heble z sedici w temprze |
Autor |
Wiadomość |
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-06-2008, 11:28 heble z sedici w temprze
|
|
|
Mam możliwość założenia tarcz hamulcowych z sedici, i teraz pytanie:
do wymiany będą zaciski i jarzma - czy jarzma z sedici spasują do zwrotnicy w temprze Jeżeli trzeba zmieniać zwrotnice to czy spasuje przegub (nie spasuje) i pół ośka? |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-06-2008, 14:50
|
|
|
ubek, Ty się zastanów, bo jak przyhamujesz na heblach z sedici to Ci buda z ramy spadnie |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-06-2008, 15:49
|
|
|
yoyo, a od kiedy T/T są na ramie...
Nasze samochody to konstrukcja samonośna na podłużnicach poziomych |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-06-2008, 16:29 Re: heble z sedici w temprze
|
|
|
ubek napisał/a: | Mam mozliwosc zalorzenia hamulcy ztarcz hamulcowych z sedici, i teraz pytanie:
do wymiany beda zaciski i jazma - czy jazma z sedici spasuja do zwrotnicy w temprzeJezeli trzeba zmieniac zwrotnice to czy spasuje przegob (nie spasuje) i pol oska? |
Trzeba zmieniać całą zwrotnice z jarzmem i zaciskiem bo samo mocowanie jest masywniejsze i na grubsze śruby. Jeśli masz w temprze 1,8 albo 2.0 czy 1,9TD pod maską to spasuje przegób, w innym wypadku nie. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 03-06-2008, 16:32
|
|
|
dcfan napisał/a: | yoyo, a od kiedy T/T są na ramie... |
no niby tak
ale jak znam Ubeka to jego Tempra jest na szynach kolejowych (ale się mnie dziś złośliwości trzymają ) |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 03-06-2008, 16:37
|
|
|
Hipo, chwile temu czytałem o wymianie u Ciebie.
W 1.6 nie da rady wymienic hebli na 284 - zwrotnica jest pod inną pół oske, idąc dalej tym tropem i wymieniając pół ośke trzeba by grzebać przy skrzyni birgów lub ją wymienić. Co oznacza że gra jest nie warta świeczki.
Choć większe heble by się przydały, przy takiej wymianie od razy tarcze by z tyłu wylądowały.
Ale cóż... może poszuszę się kiedyś wymieniać wszystko ze skrzynią włącznie.
** Dodano: 03-06-2008, 17:40 **
Panowie, na 6 postów 3 w temacie reszta spam...
yoyo, dcfan, nabijacie sobie posty |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 03-06-2008, 16:46
|
|
|
ubek, o ja sobie wypraszam
Ja tylko wprowadzam pewne sprostowanie do wypowiedzi, jeszcze ktoś przeczyta, powtórzy potem i siara będzie, że T/T jeszcze na ramie robili, jak terenówki |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 03-06-2008, 16:51
|
|
|
ubek napisał/a: | yoyo, dcfan, nabijacie sobie posty |
czepiasz się co najmniej jak świeżo upieczony mod |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 03-06-2008, 21:46
|
|
|
ubek napisał/a: | W 1.6 nie da rady wymienic hebli na 284 - zwrotnica jest pod inną pół oske, idąc dalej tym tropem i wymieniając pół ośke trzeba by grzebać przy skrzyni birgów lub ją wymienić. Co oznacza że gra jest nie warta świeczki.
Choć większe heble by się przydały, przy takiej wymianie od razy tarcze by z tyłu wylądowały.
Ale cóż... może poszuszę się kiedyś wymieniać wszystko ze skrzynią włącznie. |
No jest w tym jeszcze dwa problemy
- koła 15"
- skrzynia z większych motorów nie spasi do mniejszych
Ale powiem Ci z doświadczenia własnego że te heble to fajna sprawa, ja po zmianie z 240 na 284 miałem banana na buzi jak wypróbowałem skuteczność jednak jest spora tarcza, powierzchnia cierna klocka chyba ze dwa razy większa
Musiałbyś jeszcze sprawdzić czy nie dałoby się zamienić piasty tej grubszej na cieńszą, pytanie tylko czy łożysko pasujące do tej zwrotnicy byś dobrał, ewentualnie partyzantke odwalać i łozysko z 1,6 wbic w piaste na tulei dystansowej. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 03-06-2008, 23:03
|
|
|
Chyba za dużo kombinujecie, te heble powinny podpasować bez zmiany skrzyni.... Niemożliwe, żeby trzeba było całe półosie wymieniać, chyba szybciej jak wymienisz zwrotnicę to dobrać sobie łożysko (np ja mam z cieniasa nie wiem jakim cudem ale żadne z t/t nie pasowało) odpowiednie... Taniej i szybciej na pewno.
Pozostają faktycznie fele, na 14 to nie wejdzie. |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 04-06-2008, 07:09
|
|
|
hipo dzis obadam sprawe w eperze - szkoda zeby tarcze zaciski i jazma ktore mam mozliwosc zalorzenia sie marnowaly, lub trofily na zlom. jezeli chodzi o felgi to nie ma problemu, bo sie wymieni, byle tylko wsadzic te tarcze.
** Dodano: 04-06-2008, 10:24 **
caly czas mysle o tych hamulcach, w mojej okocicy sa dwa przedsiebiostwa ktore sa w stanie zrobic pol oski. i jest kolejne pytanie, majac pol oske tak zrobiona ze z jednej strony pasuje do mojej skrzyni, z drugiej zas pasuje do przegubu i zwrotnicy z sedici jestem w stanie to polaczyc... nie myle sie? tylko jak bedzie z wytrzymaloscia pol osi w skrzyni... |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 04-06-2008, 16:15
|
|
|
dcfan napisał/a: | Chyba za dużo kombinujecie, te heble powinny podpasować bez zmiany skrzyni.... Niemożliwe, żeby trzeba było całe półosie wymieniać, |
Kolego ja to przerabiałem wiec wiem co pasuje a co nie. Niby że co, dla przyjemności sobie zmienialem czy jak ? |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-06-2008, 21:12
|
|
|
Hipo napisał/a: | dcfan napisał/a: | Chyba za dużo kombinujecie, te heble powinny podpasować bez zmiany skrzyni.... Niemożliwe, żeby trzeba było całe półosie wymieniać, |
Kolego ja to przerabiałem wiec wiem co pasuje a co nie. Niby że co, dla przyjemności sobie zmienialem czy jak ? |
Ty patrz a ja do uno z heblami 240mm wsadziłem na seryjne zwrotnice heble od 2.0i jakoś da się jak widać, wystarczy trochę pomyśleć.... |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 11-06-2008, 21:14
|
|
|
GrzesiekK., dzięki za pomoc, oszczędziłem sporo pracy. W razie jakiś problemów będę się kontaktował |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 11-06-2008, 21:28
|
|
|
ubek napisał/a: | GrzesiekK., dzięki za pomoc, oszczędziłem sporo pracy. W razie jakiś problemów będę się kontaktował |
W razie problemów pisz do mnie na GG, tam łatwiej mnie złapać niż na forum .... |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 15-06-2008, 17:36
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Ty patrz a ja do uno z heblami 240mm wsadziłem na seryjne zwrotnice heble od 2.0i jakoś da się jak widać, wystarczy trochę pomyśleć.... |
Zakładając że to Uno miało takie same 240 jak T/T to nie widze żadnego problemu z zapodaniem 257 wentylowanych od 2,0i. Ale zapodaj od 2,0 16V to pogadamy. W tym wypadku nie ma juz plug & play.
Zacisk od 16V jest większy przez co i jarzmo jest większe, średnica śrub jest większa. Mozna by kombinować z wbijaniem łożyska z piastą z 1,6 do zwrotnicy z 2,0 16V ale głowy nie dam czy to przejdzie bo zdaje mi się ze jest też różnica na średnicy zewnętrznej łożysk. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 15-06-2008, 17:53
|
|
|
Hipo napisał/a: | GrzesiekK. napisał/a: | Ty patrz a ja do uno z heblami 240mm wsadziłem na seryjne zwrotnice heble od 2.0i jakoś da się jak widać, wystarczy trochę pomyśleć.... |
Zakładając że to Uno miało takie same 240 jak T/T to nie widze żadnego problemu z zapodaniem 257 wentylowanych od 2,0i. Ale zapodaj od 2,0 16V to pogadamy. W tym wypadku nie ma juz plug & play.
Zacisk od 16V jest większy przez co i jarzmo jest większe, średnica śrub jest większa. Mozna by kombinować z wbijaniem łożyska z piastą z 1,6 do zwrotnicy z 2,0 16V ale głowy nie dam czy to przejdzie bo zdaje mi się ze jest też różnica na średnicy zewnętrznej łożysk. |
Uniacz ma 240mm wentylowane, całkiem inne odsadzenie jarzma i tarczy, ale jak się pomyśli to sie da zrobić.
Z zapodaniem spowalniaczy od 16V tez nie ma problemu wiekszego, dystans miedzy jarzmo a zwrotnice w celu odpowiedniego ustawienia jarzma wzgledem tarczy, zabijane w jarzmo od 16V tulejki ze wględu na inna średnicę śrub i po problemie, to ze Tobie sie nie udalo nie znaczy ze inni z wiekszym zapleczem technicznym do takich przerobek tego nie wykonaja, Jak sie ma dojscie do odpowiednich maszyn CNC i WaterJet to da sie zrobic niemal wszytko nie dotykajac sie do seryjnych zwrotnic.
pzdr. Grzesiek |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 16-06-2008, 08:08
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Uniacz ma 240mm we..................................ak sie niemal wszytko nie dotykajac sie do seryjnych zwrotnic.
pzdr. Grzesiek |
Grześku nie twierdze że nie, ale ilu z kolegów z forum ma dostęp.. ba nawet ilu wie co oznacza skrót CNC ? pomijam już kwestie kosztów takich zabaw. No i takie zabawy z przykręcaniem jarzma nie do zwrotnicy ale pośrednio to nie bardzo mi się widzą ze względów bezpieczeństwa.
Również pozdrawiam |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
GrzesiekK.
|
Wysłany: 16-06-2008, 09:45
|
|
|
Hipo napisał/a: | GrzesiekK. napisał/a: | Uniacz ma 240mm we..................................ak sie niemal wszytko nie dotykajac sie do seryjnych zwrotnic.
pzdr. Grzesiek |
No i takie zabawy z przykręcaniem jarzma nie do zwrotnicy ale pośrednio to nie bardzo mi się widzą ze względów bezpieczeństwa.
Również pozdrawiam |
Jarzmo przekreca sie nadal do zwrotnicy, tak jak w oryginalnym rozwiazaniu, jedynie miedzy jarzmem a zwrotnica masz dystans 6mm aby zniwelowac roznice osadzenia tarczy, aż takim samobojca nie jestem aby jarzmo dokrecac do jakiegos kawalka szmela ktory dopiero potem mocowany mialby byc do zwrotnicy Co do kosztow wyciecie WhaterJetem dwoch potrzebnych przekladek dystansujacych to niecale 40zł juz z materiałem mnie kosztowało.
pzdr. Grzesiek |
|
|
|
|
lisvegas
|
Wysłany: 20-06-2008, 14:07
|
|
|
ludziska a czemu wy tak kombinujecie na żywca żeby to założyć nie lepiej kupić np. nacinane tarcze Ate plus klocki Ferodo ? hmm efekt może być nawet lepszy tylko taki przykład rzuciłem oczywiście są tarcze jeszcze lepsze innych firm ale tak mi przyszło do głowy możecie też pokombinować coś z wentylowanymi ale wtedy będą zaciski inne i dopiero będzie super zabawa przy hamowaniu silnik wyskoczy razem ze skrzynią na sankach ale jeszcze raz do kur... nędzy to jest tylko przykład żeby nikt tu się nie czepiał No ! |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 20-06-2008, 20:42
|
|
|
lisvegas napisał/a: | ludziska a czemu wy tak kombinujecie na żywca żeby to założyć nie lepiej kupić np. nacinane tarcze Ate plus klocki Ferodo ? hmm efekt może być nawet lepszy tylko taki przykład rzuciłem oczywiście są tarcze jeszcze lepsze innych firm ale tak mi przyszło do głowy możecie też pokombinować coś z wentylowanymi ale wtedy będą zaciski inne i dopiero będzie super zabawa przy hamowaniu silnik wyskoczy razem ze skrzynią na sankach ale jeszcze raz do kur... nędzy to jest tylko przykład żeby nikt tu się nie czepiał No ! |
Możesz wytłumaczyć co twój post wniósł do dyskusji ? domyslam się że mało wiesz na temat który został tutaj poruszony ale odczułes porzebę uwolnienia słowotoku.
A co do meritum sprawy, myślisz że nacinane tarcze i miekkie klocki sprawdzą się lepiej niż większe tarcze o większej powierzchni ciernej? nie sądze ... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-06-2008, 20:45
|
|
|
lisvegas, już czytam twój chyba 4 post mądrości (ten o zakupie nowej piasty był najlepszy)... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
lisvegas
|
Wysłany: 21-06-2008, 09:45
|
|
|
Tiaaa jasne nie wiem o co ci biega dla mnie jest to lepsze wyjście niż zabawa z gwintowaniem wiem nie każdy się szarpnie na nowe ale ja sam tak robię jak mam do wyboru i kupuje nowe i mam spokój ! może to jakaś nowość dla niektórych ? a co do zestawu podam przykład znajomy miał nacinane ate (wentylowane) plus ferodo premier i naprawdę auto stawało dęba |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-06-2008, 10:20
|
|
|
Ja mam heble od sedici..
nie było żadnej rzeźby. Wydajność hamowania rośnie wraz ze średnicą hamulców, i choćbyś nie wiem jak kombinował z nacinanymi tarczami i klockami to dojdziesz wydajnością do tego co możesz mieć swap'ując heble. to tak samo jak z silnikami :-)
Po co rzeźbić do X koni skoro można włożyć silnik który już je ma |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 21-06-2008, 10:59
|
|
|
Raku napisał/a: | Po co rzeźbić do X koni skoro można włożyć silnik który już je ma |
Raku widzę pewną niespójność w Twoich wypowiedziach czyżbyś zmienił kierunek? Nie dłubiesz już N/A?
OT OFF |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
|