|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
ELektryczna szyba pasażera nie podnosi się. |
Autor |
Wiadomość |
Robson
|
Wysłany: 20-06-2006, 10:28 ELektryczna szyba pasażera nie podnosi się.
|
|
|
Wczoraj z synem postanowilismy znaleźć diabła. Wzięliśmy schemat i okazało się, że napróżno szukać usterki w samych przyciskach.
1. Sygnał z przycisku wędruje do układu sterującego (nad bezpiecznikami przy samych lewych drzwiach) i wraca innymi przewodami do silnika wykonawczego też w drzwiach (Nie ma połączenia bezpośredniego przyciski-silniczek).
2. Jeżeli od strony kierowcy, szybę można opuścić i podnieść, to znaczyło, że cały układ sterujący i wykonawczy jest OK.
3. Przyciski (w drzwiach pasażera) zwierane na krótko zgodnie ze schematem nie dają rezultatu.
4. Odszukanie (różowego) kabla w wiązce w drzwiach i przy układzie sterującym.
5. Pociągnięcie za różowy kabelek przed przelotem gumowym między drzwiami i karoserią oraz w samych drzwiach i - kabelek zostaje w ręku (wygląda jak przecięty nożem.
6. lutowanie, izolacja i szybka pracuje jak nowa. |
_________________ TIPO 2,0 ie GT
Robson |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2006, 19:52
|
|
|
U mnie kiedys przetarł się własnie kabelek od sterownia. Nie znalazlem w jakim miejscu sie przetarlo. Zeby nie szukac co i jak poprostu szybko polozylem nowy kabelek i zlutowalem gdzie trzeba |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2006, 19:58
|
|
|
sie cieszcie bo ja mam juz chyba wyrobioną tą płytke/stycznik od przycisku taka metalowa i się blokuje co jakis czas |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
pomine
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-07-2006, 15:43
|
|
|
To może mi pomożecie. Mój problem polega na tym że szyba przednia w drzwiach o pasażera co jakiś czas z niewiadomych przyczyn opuszcza się sama i potem nie można jej już podnieść. Trzeba rozbierać boczek i kombinować aby podłączyć silniczek na krótko. Jeżeli uda mi się ja podnieś to wszystko wraca do normy aż do następnego razu kiedy sama zjeżdża na sam dół. |
|
|
|
|
Ardian
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-07-2006, 21:11
|
|
|
poomine@
Wyciąg sterownik do szyb i wyczyśc całą płytkę oraz styki przekaźników.
Jeśli nie działa jeden kierunek (otwieranie lub zamykanie) szyby to zamiast rozbierac dzrzwi wyciąg sterownik i zamień dwa koło siebie kable w wtyku 4 żyłowym grube kable obok głównego zasilania gniazdo 2 żyłowe, po zamianie klawisze działają odwrotnie i idzie zamknąć szybę. |
|
|
pomine
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-07-2006, 11:36
|
|
|
Dzięki napewno skorzystam z rady :-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|