Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
łozyska tył-pytanie!
Autor Wiadomość
SPIKEkrn 

Wysłany: 14-11-2006, 22:27   łozyska tył-pytanie!

Witam !
Zaczynaja szumiec lozyska w tyle. Mam wersje z ABS-em. Cena za jedna sztuke kosztuje 230zł :doubt: za nic w swiecie nie dam tyle kasy! Moze by podeszły od zwyklego bez ABS?

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-11-2006, 22:34   

podejsc podejda, tyle za o ABS'ie zapomnij, jesli moge cos pomoc to zerknij do tego allegrowicza: http://allegro.pl/show_us...php?uid=4739005

Dla czepialskich, z aukcjami tego czlowieka nie mam nic wspolnego poprostu ma tanio te piasty, podobno jeszcze w InterCarsie mozna wyrwac nowki po 180zl sztuka.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

SPIKEkrn 

Wysłany: 14-11-2006, 22:48   

te piasty z bravy/bravo by podeszly?

GrzesiekK. 

Wysłany: 15-11-2006, 10:33   

SPIKEkrn napisał/a:
te piasty z bravy/bravo by podeszly?

Co do piast z bravo/brava to nie jestem pewien, trzeba by bylo dorwac jakis katalog z dokladnymi rysunkami technicznymi i wymiara i porownac.

assistance

oleklu 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-11-2006, 15:04   

i ja się podłącze do tematu.czy znacie rozmiar łożysk na koła tylnie do tempry 1.9 dt bez abs-u.jest u nas hurtownia łożysk -ceny rewelacyjne ale muszę znać dokładne rozmiary.jak rozbiorę koło to nie będe miał czym pojechac

lordabarth 

Wysłany: 15-11-2006, 20:27   

Wg.katalogu Celkar pasują z wielu Fiatów.
Jeżeli to jest ta sama piasta co na zdjęciu (zdjęcie z Allegro)

to wymiary łożyska są następujące

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-11-2006, 23:52   

Jeżeli łożysko zaczyna dopiero szumieć to zawsze jest mozliwość, iż winna leży po stronie braku dobrego smaru między częściami (ze starości smar zamienia się w coś na kształt plasteliny). Trzeba odkręcić łożsyko - razem z piastą, następnie powyciągać koszyki z kulkami i całość wymyć, nsatępnie złożyć i nasmarować.

oleklu 

Wysłany: 16-11-2006, 20:11   

dzięki tomili jak powiedziałeś tak zrobiłem - już nie szumi i zostało coś w kieszeni :piwko:

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-02-2007, 13:07   

Witam.Jest możliwość przełożenia samego pierścienia ABS do nowej piasty bez ABSu,trochę zachodu ,ale oszczędności wymierne.Jeśli kogoś to interesuje służę pomocą.ps łożysko w piaście jest oczywiście nieregenerowalne...

GrzesiekK. 

Wysłany: 20-02-2007, 13:27   

keves napisał/a:
Witam.Jest możliwość przełożenia samego pierścienia ABS do nowej piasty bez ABSu,trochę zachodu ,ale oszczędności wymierne.Jeśli kogoś to interesuje służę pomocą.ps łożysko w piaście jest oczywiście nieregenerowalne...

Chętnie poczytam cos o tym, jesli mozesz opisz dokladniej co i jak, czy trzeba cos staczac, jak z ustaiwniem głebokosci naprasowania tego pierscienia na nowa piaste bo to wazne, jak sie walniemy nawet o 0.5mm to juz czujnik od abs'u mzoe glupoty zbierac...

assistance

keves 

Wysłany: 20-02-2007, 13:36   

Będę wieczorem to opiszę temat...

YaSIu 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 20-02-2007, 13:43   

keves napisał/a:
Jest możliwość przełożenia samego pierścienia ABS do nowej piasty bez ABSu,trochę zachodu,ale oszczędności wymierne.

Też chętnie poczytam, bo moja piasta, oczywiście z ABSem zaczyna szumieć, łożysko nieregenerowalne, koszt ok. 200zł, a łożysko do pisty bez ABSu mam w cenie 42 zł - czyli różnica kolosalna.

Tak więc keves czekamy :)

schab 

Wysłany: 22-02-2007, 08:18   

Tomilee napisał/a:
Jeżeli łożysko zaczyna dopiero szumieć to zawsze jest mozliwość, iż winna leży po stronie braku dobrego smaru między częściami (ze starości smar zamienia się w coś na kształt plasteliny). Trzeba odkręcić łożsyko - razem z piastą, następnie powyciągać koszyki z kulkami i całość wymyć, nsatępnie złożyć i nasmarować.

To są dwurzędowe łożyska składane fabrycznie pod prasą - nierozbieralne ! Koszyczki z kulkami można wyjąć i umyć z łożysk stożkowych , natomiast jeżeli z tych łożysk kulki ci wyjdą bez użycia żadnych narzędzi - to natychmiast po wymyciu możesz je wyrzucić ...
     assistance

GrzesiekK. 

Wysłany: 22-02-2007, 09:39   

schab napisał/a:
Tomilee napisał/a:

To są dwurzędowe łożyska składane fabrycznie pod prasą - nierozbieralne ! Koszyczki z kulkami można wyjąć i umyć z łożysk stożkowych , natomiast jeżeli z tych łożysk kulki ci wyjdą bez użycia żadnych narzędzi - to natychmiast po wymyciu możesz je wyrzucić ...

Hehe coś głupoty panie kolego wypisujesz ;] W tylnej piascie łozysko ma dzieloną wewnetrzna bieżnie która normlanie jako jedna całosc trzyma czop na ktorym osadzasz łozysko;] zdejmuje sie uszczelnienie od tej strony ktora normlanie idzie w strone wahacza do wnętrza, potem wyjmujesz wewnetrzna czesc biezni, wtedy mozna wyjac wewnetrzny koszyk w kulkami, i masz już polowe rozebrana;] zalewasz do srodka rozpuszczalnika albo benzynke, myjesz wnetrze ze starego smaru, nakladasz nowy smar, skladasz w odwrotnej kolejnosci i nastepuje cisza, nic nie szumi, łozysko jak nowe ;]

Schab jeśli nadal nie wierzysz moge wieczorem podkleić fotki jak to wyglada na zywo ;]

assistance

keves 

Wysłany: 23-02-2007, 01:16   

GrzesiekK. napisał/a:
keves napisał/a:

Chętnie poczytam cos o tym, jesli mozesz opisz dokladniej co i jak, czy trzeba cos staczac, jak z ustaiwniem głebokosci naprasowania tego pierscienia na nowa piaste bo to wazne, jak sie walniemy nawet o 0.5mm to juz czujnik od abs'u mzoe glupoty zbierac...
Witam. Nie mogłem wcześniej,więc opiszę temat w tej chwili.Tak wiec cały pic polega na tym,iż można pierścień ABSu zdjąć na gorąco.W tym celu podgrzać należy go palnikiem(osobiście użyłem palnik acetylenowy) równomiernie do czerwoności.W tym stanie można pierścień zdjąć po prostu szczypcami-jest lużny.Ważne jest by nie chłodzić gwałtownie w wodzie,ponieważ wykonany jest z żeliwa.Przed grzaniem pierścienia rozebrałem starą piastę i umyłem za smaru aby się nie wytopił-bezpieczniej.Cenna uwaga Grześka(powyżej).Aby uniknąć problemów z odległością względem czujnika,zmierzyłem odległość pierścienia od kołnierza piasty po zewnętrznej.Odejmując grubość pierscienia-10mm wychodzi głębokość toczenia nowej piasty-też mierzona oczywiście od zew.strony kołnierza.Jako że piasta bez ABSu ma większą średnicę należy ją przetoczyć,średnica według wymiaru starej , głębokość jak wcześniej opisałem.Oczywiście średnica piasty powinna być o ok.0,3-0,4mm większa od średnicy wew. pierścienia.Na tak obrobioną piastę pierścień nałożyłem też na gorąco,przy czym trzeba pamiętać aby równocześnie chłodzić piastę w wodzie bez zanurzania pierścienia.(sprytny uchwyt z drutu jest niezastąpiony)Można oczywiście pokusić się o montaż na prasie na zimno,ale nie miałem prasy,poza tym żeliwo jest kruche i teoretycznie może pękać.Cała filozofia została opisana..mam już ponad 2000 km zrobione na tej piaście o ABS chodzi jak złoto.

Tomilee 

Wysłany: 23-02-2007, 11:32   

Tylko czy cała ta gra jest warta świeczki, nowa piasta z ABS kosztuje od 150 zł, bez ABS zapewne w okolicach 70 zł. Koszt gazu, toczenia itd. jeżeli ktoś nie ma takich umiejętności lub znajomości i tak przekroczy koszt piasty z ABS. według mnie to raczej zajęcie dla majsterkowicza z dużym zapleczem maszynowym bądz rozległymi znajomościami. Zwykły zjadacz chleba lepiej niech się w takie coś nie bawi tylko kupi w miarę tani zamiennik lub zregeneruje sobie piastę.

keves 

Wysłany: 23-02-2007, 12:03   

Tomilee napisał/a:
Tylko czy cała ta gra jest warta świeczki, nowa piasta z ABS kosztuje od 150 zł, bez ABS zapewne w okolicach 70 zł. Koszt gazu, toczenia itd. jeżeli ktoś nie ma takich umiejętności lub znajomości i tak przekroczy koszt piasty z ABS. według mnie to raczej zajęcie dla majsterkowicza z dużym zapleczem maszynowym bądz rozległymi znajomościami. Zwykły zjadacz chleba lepiej niech się w takie coś nie bawi tylko kupi w miarę tani zamiennik lub zregeneruje sobie piastę.
Forum jak wiesz powstało między innymi w celu wymiany doświadczeń...co niniejszym czynię.To czy ktoś zastosuje tę metodę należy wyłącznie od zainteresowanych i naprwadę nie trzeba mieć do tego "zaplecza maszynowago ,czy rozległych znajomości"....wystarczy odrobina chęci,czasu i trochę wiedzy z mechaniki.Koszt toczenia to 10zł ,natomiast do podgrzania wystarczy palnik na propan butan-trochę więcej czasu zajmie grzanie.I tak na koniec....jeśli wszyscy myśleli by tak jak ty-nie byłoby tego postu i paru fajnych działów na forum.Wystarczy przecież kupić...Pozdrawiam Jarek.

Tomilee 

Wysłany: 23-02-2007, 12:48   

Chyba nie zrozumieliśmy się, nie twierdze, iż taki sposób postępowania nie ma jakiegoś głeboko ukrytego sęsu. Jest to jednak ingerowanie w konstukcję cześci samochodowych. Takie działanie może być i dobre i złe - po prostu może wpłynąć na bezpieczeństwo. Jeżeli ktoś nie spasuje dobrze części (nie pozostawi na wałku (piaście) odpowiedniej tolerancji to wcisk nie wyjdzie. W takim przypdaku grozi nam zwihrowanie tarczki ABS a następnie wyrwanie czujnika od ABS (sądzę, iż kosztuje min. 50 zł) a nawet uszkodzenie całej piasty bądz elementów znajdujących się w jej bliskości. Ponadto nie wiem jak bęzie wyglądała tarczka od ABS po rozgrzaniu jej do czerwności, zawsze mogą zajść nie odwracalne zaminy w struktuże metalu a przez to może być on słabszy. Osobiście uważam, iż nadmierne grzebanie w samochodach do któych z racji wieku (tej konstrukcji) czesci są ogólniedostępne może się odbić niekorzystnie na ich trwałości. Piasta koła nie jest strasznie droga ani też nie wymienia się jej co miesiąc. Idąc tym tropem to proponuję zamiast oleju silnikowego lać słonecznikowy, zamiast smaru używać smalcu itd....... Nie ma rzeczy nie zastąpionych tylko po co czasami przesadzać. Odnosząc się do samego pomysłu z przekładaniem tej tarczki to jest on ciekawy ale raczej możliwy do zastosowania przez 1 % wszystkich forumowiczów. Ripostując przedmówcy, Panie kolego forum jest też po to, żeby wymieniać doświadczenia, rady i poglądy - właśnie to jest mój pogląd na ten temat. Może się Pan z znim nie zgodzić takie zawsze jest prawo demokracji.

kro_ma 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-03-2007, 00:04   

SPIKEkrn, kolego mam takie lozyska tylnie z ABS za 192 zl + koszty pszesylki Lozysko Firmy 4Max

YaSIu 

Wysłany: 03-03-2007, 11:01   

Ja tam popieram kolegę Keves. Skoro znalazł własny sposób na przerobienie klasycznej piasty na taką z ABSem, ma możliwości aby to zrobić i wszystko jest ok to należą mu się słowa uznania - po co ma przepłacać. To że dzieli się z nami na forum to tylko jego dobra wola ( i za to też =D> , a na marginesie to po to jest to forum ), a dzieki temu każdy ma wybór czy przerabiać czy kupować. Przyznam się też że u mnie też huczało łożysko i skorzystałem z rady kolegi Tomilee - wyciągnąłem wszystko, przeczyściłem, nasmarowałem i jest ok. :)

seba0921 

Wysłany: 03-03-2007, 23:23   

Ja zrobiłem tak jak kolega Keves poszło jak po maśle jeżdże już dwa lata ABS OK .Za piasty dałem 57zł szt.+ gaz do butli palnika + robota moja .

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-04-2013, 22:37   

:D
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu