|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[problem] Okazyjne Tipo na części |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:17 [problem] Okazyjne Tipo na części
|
|
|
Witam, wczoraj znalazłem niedaleko mnie tipo z dość bogatym wyposażeniem i nie ukrywam że jak wszystko miał bym kupować osobno żeby wrzucić do swojego to wyniosło by to co najmniej dwa razy więcej niż właściciel chce za auto. Jednak sprawa wygląda tak że:
-Auto jest zarejestrowane, ale od dobrych kilku lat nie ma ani OC ani przeglądu
-Możliwe że właściciel nie ma dowodu rejestracyjnego (auto ma białe tablice)
Pytania:
Czy jest taka możliwość, abym kupił go na części w taki sposób żeby było to zgodne z prawem, żebym nie miał przy tym żadnych problemów i żebym wymontował co potrzebuje a szkielet sprzedał na złom?
Możliwe że silnik też chciałbym przełożyć o ile będzie sprawny. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:37
|
|
|
Zapytaj gościa czy sprzeda Ci bez podpisywania umowy. Jeśli się zgodzi no to jesteśmy w domu, bo nic nie będzie na Ciebie. Jeśli auto jest na chodzie to zdemontujesz mu tablice rejestracyjne, a na czas8 dojazdu do domu założysz swoje tablice i dojedziesz na własnym dowodzie. Potem już tylko rozbierać na części |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:39
|
|
|
meter30 no właśnie też nad tym myślałem, ale jak nic z nim nie podpisze to może mi zarzucić że mu to auto ukradłem... |
|
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:40
|
|
|
Wydaje mi się ze ciężko coś takiego zrobić :/.
Jak masz jakiegoś znajomego, kto złomuje auta i ma szrot to dogadaj sie z nim, zeby wydal Ci papier, a auta nie brał. Ja planuje tak zrobić w przyszłości z moim tipo 1.4, bo żal będzie mi go oddawać na złom. |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 10:49
|
|
|
No właśnie a jak to jest z tym złomowaniem, bo słyszałem różne opinie. A uto musi być kompletne, czy mogę z niego wyciągnąć co tylko mi się podoba a ewentualnie na złomie dostane mniej?
Sąsiad miał jakiś czas temu skodę favorit, którą również kupił na części, ale nie wiem właśnie na jakich zasadach. Wiem że kupił bez dokumentów i zarejestrowana chyba też nie była. Powyciągał wszystko co się da, blache pociął na kawałki i jak jeździli złomiarze to wzieli to wszystko od niego za pare złotych. |
|
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
|
Wysłany: 11-05-2011, 11:55
|
|
|
żeby zezłomować musi być kompletne. Za ubytki w masie dopłaca się - przynajmniej tak było kiedyś, a teraz prawdopodobnie jest podobnie. Jeszcze w niektórych skupach trzeba płacić 500 za to ze sie złomuje |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
|
Wysłany: 11-05-2011, 12:38 Re: Okazyjne Tipo na części
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Witam, wczoraj znalazłem niedaleko mnie tipo z dość bogatym wyposażeniem i nie ukrywam że jak wszystko miał bym kupować osobno żeby wrzucić do swojego to wyniosło by to co najmniej dwa razy więcej niż właściciel chce za auto. Jednak sprawa wygląda tak że:
-Auto jest zarejestrowane, ale od dobrych kilku lat nie ma ani OC ani przeglądu
-Możliwe że właściciel nie ma dowodu rejestracyjnego (auto ma białe tablice)
Pytania:
Czy jest taka możliwość, abym kupił go na części w taki sposób żeby było to zgodne z prawem, żebym nie miał przy tym żadnych problemów i żebym wymontował co potrzebuje a szkielet sprzedał na złom?
Możliwe że silnik też chciałbym przełożyć o ile będzie sprawny. |
może spróbuj się dogadać, że
przyjedziesz - wykręcisz co się da - za cenę auta
a resztki zostawiasz
i niech sobie zezłomuje |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-05-2011, 13:35
|
|
|
Najprościej to się dogadać z kimś kto złomuje auta, mnie to kosztowało 300zł ale mam u siebie całe auto, tylko dowód i polise oddałem... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 14:03
|
|
|
EASYKATO, Chciałem tak ale gość chce się go pozbyć w całości bo szpeci mu podwórko.
Bdm, Piszesz że płaciłeś 300zł i masz całe auto u siebie, ale mi również całe auto nie jest potrzebne a jedynie trochę części.
A to jest jakaś różnica między złomowaniem a kasacja?? Podobno jest. Z tego co się dowiedziałem to skasować można nawet sam szkielet i dostaje się kwit, aby nie było problemów przy wyrejestrowaniu. |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 11-05-2011, 14:11
|
|
|
D@wIdS, bierzesz w całości szukasz kogoś kto ci wyrejestruje go za jakąś kwote, rozbierasz co sie da, co nie potrzebne sprzedajesz, budę tniesz na kawałki i wywozisz na złom razem z częściami których nie sprzedasz. ja sprzedałem na razie same drobiazgi i już 500zł mam za nie, a został mi jeszcze silnik,cały środek, całe zawieszenie i cała buda |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 14:21
|
|
|
Bdm napisał/a: | szukasz kogoś kto ci wyrejestruje go za jakąś kwote |
Jak mam to rozumieć?
Bdm napisał/a: | ja sprzedałem na razie same drobiazgi i już 500zł |
To właśnie mnie kusi Koleś chce 350zł
-elektryczny szyberdach
-elektryczne szyby
-wspomaganie
-radio CD
-Długo tunel
-ładne boczki
i wiele innych rzeczy które albo wrzuce do siebie albo bedę chciał sprzedać |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 11-05-2011, 14:32
|
|
|
D@wIdS, bierz bez zastanawiania sie... Rozbierz całą i jedź na jakiś szrot, nawet jak zapłacisz 500zł i dasz im gołą karoserie to będziesz na tym zarobiony... |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 14:34
|
|
|
Cyba już bym wolał pociąć karoserie na części i sprzedać za grosze niż płacić tyle za złomowanie |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 11-05-2011, 15:16
|
|
|
D@wIdS, jak byś pociął i sprzedał za grosze to nadal auto wisiało by na ciebie... Jak mowie jedź najpierw na jakiś złom i zapytaj się co byś musiał zrobić żeby ci wystawili kwitek o złomowaniu, czy możesz im samą budę przywieść czy nic nie wozić tylko zapłacić, czy wyciągniesz sobie co chcesz a oni zabiorą resztę i ci dopłacą... Ew. jedź do wydziału komunikacji i zapytaj się na jakich zasadach można wyrejestrować auto, słyszałem kiedyś że można zapłacić coś tam od utylizacji, chyba 500zł i wtedy wyrejestrowują ci auto i możesz normalnie sprzedawać części a resztę na zlom, ale nie wiem czy to prawda... |
|
|
|
|
dspmatrix
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 05 Lip 2009 Posty: 251 Skąd: Długołęka,Kamień
|
Wysłany: 11-05-2011, 16:01
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | No właśnie a jak to jest z tym złomowaniem, bo słyszałem różne opinie. A uto musi być kompletne, czy mogę z niego wyciągnąć co tylko mi się podoba a ewentualnie na złomie dostane mniej?
Sąsiad miał jakiś czas temu skodę favorit, którą również kupił na części, ale nie wiem właśnie na jakich zasadach. Wiem że kupił bez dokumentów i zarejestrowana chyba też nie była. Powyciągał wszystko co się da, blache pociął na kawałki i jak jeździli złomiarze to wzieli to wszystko od niego za pare złotych. |
powiem ci tak ja jakis czas temu oddawalem peugeota 309 na zlom byl na chodzie i na zlomowisku poinformowali mnie ze jak auto dojedzie o wlasnych siłach to zlomowisko placi mi 100 zl. a jesli auto przyjedzie na lawecie to ja musze zaplacic 150 zl. wiec masz pewne ze jak sam nim dojedziesz to oni ci zaplaca a wprzeciwnym wypadku ty im musisz zaplacic....na 100 % pewne zrodlo informacji zlomowisko we wrocku ktore jest uprawnione do zezlomowania auta i z wystawieniem papierka do wydzialu komunikacji....zeby auto wyrejestrowac i skonczyc ubezpieczenie OC |
_________________ 1.4=1372 ccm =R4/8 OHC=gaźnik=78 KM / 6000 obr. =106 Nm / 2900 obr.=Max 167 km/h |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 17:13
|
|
|
Bdm ok jutro podjade i dowiem się jak to wygląda.
dspmatrix kumpel ostatnio skasował renault clio i nie dość że laweta przyjechała do niego na podwórko to dostał jeszcze 150zł za auto, które nawet nie było kompletne. Nie wiem czy to zależy od regionu czy jak.... |
|
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-05-2011, 18:08
|
|
|
nie wiem jak to jest, ale mój sasiad ma skup złomu, nie wydaje nic nawet paragonu ani nic tylko sie podpisuje że np karoseria sprzedana za tyle i tyle, płaci pieniadze normalnie z kila, samochodów u niego od hu... i troche, więc jak ludzie to robia że nie płacą ubezpieczenia i wyrejestrowują????
niedaleko jest szrot gdzie wydaja zaświadczwenia do wyrejestrowania, za bmw 520 dali 300zł kompletna tylko nie jeżdzącą, a same koła sa wiecej warte, ja nic z tego nie kumam, jedni sprzedaja na złom inni na szrot, jedni wyrejestrowuja inni tez w jakis inny sposób |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 18:27
|
|
|
palidzojnt221 no i tu właśnie jesteśmy w takiej samej sytuacji, bo ja też nie mogę tego rozkminić.
Chcę wziąć to tipo, ale boję się że potem mogą być problemy i/lub nie przyjmą mi na złomie/szrocie (nie wiem co to za różnica ) samej blachy. |
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:12
|
|
|
Cytat: | Czy jest taka możliwość, abym kupił go na części w taki sposób żeby było to zgodne z prawem |
jeśli nie chcesz go opłacać (OC) to nie ma
Cytat: | Zapytaj gościa czy sprzeda Ci bez podpisywania umowy |
a jak ktoś życzliwy go podpier... to będzie nie wesoło, b. właściciel się nie przyzna że sprzedał bez umowy a nawet jeśli tak to zaczynają się nie przyjemności
Bdm napisał/a: | Najprościej to się dogadać z kimś kto złomuje auta, mnie to kosztowało 300zł |
bingo!!
Bdm napisał/a: | Rozbierz całą i jedź na jakiś szrot, |
przypominam że auto nie ma OC, żaden szrot nie przyjmie auta bez oc, |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:25
|
|
|
Świstak napisał/a: | Bdm napisał/a:
Najprościej to się dogadać z kimś kto złomuje auta, mnie to kosztowało 300zł
bingo!! |
Świstak, ale je nie chcę trzymać karoserii, ja chcę tylko środek. Co potem zrobię z resztą? |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:41
|
|
|
D@wIdS, potniesz i wywieziesz na złom, tłumacze ci to już chyba 6 postów , jak załatwisz sobie wyrejestrowanie, to możesz sobie z niego nawet zrobić ozdobę ogródka albo żyletki i nawet jeśli zapłacisz 500zł za kwitek do tego koszt auta 350zł to jesteś zarobiony po pachy, a jak nie to mogę go od ciebie zabrać za 100zł bez środka, musiał bym sobie tylko lawete nagrać... |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:50
|
|
|
Bdm bo ja czasem późno łapię
Bez środka czyli wewnątrz pusto, ale silnik musi zostać? Kawałek byś miał |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:55
|
|
|
D@wIdS, pokaż jakieś fotki i napisz coś o nim więcej to sie może dogadamy |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-05-2011, 20:59
|
|
|
Bdm nie mam fotek, sam go tylko tak z grubsza oglądnąłem. Dopiero jak koleś przywiezie dowód rejestracyjny który ma gdzieś tam, to będziemy rozmawiać o zakupie. Ewentualnie jak nie będzie miał dowodu to dam mu 200zł i wykręcę z niego co mi potrzeba o ile pójdzie na takie coś. A pytałem czy z silnikiem bo wspomaganie na pewno biorę do siebie jak już i moze coś tam jeszcze co się przyda |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-05-2011, 22:04
|
|
|
Świstak napisał/a: | przypominam że auto nie ma OC, żaden szrot nie przyjmie auta bez oc, |
Nie ma już szrotów, ładnie nazywane stacje demontażu, i nic ich nie interesuje, czy auto ma opłacone OC.
To już problem właściciela.
Za to przy wyrejestrowaniu w WK zażądają polisy do wglądu.
D@wIdS, podjedź do stacji demontażu i zapytaj ile Cię będzie kosztowało odstawienie do nich niekompletnego auta.
P.S. Jak ktoś oddaje auto do skupu zwykłego złomu to jest albo idiotą, który później będzie płakał i narzekał jak to w Polsce jest źle bo ma płacić OC za auto, którego nie ma i nie może nic z nim zrobić, albo lubi jak mu adrenalinka wysoko skacze |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|