|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wszystko o car audio |
Autor |
Wiadomość |
adik1989
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-06-2010, 10:50 Wszystko o car audio
|
|
|
Słuchajcie mój ojciec kupił sobie do golfa głośniki 80 W na złomie (10 zł za 2 szt.) - podłączyłem je w celu sprawdzenia do tempry i strasznie pierdziały więc odpuściłem sobie dogadywanie się z nim ;P
Ale wczoraj zakupił sobie również radyjko jakieś tam made in china używane i podłączył te głośniki ze złomu i napierdzielają jak wściekłe, (czy to w ogóle możliwe ? czy mnie ściemniał, że to te ?) ale jakby nie było no to się z deczka wkurzyłem z przodu mam głośniki Pioneera takie jak się mieszczą a z tyłu blaupunkta radyjko to JVC KD-G343 fakt nie pierdzą, ale co może być powodem, że większe nie dają tak jak powinny. Jestem zdesperowany i wymienie nawet wszystkie kable (od zasilania na razie nie potrzebne bo jak kupie wzmacniacz i zrobię na wymiar tubę do bagażnika to w tedy je wymienie, ale jakie zakupić kable do głośników takie by było wszystko OK?
Piszczcie co macie i jak wam to daje.
Z tyłu tak jak wspomniałem głośniczki balupunkta (wg. mnie dziadostwo:P)
http://allegro.pl/item106...power_130w.html
a z przodu coś takiego:
http://allegro.pl/item106...0w_audi_vw.html
Jak wspomniałem gra to jak gra ale nadaje się do słuchania radia..wystarczy lekko podkręcić bass- 2 przy czym głośność ustawić na 20 i wszystkie pierdzą jak wściekłe |
_________________ ...:::DlaZiomówSzacunekDlaFrajerówPogarde:::.. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 11-06-2010, 13:45
|
|
|
może masz odwrotnie bieguny podłączone pod głośniki/radio albo masy nie masz.
Dla lepszego dźwięku i nie pierdzenia podepnij radio grubym kablem pod + do akumulatora, zrób bezpiecznik i takim samym grubym kablem podepnij masę pod radio a drugi koniec przyczep gdziś do karoserii. U mnie zdecydowanie lepiej gra. Jest głębszy bas i nie pierdzi tak jak to miało miejsce przed podłączeniem.
Jeżeli podgłośnisz i radio miga w rytm basu to brakuje masy i zasilania porządnego |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 11-06-2010, 15:40
|
|
|
Jezeli radio mryga oznacza to spadek napięcia a nie brak masy^^ daj do tylnych nowe, głosnikowe kable, jakos się napewno poprawi. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 11-06-2010, 16:06
|
|
|
Dziąbal napisał/a: | ezeli radio mryga oznacza to spadek napięcia a nie brak masy^^ |
co na jedno wychodzi
Bez dobrej masy też będzie mrugać |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-06-2010, 16:27
|
|
|
od czego by tu zacząć ... może od tego co pisał kolega Luczu, "pierdzenie" z głośników może być spowodowane brakiem prawidłowego zasilania, a objawy tego będą takie jak piszą koledzy czyli lekkie przygasanie radia.
sprawa nr. dwa - średnio mi się chce wierzyć że jakieś zgniłe na szrocie głośniki za 10zł zagrają lepiej niż to co masz.
kolejna sprawa jest taka, że warto obejrzeć/ wymienić przewody, które lecą od radia do głośników bo seryjnie tam były jakieś kabelki o przekroju ok 0,75mm, które dodatkowo po 20 latach mogą stawiać duże "opory" (zaśniedziała miedź ) stąd też może sie brać "charczenie"
i następna sprawa NAJWAŻNIEJSZA... pisałeś że z przodu masz 13-tki a z tyłu 10-tki więc nie wiem co wymagasz od takich głośników ale zapewniam cię, że z dziesięcio centymetrowych głośniczków nie uzyskasz potężnego basu, a wręcz przeciwnie ... z takich głośników w seryjnych plastikowych otworach nie będzie żadnego "łupania" ,a próba podkręcenia niskich tonów z radia po prostu spowoduje charczenie .... podsumowując z gówna miodu nie wyciśniesz |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
adik1989
|
Wysłany: 11-06-2010, 22:23
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | podsumowując z gówna miodu nie wyciśniesz |
I oto mi chodziło, no nic wymienie wszystkie przewody, ale na głosniki też musi w końcu przyjść pora. |
|
|
|
|
NeckUno1
Wiek: 36 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 35 Skąd: Boguszów-Gorce
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-06-2010, 13:23
|
|
|
Generalnie radziłbym Ci kupić jakiś wzmacniacz przede wszystkim jeżeli zależy Ci na czymś ciekawszym. Porozglądaj się na allegro, możesz kupić używany jakiejś dobrej firmy za ok. 150 zł (często zdarzają się super okazje). Tylko wystrzegaj się złomu typu Voice Kraft i Peying, cena może jest satysfakcjonująca ale moc jaką oni podają w rzeczywistości jest 4 razy mniejsza nie wspominając o jakości dźwięku. Do tego zainwestuj w większe głośniki min 20 cm i zamontuj na tylną półkę i powinno być dużo lepiej. Oczywiście dobre przewody to podstawa. Trochę to wszystko kosztowne, ale niestety wraz z jakością wzrasta cena. |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.6 monowstrysk Suite `93 + LPG,
Jest: Mazda 323F BJ 1.6 ZM Benzyna |
|
|
|
|
adik1989
|
Wysłany: 20-06-2010, 09:50
|
|
|
Postanowiłem zrobić 'skrzynie' na wymiar tak by nie potrzebnie jakaś tuba zawalała mi miejsce...muszę załatwić taki materiał jak wykładzina w identycznym kolorze ( może wiecie skąd mogę to wziąść ? ) po oklejeniu i założeniu jakiegoś głośnika basowego będzie miało to już jakiś efekt dodatkowo zamontuję jakąś kratkę by normalnie można było wkladać rzeczy bez obawy, że uszkodzi się głośnik ...
jak na razie wygląda to tak :
|
|
|
|
|
NeckUno1
Wiek: 36 Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 35 Skąd: Boguszów-Gorce
|
Wysłany: 20-06-2010, 15:13
|
|
|
No wygląda to całkiem całkiem i do tego jest praktyczne bo w bagażniku masz jeszcze miejsce. A jak wygląda sprawa ze szczelnością tej skrzynki? Jeżeli będą w niej jakiekolwiek szpary to niestety pogorszy to efekt finalny. A materiał obiciowy będziesz musiał mniej więcej dopasować kolorem, ale identycznego chyba nie znajdziesz. Poszukaj na allegro, tam jest dosyć sporo tego. Radzę jeszcze ewentualnie uciąć sobie kawałek materiału z bagażnika i dopasować go w sklepie z wykładzinami bądź jakimś markecie budowlanym. Tam mają tego typu rzeczy. |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.6 monowstrysk Suite `93 + LPG,
Jest: Mazda 323F BJ 1.6 ZM Benzyna |
|
|
|
|
adik1989
|
Wysłany: 20-06-2010, 15:38
|
|
|
NeckUno1 napisał/a: | A jak wygląda sprawa ze szczelnością tej skrzynki? | uszczelnię to dodatkowo jak zakupie głośnik, na razie nie wycinałem dziury bo po prostu nie wiem jaki głośnik jeszcze wsadzę. Efekt finalny na pewno będzie lepszy niż te zamontowane głośniki z tyłu, a jak dojdzie do tego materiał tak by w miarę licował się z resztą koloru bagażnika powinno być bardzo ładnie Skrzynia jest na równi z butlą także wykorzystałem to małe miejsce które nie do końca było wymiarowe by coś tam wsadzić... |
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 20-06-2010, 21:21
|
|
|
Czyli mniemam, że zrobiłeś obudowę nie mając głośnika?
Jeżeli chcesz mieć git efekt to przelicz obudowę, ale do tego musisz mieć parametry głośnika. no chyba, że chcesz włożyć suba w obudowę zamkniętą, którą zrobiłeś i żeby grało jak wyjdzie.. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 21-06-2010, 00:26
|
|
|
myślę że idealny głośnik będzie 25cm ... koniecznie niżej ( lub z drugiej strony ) zrób mały otwór na tzw bass refelex
skrzynia, która konstruujesz nie jest "ciśnieniowa" więc dla bezpieczeństwa głośnika musisz zrobić otwór.
ogólnie plan bardzo dobry tylko zwracam uwagę lepiej kup lepszy wzmacniacz, a gorszy głośnik ... a nie odwrotnie
to da ci możliwość rozbudowy w przyszłości.
a nawiasem mówiąc ostatnio instalowałem granie w megane copue , chłopaki mieli wypasiony w kosmos wzmak clariona i na "oko" gówno wartą skrzynkę z głośnikiem 25cm za pare złoty ... po zapięciu tego sprzętu byłem pewny ze będzie żenada i plastikowy bass..... z efektu byłem w szoku. ten mały głośniczek no-name ładował lepiej niż mój 30cm blaupunkt
dobry wzmacniacz to podstawa |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
adik1989
|
Wysłany: 21-06-2010, 09:10
|
|
|
Uśmiechnę się do was jak będę miał zakupić sprzęcik na razie to priorytetem jest zakupienie wykładziny w kolor bagażnika i głośnika z jakąś kratką, ale o tym pomyślimy na początku lipca ( po wypłacie ) wzmacniacz zakupie na koncu bo on i tak nie będzie widoczny gdyż będzie znajdował się z tyły za siedzeniami ( w środku skrzyni ) a póki nie zakupie głośnika - to nie wytnę dziury co za tym idzie nie oklej tego pudła a to się równa szpeceniem bagażnika
Wszystko muszę robić po kolei bo nie będę cały miesiąc pracował na samochód Jest parę ważniejszych drobiazgów do zrobieni, dlatego by jak najszybciej odpalić skrzynie nie spieszy mi się
** Dodano: 21-06-2010, 10:18 **
kolego DARREK, uwierz mi jak będzie to grało to i tak na pewno lepiej niż mam dotychczas Z resztą nie jestem jakimś zapaleńcem by koniecznie było to wszystko idealnie - po moim projekcie widać, że stawiam na wygląd a nie na jakość - wiadomo, że nie zostawię tego tak jeśli będzie straszna lipa, ale nie sądzę . Jeśli chciałbym mieć czysty i piękny dźwięk to kupiłbym tubę ewentualnie skrzynie basową ale nie bez powodu bawiłem się w wycinanie tego i teraz oklejanie - Ma to ładnie estetycznie wyglądać:) |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-06-2010, 22:12
|
|
|
Żeby nie robić kilkunastu tematów, wypowiem sie w tym. Mam radio 4x50w i w samochodzie 4szt. głosników oryginalnych 10cm albo ciut większe. W każdym razie chciałbym wrzucić w półke do tylu głośniki 6x9 jbl. Teraz pytanie, jak mam to zrobić. Musze kupić wzmacniacz? Czy np. te 4szt z drzwi spiąć po dwie i dołożyć dwie do tyłu czy normalnie podpiąć? Z car audio znam tylko podstawy, a nie chce spalić radia czy głosników, robić będę to prawdopodobnie sam więc miło by było jak by ktoś podpowiedział dokładnie jak to zrobić.
Ps. jak myłsicie akumulator wytrzyma 6 szt. głosników? 4 są oryginalne, a dwa jbl, nie znam ich mocy ale są dość "mocne" |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 30-06-2010, 22:20
|
|
|
Bdm, rozumiem, że z tyłu na chwilę obecną masz jakieś 10 walnięte i chcesz dołożyć 6x9 ?
Jeżeli tak to wywal 10 i walnij w półkę 6x9 i podepnij kablami z tych 10. Jak podłączysz wszystko na raz to spadnie jakość dźwięku z resztą 10 na tyle nie dają nic pozytywnego |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 30-06-2010, 22:29
|
|
|
Luczu, to nie do tempry, w drzwiach jest 4 szt. głosników chyba 10 cm i chciałbym je zostawić, ew. wymienić na jakies firmówki i do tego dołożyć jeszcze te dwa w półke żeby dawały lepszy bas. Macie jakieś pomysły? Ew. mógł bym sie żucić na jakiś w miare dobry nie zbyt drogi wzmacniacz, zeby później ew. dozucić jeszcze jakaś skrzynke w bagażnik. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 30-06-2010, 22:42
|
|
|
Bdm, wiesz co może lepiej niech ktoś się wypowie kto się na tym konkretnie zna
Ale wg mnie jeżeli te głośniki co masz są tylko na przodzie to spokojnie możesz podpiąć tylne tak żebyś mógł regulować FAD przód - tył i nie potrzeba do tego wzmaka.
Ważne żeby nie podpiąć wszystkich głośników pod np. przód bo wtedy to strasznie lipnie gra. ( kolega tak miał tzn 4 głośniki - 2 przód 2 tył podpięte jako tył )
Gdzieś na forum ktoś dał rysunek kostki ISO i opisał kolory kabli który za co odpowiada |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-07-2010, 00:19
|
|
|
Bdm napisał/a: | Żeby nie robić kilkunastu tematów, wypowiem sie w tym. Mam radio 4x50w i w samochodzie 4szt. głosników oryginalnych 10cm albo ciut większe. W każdym razie chciałbym wrzucić w półke do tylu głośniki 6x9 jbl. Teraz pytanie, jak mam to zrobić. Musze kupić wzmacniacz? Czy np. te 4szt z drzwi spiąć po dwie i dołożyć dwie do tyłu czy normalnie podpiąć? Z car audio znam tylko podstawy, a nie chce spalić radia czy głosników, robić będę to prawdopodobnie sam więc miło by było jak by ktoś podpowiedział dokładnie jak to zrobić.
Ps. jak myłsicie akumulator wytrzyma 6 szt. głosników? 4 są oryginalne, a dwa jbl, nie znam ich mocy ale są dość "mocne" |
Kolego. Aku wytrzyma. Długo tak jeździłem. Alternator też da radę. Miałem z początku z tyłu podpięte (zmostkowane) te tylne 10" i magnata bull power w polce 2 x 6x9. Gralo przyzwoicie. Natomiast sporo lepiej jak odlaczylem tylne 10. Radio sie odciazylo i wiecej mocy szlo na duze glosniki.
W zaleznosci od Twojego radia, ale odpowiadajac na pytanie. Da sie tak podlaczyc i efekt bedzie piorunujaco lepszy niz fabrycznie Ale wzmacniacz.. na przyszlosc polecam |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 23-07-2010, 11:13
|
|
|
Od świeże temat, okazuje się że mam 6 głośników, 4 w drzwiach i dwa w desce przedniej, gra wszystko świetnie, ale jednak brakuje mi trochę basu, będę zmieniał radio to zobaczę jak wygląda sprawa z kablami, kostka pewnie jest oryginalna, bo włożone jest oryginalne radio ze sterowaniem w kierownicy..
Wie ktoś na jakiej zasadzie jest to sterowanie w kierownicy? Jak włożę inne radio, nie fabryczne, to sterowanie z kiery nie będzie działało? Macie jakiś pomysł? Myślałem żeby może rozebrać kierownice i wstawić tam jakoś pilota od radia, po podpinać guziki pod guziki pilota i wtedy miałbym zdalnie sterowane? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|