Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
atrapa i oslona chlodnicy
Autor Wiadomość
snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-07-2007, 06:19   atrapa i oslona chlodnicy

witam,
temat atrap i chlodzenia w temprze.

mam atrape "zamknieta" plastikiem, wiec nie ma przelotu. i powiedzmy, ze to jest akceptowalne. ale jak juz to sciagne, to za atrapa widac plastikowa oslone chlodnicy (wyglada na oryginalna), ale cala gora jest porzadnie zaslonieta tym plastikiem. pytanie, czy ta oslona plastikowa powinna byc na lato demontowana? jak jest mocowana (na ilu srubach trzyma i gdzie sa zlokalizowane)? czy trzeba odkrecac zderzak zeby zdjac ta oslone?jaka czesc chlodnicy jest zaslonieta tym plastikiem (1/2? 1/4? cala?

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-07-2007, 08:09   

Tak ma być i nic nie należy ruszać! T/T mają wlot powietrza do chłodnicy od dołu, a ta plastikowa osłona to jak by "tunel", aby powietrze było doprowadzane na całą chłodnicę.

Nic nie należy demontować, czy kombinować. Termostat ma za zadanie regulować temperaturę silnika, a jak ona się podniecie do około 100C, to wentylator pownień się włączyć i ją obniżyć.

Co do atrapy, to są atrapy z dziurkami, a są tak jak ty masz "pełne" w środku, bez dziurek. Różne były te atrapy.

Generalnie o nic nie musisz się martwić, tak jak jest jest ok!

malarpl 

Wysłany: 18-07-2007, 16:55   

wlasnie nie jestem w 100% pewien, czy wszystko jest OK. w upaly (kilka ostatnich dni) temperatura z reguly jest powyzej 90stopni, nawet do tego stopnia, ze mam wrazenie, ze czasami jest stale na granicy wlaczania wentylatora. niby wszystko jest: olej, plyn chlodniczy (uklad odpowietrzony), silnik dobrze wyregulowany, jazda bez szalenstw, ale temp. jakby troszke podniesiona. w zeszlych latach bylo podobnie. ale w innym fiaciku, ktorym jezdze, temperatura trzyma sie bez wzgledu na pogode (oczywiscie przy jezdzie w korku troche podskakuje). no, ale jezeli tak ma byc...

czy ktos inny zaobserwowal take zjawisko, ze goracym latem temperatura przekracza 90st. podczas normalnej jazdy?

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 18-07-2007, 17:11   

malarpl, na pewno tak ma być , ja tak samo mam ,że jest w okolicy 90 i wyżej za łącza sie wentylator ,i tak jak miszko, napisał każda tempra tak ma ,że kominem plastikowym ma dolot powietrza do chłodnicy

unknown 

Wysłany: 18-07-2007, 17:28   

...a przekraczanie 90'C czasem takie, że można się wystraszyć, w upały i/lub jazdę po pó metra w korkach to niestety nie rzadkość... byle by Ci się wentylator poniżej 100'C włączał... no i układ sprawny, płyn, chłodnica nie zasyfiona wewnątrz - bo z ZEWNĄTRZ warto ją obejrzeć i zmyć myjką ew muchy i inne pierdoły, by nie była zabita syfami, to daje dużą różnicę;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-07-2007, 18:19   

Wczoraj były mega upały - bynajmniej u mnie ;)

Temperatura na dworze ~35C. Jeździłem dużo po mieście i temperatura jak jechałem stała na równym 90C, ale wystarczyło tylko stanąć gdzieś na sekundę w korku czy choćby przygazować ostro, żeby wyprzedzić auto i odrazu było widać, że temperatura skacze o 2-3C. Jak już się zatrzymałem na światłach to minutka i wentylator chodził.

Odstawiłem auto i odszedłem, wentylaotr jak wychodziłem się włączył to jeszcze z 30 sekund chodził.

Wydaje mi się, że masz wszystko ok!

Dzisiaj jest chłodniej to tak szybko temperatura nie skakała.

emeres 

Wysłany: 18-07-2007, 21:22   

U mnie w czasie jazdy w korkach 100'C to standard. I tak jest lepiej niż w tamtym roku jak raz widziałem 115 a standardem było 110'C. Myślę, że wtedy przyczyną było niedokładne odpowietrzenie układu chłodzenia po montażu instalacji LPG. Wentylator załącza się przy ok 100, a wyłącza przy ok 95'C. Mimo wszystko rozwiązanie w Uno, gdzie miałem tylko kontrolkę przegrzania(dwa razy widziałem jak na chwilę się zapaliła -wcześniej myślałam, że jest żarówka spalona) z punktu zdrowia psychicznego jest zdrowsze - nie widzisz wskazówki to się nie stresujesz. :lol:

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

malarpl 

Wysłany: 19-07-2007, 20:35   

no niby sie nie stresujesz, ale 2 lata temu jadac cc, gdzie zawszer bylo 70st poszla uszczelka pod glowica i wtedy trzeba bylo kontrolowac zeby wszystko bylo OK... szczegolnie ze wyjezdzam (650km w 1 strone, a auto nie jest pierwszej nowosci, a temperatury niczego sobie...)

slyszalem, ze zalozenie gazu powoduje, ze temperatura roznie, szczegolnie latem... ale czy ja wiem, u mnie to chyba tak samo na pb i tak samo na gazie...

** Dodano: 19-07-2007, 21:36 **
mmm mm

emeres 

Wysłany: 19-07-2007, 20:42   

To był żart. Wskazówka jest znacznie lepsza. Jak w Uniaku popsuł się termostat, to musiałem robić uszczelkę, bo się zagotował. Przy wskaźniku temperatury jest szansa, że można by tego uniknąć, a lampka jak się zapali tzn. że już po zawodach.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

krzys_mh 

Wysłany: 19-07-2007, 22:01   

Myslalem ze tylko ja mam problem z podniesiona temperatura. W ostatnich dniach 90st osiagalo po kilkunastu minutach. Wystarczyly swiatla by temperatura skakala.. w korku zaczynam sie bac... Faktem jest ze mam chlodnice naprawianą - jeden blok wylaczony, do tego automat na wyzszych obrotach normalnie pracuje.
Zaobserwowalem tez dziwne zjawisko. Gdy mialem problemy z chłodnicą (wycieki) i mialem zbyt niski poziom plynu chlodniczego a w zbiorniczku wyrownawczym byla większa niż normalnie objętość pary pod ciśnieniem wentylator sie nie włączał i temperatura szybko rosła dalej!!! Musialem zatrzymywać samochód by schłodzić układ. Jeśli poziom płynu w zbiorniczku jest prawidłowy z wentylatorem nie ma najmniejszych problemów. Czym to wytłumaczyć?

unknown 

Wysłany: 20-07-2007, 18:36   

może się zapowietrza jakoś i nie podgrzeje na tyle termowłącznika... nie przepłynie po nim... a może sam termowłącznik masz taki 'prawie zawsze działający', miałem taki, a obecny też mam ekhm... włącza wentylator przy chyba nawet dobrze ponad 100'C co wydaje mi się za późno
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

malarpl 

Wysłany: 28-07-2007, 21:29   

rozumiem, ze czujnik od wlaczenia wentylatora jest na chlodnicy a miernik temperaturym, sprzegniety ze wskaznikiem na desce rozdzielczej, na bloku sinika?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-07-2007, 09:10   

malarpl, zgadza się,tylko że ten czujnik jest wkręcony w głowicę a w blok jest wkręcony czujnik ciśnienia oleju.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu