Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę założyć gaz
Autor Wiadomość
maciekt8 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-04-2008, 11:57   Chcę założyć gaz

Witam. Noszę się z zamiarem założenia instalacji lpg do temperówki 1.6 ie. Oczywiście nie w tej chwili, ale w związku z tym mam kilka pytań.

Napewno będzie to instalacja Lovato porownik elektroniczny do tego wybiorę komputerek Bingo M czy to dobry wybór bo myślałem o autronicu ale gazownik polecił mi Bingo m, jakie jest wasze zdanie.

Jaka butla mi wejdzie w koło tak aby nie wystawała tzn zeby była na równi z podłogą ?

Gdzie najczęściej umieszczają parownik ?

Mikser zakładany jest między przepustnicę a pokrywę z wtryskiem, a nie będzie wtedy za wysoko obudowa filtra powietrza? no chyba że wyrzuci się tą podkładkę.

Jak duża strata mocy jest na gazie pytam z ciekawości ?

Czy ogólnie warto się bawić w instalacje czasem jeżdże więcej a czasem mniej, ale tego auta nie mam zamiaru sprzedawać i napewno kilka dobrych lat nim pojeżdżę. Planuje wziąść na raty więc nie będzie zbyt dużego obciążenia dla kieszeni.

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-04-2008, 15:20   

czy warto to temat rzeka - ja mam gaz i jestem zadowolony za ok 18zł robię 100km

maciekt8 napisał/a:
Jaka butla mi wejdzie w koło tak aby nie wystawała tzn zeby była na równi z podłogą ?

mam w swojej butlę 42 i wystaje ok centymetra (mam kombika)

maciekt8 napisał/a:

w mojej przy tym samym silniku parownik jest po prawej na nadkolu nad skrzynią

maciekt8 napisał/a:
Mikser zakładany jest między przepustnicę a pokrywę z wtryskiem, a nie będzie wtedy za wysoko obudowa filtra powietrza? no chyba że wyrzuci się tą podkładkę.

hmm tam była/jest jakaś podkładka?? mam mikser w tym miejscu i obudowa filtra jest normalnie nisko nigdzie nie zawadza

maciekt8 napisał/a:

ja nie widzę większej różnicy, aczkolwiek troszkę żwawsza jest na pb i cichsza, a na gazie jakby troszkę głośniej silnik pracuje
te silniki i tak są słabe w końcu to nie rajdówki

Tomek_ff 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-04-2008, 16:40   

U mnie jest butla 42 litry (wchodzi do niej 36 )minimalnie wystaje , ale nie jest to żaden problem .
Ja tez nie jeżdże bardzo dużo , wsumie raz więcej raz mniej , ale LPG założyłem i jak narazie nie żałuje , co do spadku mocy u mnie czuc różnice , na benzynie jest zrywniejszy .

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-04-2008, 17:12   

u mnie - Butla 42 l - wchodzi 32-36 zelaży jak leży ale starczy spokojnie, wystaje też ok 1 cm ale nie ma problemui by podłogą to jakoś wyrównać; butla STAKO;
parownik też z prawej, nad skrzynią, za akumulatorem;
na LPG jest nieco straty, ale jeśli chodzi o Vmax to jak dobrze sobie instalację wyregulujesz, to kosztem spalania nie będzie dużej różnicy; co do przyspieszenia - na PB wyżej/dłużej ciągnie, na LPG za to jakby szybciej i chętniej się wkręca na obroty; nawet bdb jest przyspieszenie, dopiero jak obciążysz auto - kilka osób i/lub pod duże wzniesienie jazda to czuć, że mocniej trza depnąć;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 03-04-2008, 19:32   

ja jeszcze dodam, że ja ten wystający centymetr mam wyrównany cienką listewką przymocowaną do klapy nad butlą i w sumie jak ktoś nie wie że to kombinacja to pomyśli że tak ma być

do butli 42l wchodzi mi 32 na orlenie i 36 na lotosie (tankuje zawsze na 2 tych samych stacjach)
odczucia podobne do unkown'a, jak jeżdzę sam to nie ma większej różnicy choć faktycznie na pb wyżej się kręci, a jak auto jest doładowane to widzi górkę z daleka i przy wyprzedzaniu trzeba ją nieźle pobujać - ale koszty tankowania rekompensują wszystkie niedogodności

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 03-04-2008, 19:55   

maciekt8 napisał/a:

U mnie wchodzi 34l (27l gazu) i jest równo z podłogą

maciekt8 napisał/a:

Nie wiem gdzie najczesciej ale u mnie jest przed/pod akumulatorem

maciekt8 napisał/a:

No fakt u mnie tego nie wzieli pod uwage i mam w jednym miejscu wypolerowaną obudowe filtra.

maciekt8 napisał/a:

Przy taj pojemnosci nie powinno byc żadnej różnicy.

maciekt8 napisał/a:
Czy ogólnie warto się bawić w instalacje czasem jeżdże więcej a czasem mniej, ale tego auta nie mam zamiaru sprzedawać i napewno kilka dobrych lat nim pojeżdżę. Planuje wziąść na raty więc nie będzie zbyt dużego obciążenia dla kieszeni.

Nie masz sie nawet nad czym zastanawiac, nic tylko zakładać i sie cieszyc tanią jazdą.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 03-04-2008, 20:01   

tipacz96vc napisał/a:
No fakt u mnie tego nie wzieli pod uwage i mam w jednym miejscu wypolerowaną obudowe filtra.

No u mnie jest to samo ;D

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 03-04-2008, 20:35   

Ja miałem zakładaną instalacje parę miesięcy temu. Ogólnie wygląda to tak:

Spadki mocy przy zastosowaniu miksera są zarówno na PB jak i na LPG żebyś wiedział bo mikser zawala cześć dolotu. Postaraj się o jak najbardziej przepustowy mikser! Co do spadku mocy u mnie to jest ale nie znaczny. Instalacja LOVATO dobry sprzęt. Ja polecam instalacje gazową, jak na razie tankowanie do pełna kosztuje mnie na BP 58zł w Krakowie i robie na tym 230km w mieście. Jeśli będziesz dbał o instalacje zapłonu i stan gaźnika to nie będziesz miał przygód typu wybuchy w filtr powietrza.
     assistance   Moneta

maciekt8 

Wysłany: 03-04-2008, 21:29   

Boje się jeszcze jednej rzeczy jak silnik zareaguje na gaz ? mam czasem obawy że założę i zaraz coś grubszego padnie z powodu zasilania gazem. No ale może nie będzie źle.

O kwestię dbałości to nie ma u mnie problemu, Kiedy trzeba to się wymienia co trzeba.

Jak doprowadzę silnik do stanu jak trzeba, zrobię hamulce, i zawieszenie bo stuka to skuszę się na gazownie.

Dzięki za informacje

Wieprz 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 03-04-2008, 21:47   

maciekt8 napisał/a:
jak silnik zareaguje na gaz

Normalnie, jeśli będziesz pamiętał o zasadach przełączania na gaz i dbał o układ zapłonu. ;)

KoSnIaK85 

Wysłany: 04-04-2008, 00:33   Re: Chcę założyć gaz

maciekt8 napisał/a:
Witam. Noszę się z zamiarem założenia instalacji lpg do temperówki 1.6 ie. Oczywiście nie w tej chwili, ale w związku z tym mam kilka pytań............

Ja mam w moim Tipo1,6 i.e. Instalacje Bingo m. Koszt 1450 zł. Na raty wyszło mi ok 1550zł. Butla w kole 34l/wchodzi 27l, nic nie wystaje, niewielki spadek mocy, narazie nie narzekam. Jeżeli interesuje zakładałem na ul. Cystersów 21 (no chyba że Kraków za daleko :) ;D :D ).
Na całej butli robie po mieście ok 230km. Parownik umieszczony jest niędzy filtrem powietrza a lampą. (problem tylko z wymianą postojówki). Instalacja przełącza się na gaz po nagrzaniu silnika ok 40 stopni C.

OBECNIE:
Czarny /F/I/A/T/ Tipo 1,6i.e. B/G '93 SX
+ służbowy fiat panda
     assistance

yoyo 

Wysłany: 04-04-2008, 15:35   

maciekt8, zapamiętaj sobie jedno:
GAZ NISZCZY SILNIKI -------------> ALE TYLKO TYM KTÓRZY GO NIE MAJĄ :D
jeśli dbasz o auto to nawet nie odczujesz przejścia na gaz - wiele osób swoją własną niedbałość okupuje jakąś usterką i wszystko zwala na założenie gazu

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 04-04-2008, 15:48   

maciekt8, a uwierz mi LPG czasem ci moze tyłek uratowac gdzies w trasie znam to z własnego przezycia ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 04-04-2008, 22:01   

Cytat:
GAZ NISZCZY SILNIKI -------------> ALE TYLKO TYM KTÓRZY GO NIE MAJĄ :D
racja, yoyo, niektórzy też ładują paskudny gaz byle taniej parę groszy, zasiarczony syf a potem plączą że nagar że to czy siamto... ale tak jest i z paskudną benzyną "jak zatankujesz tak będziesz jeździł :) " ja się tego trzymam 8)
     assistance   Moneta

yagi2 

Województwo: Dolnośląskie
Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 04-04-2008, 23:59   

Ja też niedawno założyłem gaz i powiem,że jestem bardzo bardzo zadowolony :D za 69 zł robię około 315km,więc nie ma co porównywać do benzyny.Nawet jeśli piszesz,że mało jeździsz,to i tak odczujesz różnicę:) (zwłaszcza podczas tankowania) Za wielkiej różnicy w mocy nie odczułem,jak piszą poprzednicy na benzynie auto jest troszkę zrywniejszy.Mam instalację II generacji(BRC Just Junior)i o tyle spokojniejszą głowę,że nie muszę pamiętać o odpalaniu auta na benzynie:) Jedynie trzeba pamiętać,aby w miarę regularnie wymieniać filtr powietrza,świecę i kable WN.Pozdrawiam i życzę miej jazdy na gazie:)))

KoSnIaK85 

Wysłany: 06-04-2008, 00:10   

Kupiłem Tiposia w grudniu 2006. Tankowałem za 50 zł i wystarczało mi to na 3,5 dnia bo robiłem ok 40 km po mieście dziennie (kraków, wted zaje..... korki), na gazie tydzień do pracy przejeździłem tą samą trsą więć sobie policz co się opłaca.
Jestem zadowlony!!!

OBECNIE:
Czarny /F/I/A/T/ Tipo 1,6i.e. B/G '93 SX
+ służbowy fiat panda
     assistance

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-04-2008, 11:50   

ja mam w tipku 42l :> wchodzi okolo 33. Jak poruszam autem to dochodzi pod 34 z hakiem. Ale wystaje dosc dosc:/ a instalacja BRC przy 1.4 jednopunkt. Spalanie okolo 8-emki. Straty na mocy znikome. 100% zadowolenia!
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

djmanio 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-04-2008, 06:42   

Ja w swojej temprówce mam 43l a wchodzi 38l z ogonkiem tankując na Shell'u. ;>

yoyo 

Wysłany: 07-04-2008, 14:58   

wielozawór w butli reaguje na przechył - niektórzy wkładają podkładki pod jedną stronę butli żeby się przechyliła i wtedy więcej wchodzi, ale ta różnica pomiędzy pojemnością teoretyczną a rzeczywistą jest konieczna, bo w cieple gaz się rozszerza i potrzebuje więcej miejsca
druga sprawa to zawór odbijający na stacji benzynowej, na każdej działa inaczej
a trzecia to nieuczciwe stacje wrr
spotkąłem się też z przypadkiem że podczas gdy dystrybutor robi wrrrrrr to licznik nadal nabija mimo ze gaz nie wchodzi do zbiornika :red_kartka:

yagi2 

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 07-04-2008, 21:34   

Według wszelakich instrukcji butli powinno wejść koło 80% z całkowitej pojemności butli.Ta rezerwa właśnie jest zostawiana w celach bezpieczeństwa(rozszeżalność gazu)tą granicę wiem,że można w jakiś sposób ustawiać,niekoniecznie przechylając butle lub trzęsąc autem :lol:

yoyo 

Wysłany: 08-04-2008, 18:07   

http://www.agaz.pl/artykuly_ciek.php?ktory=5
tu jest ciekawy artykuł o LPG i o pojemnościach butli

maciekt8 

Wysłany: 11-04-2008, 11:44   

Witam. Dzięki za wszelkie informacje. Więc zdecydowałem się na montaż instalacji lpg. Wezmę na raty co by mniej kieszeń obciążać. Wpierw muszę zrobić zawieszenie i hamulce plus kilka drobiazgów. Miło by było podjechać na stacje i zatankować do pełna za niecałe 100zł.

Jeszcze raz dzięki za informacje. Pozdrawiam

sivo 

Wysłany: 11-04-2008, 13:33   

mhmm.... mnie też bardzo ciągnie do gazu ;)
czy możecie polecić jakiegoś dobrego i w miarę taniego gazowanika we wrocławiu lub okolicy niedalekiej? bo narazie jak szukałem to poniżesz 1500zł raczej nic nie ma :( a tu ktoś pisał, że za 1200 można mieć (to by mnie urządzało ;) )

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 12-04-2008, 11:00   

sivo, ciezko bedzie znaleźć taniej.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-04-2008, 14:48   

Prosta instalka I generacji do silnika gaźnikowca to max. 1200zł.
Ja za sekwencję dałem ponad dwa tysie więc bez przesady.
Fakt, teraz nie opłaca się zakładać II czy III generacji bo są raptem kilka stówek tańsze od sekwencyjnej.

A propos poczytajcie artykuł z linku, który zamieścił yoyo
Szczególnie Ci, których tak nęci zdejmowanie blokady napełniania butli do 80% (niektórzy zresztą pisali, że już to zrobili).

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu