Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Śruba mocująca napinacz paska rozrządu
Autor Wiadomość
Tomek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-02-2005, 07:41   Śruba mocująca napinacz paska rozrządu

Tipo 1.4S 1993r.

Wymieniałem pasek rozrządu. Otworzyłem ksiązkę wydawnictwa AUTO i wyczytałem, że dla TIPO 1400 moment dokręcania śruby napinacza (M10x1.25) to 44 Nm. Mam klucz dynamometryczny i przystąpiłem do działania. No i ukręciłem śrubę. Bo głupi nie zauważyłem, że u mnie zamiast M10, jest M8x1.25. Na stronie obok wyczytałem, że dla silnika 1100 jest właśnie śruba M8x1.25 a moment to 28 Nm. Jest różnica.
Jak jest w waszych samochodach? Czy jak w 1100 jest taki moment to u mnie w 1400 też muszę taki zastosować (czy to śruba tej samej wytrzymałości)?

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-02-2005, 11:24   

Ja mam też kłopot bo nie mam klucza dynamometrycznego ,i nie raz gwint nie dał rady.Co więcej zawsze mam nie pewnosc że starczy i słysze tylko takie pyknięcie i jest po !!! ostatnio to właśnie tak zaworek załatwiłełm w gaźniku :x

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-02-2005, 11:32   

Za duzo koksu za duzo kosku!

Kabar 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-02-2005, 18:47   

Ja mam w serwisówce napisane:
M8 - 25 Nm
M10 - 44 Nm.
Mam dwa klucze dynamometryczne.
Jeden spory od 30 do 200 Nm, a drugi precyzyjny od 8 do 50 Nm.

assistance

GRAFIT 

Wysłany: 28-02-2005, 19:12   

I takie musze nabyć ,bo sruby mi w łapach zostają i gwinty czaskają :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-02-2005, 19:42   

miszko napisał/a:
Za duzo koksu za duzo kosku!

=D> =D> =D>
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

assistance   Moneta

Tomek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-03-2005, 08:25   

Sprawdziłem, nowa śruba przy 28 Nm wydłużyła się o 0.2 mm, przy 44 Nm oczywiście się urywa. Więc rzeczywiście 25 Nm chyba wystarczy.

GRAFIT 

Wysłany: 01-03-2005, 12:59   

HEhe Nie :twisted: :twisted: koksuje \:D/ !!! nie ma ku temu powodów ,ale pare w łapach mam bo sruby trzaskają hehe szczególnie jak dowalam nasadowymi ,aż strach.Mam chorobe zasłabo dokręconych srub kurde :chaja: A lekiem na to będzie jak kupie profesionalne narzędzia .Jestem jak chirurg bez skalpela hihi . :lol: :lol: :lol:

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-03-2005, 07:15   

I po co to tak dowalać ?????
Gwinty samochodowe mają zmniejszony kat nachylenia linii gwintu w stosunku do tych samych średnic śrób stosowanych normalnie. Są tzw. samochamowne wiec nie ma sensu skakać po kluczach itp.
Dokręcić mocno ręką i tyle.
Poza tym troche myśleć panowie: Jak śruba szósteczka to wiadomo że trza lekko dokręcic i wystarczy a jak dwunastka w zawieszeniu to z całej siły rękami dowalić i będzie git.
     Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 03-03-2005, 09:55   

Nigdy nie skakałem na kluczu!! :x Ale ręką mi łatwo zerwać gwint!! po prostu.Szczególnie nasadowe klucze.Wiem że nie warto tak dowalać srub.

sloneczna 

Wysłany: 04-03-2005, 19:49   

Mam momenty rozrządu do 1,8 ale niewiem jak je tu dołączyć(schemat)
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-03-2005, 23:45   

Wymieniałeś juz może rozrząd w 1,8 ? Powiedz jak ocenić naciąg paska ?

sloneczna 

Wysłany: 05-03-2005, 00:00   

Ja mam taki klucz do napinacza troszkę przerobiony z gumówki dużej
Luz na jego długiej stronie około 1 cm.
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 07-03-2005, 18:59   

Ciekawy sposób ale czy sprawdza się podobnie jak w 1,6 z tym skręcaniem o 90 stopni ?

sloneczna 

Wysłany: 07-03-2005, 20:54   

Tomilee napisał/a:
Ciekawy sposób ale czy sprawdza się podobnie jak w 1,6 z tym skręcaniem o 90 stopni ?

W 1,6 odległość paska międzu kołem wałka a kołem pompy jest duża i łatwo to sprawdzić.
W 1,8 odstępy są kródkie i wole na wygięcie 1 cm ,tam 90stopni był by za lużny.
Mogę się mylić ,ale taką metodę stosuje i problemów nie mam.

Dodam że,dzisiaj rozleciała się rolka napinacza w moim tipo 1,4 .Założyłem zapasową
i jest ok 30min pracy.Głowica nie ucierpiała wszystko ok .Rolka wytrzymała 410tyś
zamieszczam fote .5 awaria rozrządu ,z czego 4 to zerwanie paska
Kolejna część stestowana 410tyś rolka napinacza.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-08-2005, 10:38   

a ja właśnie dziś mam zamia wreszcie sobie wymieniać 13letni rozrząd.... więc w sumie też stestowany :-) pasek i napinacz z 13 lat mają i chodzą OK jeszcze :-) choć przebiegu mają 60tys km dopiero przez te 13 lat.... ale jak widać tak si nie starzeją....
BTW: skoro rolka 410 tys wytrzymuje orginalna, to aż żałuję że nową kupowałem niepotrzebnie :lol:

ciekawe jak długo żyją zamienniki.. ja zakładam że nie za 100 a za 60-80tys wypada wymienić dla spokoju potem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 13-08-2005, 11:25   

Ja uwarzam ze co 50 -60 tys km lub 5 lat. Guma sie starzeje i traci własciwosci !! z biegiem czasu :D
A te historie ze pasek 100 tyś i wiecej to ..... #-o

Podziwiam za odwage na jednym napinaczu smyknąc 400 tys [-o< gorzej jak taka zmeczona rolka sie zatrze i rozetnie pasek w 2 kawałki!!

Tempra ma ten plus ze pompa wody chodzi na oddzielnym pasku ,odpada koszt nowej pompy przy wymianie paska rozrzadu :D

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-08-2005, 17:05   

ale z kolei orginalne paski są niby trwalsze dość, a poza tym nawet zamiennik - pasek rozrządu to nie sama guma, gumę przypomina ale to zawsze jakieś tworzywa wzmacniane z dodatkami, więc się tak nie starzeją jednak jak zwykła guma, prędzej przebieg je zużyje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu