|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
strzelanie w wydechu... |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-05-2007, 19:32 strzelanie w wydechu...
|
|
|
Witam
Jako ze zawsze sie musze do czegos doczepicy to tym razem padlo na czasami pierdzacy wydech:]
1.Objawy nie wystepuja na benzynie gazowanie puszczanie gazu przyspieszanie itd. co moim zdaniem eliminuje to ze wydech jest nieszczelny.
2. Mialem tak ze strzelil czasem jak szybko przyspieszalem a potem szybko zdejmowalem noge z gazu albo zjezdzalem z gorki bez gazu na biegu dzialo sie to na 3,4,5
3. Wzialem sie za regulacji instalki i w chwili obecnej mam tak na 3,4,5 jest ok ale
4. Teraz na 1 i czasem 2 potrafi pierdnac jak szybko zmieniam bieg z 1 na 2 slychac i jak na 2 depne i pozniej hamuje silnikiem to to samo;]
Jutro bede z tym walczyl dalej
Mam instalacje LOVTEC filterek gazu byl wymieniany nie dawno byl czysyt, szlam z instalki spuszczony, musze jeszcze wymienic filtr powietrza bo juz troche zasyfiony pewnie bedzie.
Jesli ktos ma mozliwe powody tego zachowania to chetnie wyslucham a jak rozwiaze problem to tez opisze
Acha spalanie na LPG nie mam lekkiej nogi i w miescie glownie krotkie trasy i korki:D
miasto ~11
trasa ~8,5 |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-05-2007, 20:39
|
|
|
poczytaj dokładnie , bo był gdzieś text "jak samodzilenie regulować instalację LPG" a link był tu na forum gdzieś... w tekście masz o ustawianu lambdy mieszanki, a także wzmiankę, że nie można trafić idealnie, albo zbytnia na niskich a brak na wysokich obrotach albo odwrotnie, a ustawiając stara się zawsze znaleźć złoty środek, może z naciskiem na wyższe obroty.. a na niższych biegach bardziej Ci to może widać... może jeszcze musisz podregulować.. no, chyba ,że masz coś z zapłonem... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-05-2007, 12:09
|
|
|
To strzelanie to może być cofanie się zapłonu, tylko wtedy ten odgłoś byłby głośny i raczej filtr powietrza by Ci się rozleciał. A jeśli nie to widocznie podczas szybkiej zmiany biegów obroty silnik skaczą i coś nie jest dopalane. Wtedy wybucha w kolektorze lub tłumiku.
Podstawowe elementy do sprawdzenia to wszystko co z zapałonem czyli świecie, kable, kopułka. A mikser jaki masz? Może coś źle miesza? Auto ma moc, przyspieszenie i dynamikę? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 29-05-2007, 19:41
|
|
|
Auto ma moc przyspieszenie dynamike
Chodiz miodize
kable swiecie palec kopulka ok wymieniane niedawno
OBjawy chwilowo ustaly troche zmienilem ustawienie na biegu jalowym
Ale teraz mi troche obroty nisko czasem trzyma tak w granicach 700-750 i zdarza mu sie spac na ~600 :/
Filtr powietrza do wymiany bo mam wrazenie ze to jego wina:/
Bede na biezaco dochodzil co jest
Instalka po regulacji chodzi fajnie auto bardziej dynamiczne itp ciekawe jakim spalaniem to okupie |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
rożek
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-05-2007, 21:50
|
|
|
I to jest najfajniejsze - strzela jak z armaty....
Masz pewnie za bogata mieszanke na wysokich obrotach - niespalone paliwo wypala się w tłumiku. Jak masz przelotowy wydech to i w nocy widać ładną marchewe czasami |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 30-05-2007, 09:11
|
|
|
Rozek czytaj uwaznie ;-) na wysokich jest juz wyregulowane OK ;-)
Tak mam wydech przelotowy ale nigdy nie zaobserwowalem marchewy:P |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 30-05-2007, 16:30
|
|
|
mi tylko ciut czasem strzli tylko w wypadku np na postoju po gwałtownej przegazówie i puszczeniu, ale dzieje się to od czasu gdy miesiące temu wydech nieco odetkałem... więc tak być musi |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 30-05-2007, 20:51
|
|
|
Ja szukam jakis specow u mnie w miescie ...
Dzisiaj uslyszalem ze smierdzi gazem troszku ...
Ja nie czuej ale wole sie upewnic jak znajde specow to dam instalke do kompletnego przegladu :]
** Dodano: 06-06-2007, 08:31 **
Wymienilem filtr powietrza i problem prawie zniknal teraz jeszcze czasem cos sobie popirdzi jak go na biegu szybko z gazu puszcze ale to jest 1/50 a nie to co wczensiej
Genertlanie
-regulacja instalacji LPG
-nowy filtr powietrza
problem zniknal ;-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|