|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Podmiana Wyświetlacza LPG |
Autor |
Wiadomość |
Garabyte
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 22 Lis 2008 Posty: 19 Skąd: Łódż
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-11-2008, 23:07 Podmiana Wyświetlacza LPG
|
|
|
Witam.
Ostatnio zastanawiam się nad kwestią możliwości zamiany wskaźnika ilości gazu z dwukropkowego na więcej-kropkowy (ładnie mi to wyszło)
A mianowicie na chwilę obecną posiadam wskaźnik na którym widnieją tylko 2 diody i określają, że auto jedzie na gazie (zielony), bądź na benzynie lub rezerwę gazu (mrugająca dioda czerwona z zieloną).
Chciałbym zamienić go na wskazującego poziom gazu np. Czterema kropkami, które będą z czasem gasnąc. Aż pojawi się ostatnia kropka sygnalizująca rezerwę.
Czy ktoś kiedyś obmyślał może taki plan, albo się tym zajmował ?
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. |
_________________ Tipo 1.6 i.e. / '92 r / LPG / v. Eleganza |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-11-2008, 07:38
|
|
|
Garabyte, taki przełącznik LPG + PB z diodami o ilości gazu możesz zakupić na allegro ,kwestia abyś dobrał dobry pod swoją instalacje |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 24-11-2008, 09:32
|
|
|
Garabyte, najprościej bedzie kupic cos >>> TAKIEGO <<< z tym że nie bedzie to zbyt dokładne. Kiedys juz na forum to zagadnienie przerabialismy. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Garabyte
|
Wysłany: 24-11-2008, 10:31
|
|
|
Hm... Dzięki za podpowiedź.
Zmierzałem raczej ku własnej inwencji ale po co się męczyć na zapas ?
Wiem, że może mało dokładne, ale chodzi o gotowość (finansową) na następne tankowanie, a nie tu nagle ciach i czerwone i jechania null |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 24-11-2008, 12:17
|
|
|
Garabyte, a nie łatwiej jezdzic na km? np tankujesz do pełna, sprawdzasz ile km robisz na pełnym baku. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-11-2008, 13:55
|
|
|
Nie wiem na jakiej to działa zasadzie ale u mnie gdy jest już naprawdę mało lpg (na kilka km) to przełącznik zaczyna bzyczeć ( jak by chciał zmusić do zmiany na pb) pierwszy raz się z czymś takim spotkałem i nawet przydatne gdy zapomina się zaglądać na wskaźnik przy butli |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Garabyte
|
Wysłany: 24-11-2008, 23:05
|
|
|
Ja Cię kręcę...
Głęboko wierzę, że ta kontrolka przekłamuje...
Przedwczoraj zatankowałem do pełna
58 złotych co daje jakieś 26 dm3 gazu... (butla w kole)
Zrobiłem 66 km.
Wiem, że zima, że 1.6, że w ogóle.
Ale żeby już rezerwa?
Chyba kłania się sprawdzenie szczelności + regulacja.
Idę szukać dobrego gazownika po innych postach.
|
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-11-2008, 23:14
|
|
|
Garabyte napisał/a: | Ja Cię kręcę...
Głęboko wierzę, że ta kontrolka przekłamuje...
Przedwczoraj zatankowałem do pełna
58 złotych co daje jakieś 26 dm3 gazu... (butla w kole)
Zrobiłem 66 km.
Wiem, że zima, że 1.6, że w ogóle.
Ale żeby już rezerwa?
Chyba kłania się sprawdzenie szczelności + regulacja.
Idę szukać dobrego gazownika po innych postach.
|
moj 2.0 8v bierze 13 po miescie i 9 w trasie
Jedz do gazownika na regulacje i przeglad... |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-12-2008, 14:35
|
|
|
Garabyte, lepiej jeździć na kilometry, o wiele dokładniej będziesz w stanie wyliczyć ile jeszcze na LPG przejedziesz do tankowania;
kontrolki fajny bajer, ale ...
poza tym - przełącznik z wskaźnikiem diodowym musi skądś wiedzieć ile jest gazu w butli - ile diód ma się zapalić;
na wielozaworze w butli masz np czujniczki małe halla 2 i magnesik na wskazówce; wskazówka poziomu na butli się przesuwa - magnesiki zmieniają położenie wzg czujniczków a to zmienia napięcie - sygnał zwrotny - puszczony kablem do przełącznika LPG/benzyna; czyli jakby obserwuje wskazówkę na butli, stąd zapala lampki - diody LED;
co z tego wynika- zmiana temp czy dodanie gazu i skok ciśnienia - powodują skok chwilowy przynajmniej wskazówki - diody sobie pokazują np 3 diody, 1 dioda, 4 diody, skaczą tak; niedokładne toto;
2) by zamocować wielodiodowy wskaźnk - MUSISZ mieć czujnik poziomu / ilości gazu w butli na wielozaworze; bardzo możliwe, że w tej chwili masz tylko jeden czujniczek na wielozaworze w butli, od zapalenia rezerwy gdy wskazóka minie jakieś położenie; taki czujniczek więc tylko tyle może posłać jako sygnał; a nie mając czujnika dokładneog nie podlączysz przełącznika; sprawdź co tam masz wpierw lub spytaj gazowników gdzieś, bo kupisz sobie przełącznik ale nie będzie do czego go podłączyć; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|