|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
I padło też na mnie |
Autor |
Wiadomość |
look.toronto
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-10-2007, 19:21 I padło też na mnie
|
|
|
Niestety dzisiaj zakończył swój żywot alternator. Nie wiem czy całkowicie padł bo autko stoi do poniedziałku u elektryka. A zaczęło się wczoraj od żarzącej sie lampki ładowania i trzeszczenia radia. potem doszła wolna praca wycieraczek, brak świateł, kierunkowskazów i co ja będę wymieniać, zabrakło wszystkiego co na prąd. Samochód stanął i jedynie za drobną odpłatnością (15pln) taksówkarz zaciągnął mnie do elektryka. Akumulator rozładowany kompletnie, altek nie ładuje. Jutro ma być rozebrany i zobaczymy co w trawie piszczy. podobno nowy to kwestia 450-500złotych
Póki co przeżywam cierpienie bo dwa dni do pracy muszę śmigać autobusem a mam do niej 60km. |
_________________ Pozdrawiam :-)
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-10-2007, 00:19
|
|
|
Jeśli masz kasę kupuj nowy.
Mówię Ci to z mojego doświadczenia.
Za to co wyłożyłem na naprawę altka miałbym dwa nowe. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
look.toronto
|
Wysłany: 27-10-2007, 07:48
|
|
|
Emf napisał/a: | Jeśli masz kasę kupuj nowy. |
Dzisiaj już właśnie do mnie mechanik dwonił czy ma wymieniać połowę części w środku czy kupić nowy. Po namyśle stwierdziłem, chyba jednak tak jak mówisz zamontować nówkę na gwarancji. |
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
awaria
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-10-2007, 09:58
|
|
|
no chyba żartujecie z tą nówką za 400-500pln???
u mnie mechec co zajmuje sie tylko alternatorami i rozrusznikami w takiej samej sytuacjii wział za regeneracje 100 2 lata temu i smiga do dziś , ale powtarzam to był fachman a nie elektryk samochodowy od wszystkiego.
nie wierze , nówke za 500pln pakowac do starego auta. |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 27-10-2007, 10:20
|
|
|
awaria, to, że Tobie się udało i jeździsz 2 lata nie znaczy, że każdy ma takie szczęście.
Chciałbym Ci powiedzieć, że mój altek był u najlepszego elektryka w moim mieście więc nie wypisuj bzdur nie wiedząc, gdzie był naprawiany.
Druga sprawa to co ten Twój "fachman" za 100zł. zrobił za regenerację wielką
Wymienił mostek z diodami?
Za 100zł możesz kupić sobie dobry obiad dla dwóch osób w lokalu.
Chyba, że ten Twój "fachman" jak go określiłeś kupił części używki, a Ty się cieszysz bo miałeś szczęście.
Zobaczysz jak co.s w nim poleci oddasz go raz i drugi do elektromechanika i zapłacisz po 100 lub 200zł
Teraz w większości robocizna jest droższa od części.
Kupujesz nowy, masz gwarancję i Cię to nie rusza jak się popsuje. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
awaria
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-10-2007, 14:20
|
|
|
Emf , napisałem regeneracja mając na mysli naprawe, poprostu zawiozłem chłopu alternator mówie nie ma ładowania , na nastepny dzien odbieram i jeżdze do dziś.
bez przesady aby do auta wartego powiedzmy 3000pln pakować nowy alternator za 500pln.
ale to już właściciel decyduje.
a jak sie zepsuje to znów naprawie lub wsadze używke bo nie bede dokładał do starego auta kupe kasy bo i tak na wiosne idzie do nowego właściciela lub na szrot. |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-10-2007, 17:15
|
|
|
Emf, nie zgodze się troche z twoim postem, bo niby co do wymiany jest w altku ? mostek, regulator ze szczotkami i łożyska ... a to wszystko za 100zł kupisz i jeszcze zostane z tej stówki 30zł na robote dla elektyka. No chyba że przez regeneracje rozumiesz wymiane wirnika i stojana... no ale wtedy co Ci z altka starego zostanie ? kawałek obudowy ?
look.toronto, 400zł za altek do Tipo ? coś strasznei drogo skoro do Maryśki np mojej kosztuje ~350ziko nowy |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 27-10-2007, 17:41
|
|
|
Hipo, no właśnie mi walnęło wszystko w przeciągu jakiś trzech lat.
Kilka razy diody, kilka razy regulator, raz łożysko i stojan na końcu.
Elektryk mi powiedział, że mam nowego altka oprócz obudowy.
Tylko, że całość tych napraw, auto było u elektromechanika jakieś osiem razy, kosztowała mnie m.in. 700zł.
Gdybym na początku kupił nowy miałbym za połowę ceny święty spokój.
Co do używek jeśli chodzi o elektrykę jestem sceptykiem po tym jak kupiłem dwa używane altki na szrocie (z możliwością oddania na szczęście jak nie będą działały) i dwa nie ładowały.
Kupisz takiego szrota za 150zł i okazuje się, że w ogóle nie działa albo co gorsza podziała 2 miesiące i walnie. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
look.toronto
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:32
|
|
|
Hipo napisał/a: | look.toronto, 400zł za altek do Tipo ? coś strasznei drogo skoro do Maryśki np mojej kosztuje ~350ziko nowy |
Sprawdzałem w intercars i focie. Nowe z gwarancją 2 letnią chodzą od 380 jakiejś nieznanej mi firmy do 1526zł Bosha. |
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|