniku bo może się włączyć |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 16:44
|
|
|
zetor napisał/a: | Jak jest zagrzany, to po wyjęciu kluczyka też działa jakiś czas, dopóki nie ochłodzi się. |
Jest to prawda - ale tylko w autach bez klimy . W aucie z klimą - wiatrak po wyjęciu kluczyka nie będzie działał ! |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 11-02-2008, 19:49
|
|
|
ok dzięki za info, wiedziałem, że w uno na 100% tak było, ale słyszałem, że w temprze nie i się trochę zdziwiłem tym faktem
a jeżeli się nie włącza to przyczyną może być zapchana chłodnica na dole, przez co dół jest zimny i czujnik nie załącza czy może być też coś innego np. jakiś przekaźnik ? |
|
|
|
|
estepe
|
Wysłany: 11-02-2008, 20:18
|
|
|
latarnia napisał/a: | nie włącza to przyczyną może być zapchana chłodnica na dole, przez co dół jest zimny i czujnik nie załącza czy może być też coś innego np. jakiś przekaźnik ? | Wentylator ma swój bezpiecznik i on moze byc spalony znajduje sie tutaj: http://www.tempra.org/uploads/bezpieczniki.JPG pod numerem 9. Sprawdz bezpiecznik, jezeli bezpiecznik jest OK to poszedł czujnik, ja wczoraj wymienialem tez, koszt to ok 20zl. |
_________________ Tipo 1.6 '90 DGT
Tipo 1.4 gaz '92
"..śmignął bym dwie paki po jakiejś wiejskiej drodze.." |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-02-2008, 00:40
|
|
|
schab, muszę powiedzieć że mam klime i wiatrak działa nawet jeżeli wyjmę kluczyk ze stacyjki. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-02-2008, 10:42
|
|
|
estepe,
bezpiecznik ok i czujnik też jest nowy, wentylator załącza się podczas jazdy, ale czasami zdarza się, że chłodnica jest tylko gorąca na górze, a na dole lekko ciepława, dlatego podejrzenia padają na zapchaną chłodnicę, może poprzedni właściciel chciał uszczelnić układ jakimiś preparatami i przedobrzył sprawę,
problem pojawia się, gdy auto stoi z włączonym silnikiem np, na postoju lub w korku, wtedy potrafi wypluć wodę, w momencie kiedy wentylator się załącza, czujnik jest na 86 albo 88 stopni, zdarza się to też gdy zgaszę auto i wtedy też wypluje wodę (znaczy się płyn z chłodnicy)
w tym tygodniu będzie założona nowa chłodnica, więc mam nadzieję, że skończą się te problemy, jeżeli nie to jeszcze zostaje pompa wody, może łopatki się wytarły, i za słabo pompuje |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 10:54
|
|
|
Chłodnica powinna być w miare równomiernie ciepła.
Całkiem możliwe, że masz ją czym zapchaną. Wentylator powinień się załączać przy 98-100C.
Jak Ci się załącza przy takiej temperaturze (86-88C to normalna temperatura, taka powinna byc utrzymywana), to całkiem możliwe, że coś jest zapchane i stąd te problemy. Woda dolatuje, ale się nie wychładza tak jak powinna. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 13-02-2008, 18:53
|
|
|
a dla potomnych ja jeszcze wstawię: czujnik lubi szwankować, ale może się zdarzyć ... że drutek padnie...
u mnie nie ruszany nigdy, nie nacinany ani nic, dokładnie na środku długości, w peszlu ot tak sam o latach drutek od wewnątrz zaczął spawać aż się przerwał, zzieleiał, skorodował i koniec; dopiero jak wentylator siadł to zacząłem suzkaći to znalazłem... więc druty też wypada sprawdzić... choćby przy np 'omijaniu' czujnika na próbę (zwarcie drutkiem); |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|