ulatnia sie gaz (prawdopodobnie) |
Autor |
Wiadomość |
matrix0606
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 21 Lis 2008 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:17 ulatnia sie gaz (prawdopodobnie)
|
|
|
słuchajcie, mam taki delikatny problem natury LPG. otóż ostatnio poczułem jakby ulatniał mi się gaz. pod machą jest elektrozawór który wygląda tak:
według tego co jest na tym elektrozaworze i tego jak wchodzi do niego gaz, to wchodzi od dołu, a wychodzi górą. tylko że według mnie to nie tak. ten zawór jest zbudowany w ten sposób że wewnątrz jest kołek od góry naciskany sprężynką. a jak gaz wchodzi od dołu z ciśnieniem, to normalne że sam sobie podnosi ten kołek i gaz leci w diabły. moje pytanie:
czy tak powinno być że gaz wchodzi od dołu? czy nie powinno być że wchodzi od góry?
wtedy samoczynnie dociskał by ów kołek i gaz by sobie nie wypływał. zaznaczę że prócz tego zaworu dopływu gazu nic więcej mi nie odcina. (jest mechaniczny zawór zamykający przy butli)
to mnie też trochę zastanawia, bo w poprzednim samochodzie miałem dwa zawory odcinające, a tu tylko jeden? poradźcie coś, tylko nie żebym do gaziaża śmigał bo w tym miesiącu już na nic hajsu nie mam. wiem że to nie żarty, bo to gaz i zdrowie a przede wszystkim życie najważniejsze, ale naprawdę hajsu w tym miechu już nie dam rady wytrzasnąć. skupmy się na tym elektrozaworze.
czy tak powinien do tego zaworu wchodzić gaz?
sorki za dość niewyraźne foto, ale chodzi o samą koncepcję a nie szczegóły.
na marginesie powiem że wymieniałem już sobie kiedyś membrany w parowniku i jeździłem. samochód przeszedł przegląd i wszystko było ok, także to świadczy o tym że nie jestem zielony i co nieco umiem się z gazem obchodzić. żeby nie było że temat założył jakiś żółtodziub i chce coś kombinować. |
_________________ fiat poszedł na złom i już nigdy fiata nie kupię. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:23
|
|
|
nie wiem jak działa zaworek, ale podpowiem Ci spocób którzy stosują gazownicy od kilkudziesięciu lat
jeśli nie masz czujnika do pomiaru czy gaz się ulatania, to weź pędzel, w ciepłej wodzie rozpuść dużo mydła, i samruj po łączeniach - w ten sposób znajdziesz nieszczelność |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:02
|
|
|
istnieje ryzyko ze porostu oring dziękuje za współpracę.
czesto u gazowników jak zmieniają filterek nie zmieniają oringa a to najczęstsza przyczyna nieszczelności. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:06
|
|
|
TEMPRAWG napisał/a: | istnieje ryzyko ze porostu oring dziękuje za współpracę. |
właśnie przyglądałem się temu i niezauważyłem by coś było z nim nie tak. gaz wchodzi dołem jak pisałem wyżej i jeśli się nie załączy instalacji to górą lecieć nie powinien, a tymczasem objaw jest taki że jak lekko odkręcę górną śrubę to nawet przy wyłączonej instalacji gaz wychodzi, a przecież nie powinien. |
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 21-09-2009, 06:16
|
|
|
to moze poprostu elektrozawór odmówił psłuszeństwa |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:29
|
|
|
TEMPRAWG napisał/a: | to moze poprostu elektrozawór odmówił psłuszeństwa |
tyle że elektrozawór działa jak trzeba, znaczy normalnie zamyka się i otwiera, bo sprawdzałem. nie ma najmniejszego problemu z działaniem. |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:39
|
|
|
A jaki wielozawór masz w butli ?? z elektrozaworem ?? jesli z elektrozaworem to już tam powinien być dopływ gazu odcięty |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:40
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | A jaki wielozawór masz w butli ?? z elektrozaworem ?? |
mechanicznie zakręcany. elektrozawór miałem w poprzednim samochodzie, to było git. tu jest mechaniczny. |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:44
|
|
|
no to ja nie mam więcej pytań ja tam w poprzednim autku zmieniłem butlę dla świętego spokoju a też była z mechanicznie zakręcanymi zaworkami i też mi się wydawało cały czas że gdzieś się ulatnia zawsze 2 zaworki to nie 1 ja tam bym zmienił nawet na dobrą używkę ale z elektrozaworem w łodzi koszt takiej butli + Papier do niej to ok 50-70pln ważność od 3-5 lat zależy czy butla w koło czy walcowa
poza tym z tego co się orientuje to na terytorium Polski nie wolno już używać butli z mechanicznymi zaworami, musi być elektrozawór na butli |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:47
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | ja tam bym zmienił nawet na dobrą używkę ale z elektrozaworem w łodzi koszt takiej butli + Papier do niej to ok 50-70pln ważność od 3-5 lat zależy czy butla w koło czy walcowa |
musimy się styknąć po 7.10.2009. Ty z Łodzi, ja Sochaczew to zapodasz gdzie za tyle butlę można kupić? butle mam w kole zapasowym.
Kriss_Lodz napisał/a: | z tego co się orientuje to na terytorium Polski nie wolno już używać butli z mechanicznymi zaworami, musi być elektrozawór |
no tego nie wiem. jak kupiłem samochód to był zawór mechaniczny i tak zostało. |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:52
|
|
|
nie ma sprawy daj znać nr tel. masz w assistance |
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 21-09-2009, 08:54
|
|
|
a jeszcze ptanie. koszt butli to jedno a cena montażu? |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
|
Wysłany: 21-09-2009, 09:06
|
|
|
hmm..... ja tam w poprzednim autku zmieniałem sam zresztą nawet baryłki nie są problemem bo można je bez problemu kupić, ale to już w najgorszym przypadku
a o koszty w zakładzie zajmującym się LPG niestety nie pytałem i nie mam pojęcia
wiem że nowa butla w koło o poj. 42L to koszt ok 250pln + wielozawór ok 150 + montaż |
|
|
|
|
|
TEMPRAWG
|
Wysłany: 21-09-2009, 10:06
|
|
|
ja w poprzednim autku zmienialem to za montaz wzieli 50 zl |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-09-2009, 19:41
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | poza tym z tego co się orientuje to na terytorium Polski nie wolno już używać butli z mechanicznymi zaworami, musi być elektrozawór na butli |
instalacje montowane po (strzelam, bo nie pamiętam) 2005roku muszą mieć elektrozawór. wcześniej miały/mogły mieć zwykłe kurki. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 24-09-2009, 19:00
|
|
|
problem rozwiązuję. co się okazuje? czemu ulatniał się gaz?
na tym zdjęciu co na początku czyli tu:
wewnątrz jest metalowy kołek od góry przyciskany jest sprężynką a od dołu ma w środkowej części fazowanie na wylot zaworu z gazem. okazuje się że ów kołek był zamontowany przez kogoś odwrotnie, czyli płaską częścią do wylotu gazu a fazowaniem do sprężynki co było błędem. (ktoś się bawił w pana gazownika z mizernym skutkiem, co mogło źle się skończyć)
reasumując. jeśli ktos kiedyś to sobie rozbierze i zapomni jak to powinno być, to mówię. kołek wewnątrz powinien być zamontowany fazowaniem do dołu, czyli do wlotu gazu. |
|
|
|
|
|