Układ Wydechowy - DO WYMIANY !! |
Autor |
Wiadomość |
DJmik
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-04-2007, 20:24 Układ Wydechowy - DO WYMIANY !!
|
|
|
Witam
Posiadam Tempre 1,9 Diesel
Od pewnego czasu tlumik sie urwał no i wogle juz dawno temu byl do wymiany.
Przy predkosci 100km/h i wyzej z tylu jak ktos siedzial to mowil ze "fajny Bass"
No dobra ale koniec tego, chce zalozyc NOWY Tlumik CALY uklad...
A tu takie pytanie:
...Zapalam auto na SSaniu i czasem mi sie troszke zadymi w aucie ( w garazu zamknietym). Czy to wina tlumika ?? On jest juz przy samym koncu urwany..
Jesli bym np. przez kilka ulic "wdusił pedał gazu" to mi w aucie sie moze zadymic troche i spaliny czuć.
Czy to wina tlumika moze byc?
Bo to juz bardzo dlugo mam tlumik do wymiany ... |
_________________ www.DJmik.peugeot205.pl |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-04-2007, 21:35
|
|
|
to wina oliwy,którą spalasz,najprawdopodobniej silnik do roboty,pierścienie albo usczelniacze... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
DJmik
|
Wysłany: 26-04-2007, 21:37
|
|
|
Teraz bede wymienial Caly wydech i Przegub w dwoch kolach z przodu..
Zobaczymy co bedzie po wymianie Wydechu |
|
|
|
|
damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 21 Maj 2006 Posty: 18 Skąd: Dkl
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-04-2007, 05:52
|
|
|
może być dziurawy łącznik elastyczny wydechu i wtedy będzie ci spaliny w kabinie czuć. Mogą ci lać wtryskiwacze i też będzie dymił. |
|
|
|
|
DJmik
|
Wysłany: 28-04-2007, 09:26
|
|
|
damian napisał/a: | może być dziurawy łącznik elastyczny wydechu i wtedy będzie ci spaliny w kabinie czuć. Mogą ci lać wtryskiwacze i też będzie dymił. |
No dlatego wymieniam caly układ wydechowy, on juz jest pewnie pusty.
Ile taki uklad moze kosztowac? I ile mogą chciec za zalozenie? |
|
|
|
|
damian
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 21 Maj 2006 Posty: 18 Skąd: Dkl
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-04-2007, 14:12
|
|
|
Cały układ wydechowy to może w 500zł się zamknie razem z rurami. Wiem że rura łącząca kolektor wyd. z pierwszym tłumikiem kosztuje około 200zł, a najsłabszym punktem w tej rurze jest właśnie ten łącznik który gotowy w miejsce wspawania starego kosztuje 75zł + wspawanie. Może go u ciebie nie być bo był on bodajże od 94 roku montowany. |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-04-2007, 18:26
|
|
|
Ja także swego czasu borykałem się z tym problemem ale ze wzgledów ekonomicznych zrobiłem inaczej.
Wymieniłem łącznik koszt nowego 40 (wystarczy poszukać), wyrzuciłem pierwszy i drugi tłumik zamiast nich kawałki rury to samo tyczy się katalizatora-zapchany już cosik był i autko się dławiło ostatni tłumik zamieniony na używkę WM sport ala Mugen ze stali nierdzewnej (100zł).
Koszt z robocizną 270zł.
Efekt: ładny pomruk (nie ryk chyba w dieslu (ja mam td) się nie da z tego co wiem) a i autko stało się żwawsze. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
sqnix
Wiek: 40 Dołączył: 28 Lut 2007 Posty: 149 Skąd: Ostrołęka-Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 02-05-2007, 19:16 wymiana wydechu
|
|
|
Ja wymieniałem cały układ
1.rurka kolektora tzw. dwórurka- 98zł +uszczelka od strony silnika- 4zł,pierścień uszczelniający między dwórurką a środowym tłumikiem - 8zł
2.tłumik środkowy +spręzynki mocujące = 130zł
3.tłumik końcowy -120zł
360zł koszt układu wydechowego Fiat Tempra 92r 1.6gaźnik benzyna.
w/w elementy można kupić taniej. Polecam sklep internetowy http://www.tlumiki24.pl/
pozdrawiam |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-05-2007, 19:40 Re: wymiana wydechu
|
|
|
sqnix napisał/a: | Ja wymieniałem cały układ
1.rurka kolektora tzw. dwórurka- 98zł +uszczelka od strony silnika- 4zł,pierścień uszczelniający między dwórurką a środowym tłumikiem - 8zł
2.tłumik środkowy +spręzynki mocujące = 130zł
3.tłumik końcowy -120zł
360zł koszt układu wydechowego Fiat Tempra 92r 1.6gaźnik benzyna.
w/w elementy można kupić taniej. Polecam sklep internetowy http://www.tlumiki24.pl/
pozdrawiam |
Kilka dni temu wymieniałem praktycznie cały układ wydechowy (bez rury kolektora) bo na starych tłumikach bym już na zlot nie dotarł.
Ceny bardzo podobne... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-05-2007, 15:17
|
|
|
Tyle że do diesla są sporo droższe wydechy, fakt ze można kupić taniej ale wtedy dostaje się lipe straszną. W moim woziku własnie tak jest, tani wydech po 2 latach uzytkowania nadaje się na złom, zastanawiam sie czy nie założyć starych tłumików i tylko nie pouzupełniać braków z rurach ... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-05-2007, 18:40
|
|
|
Hipo napisał/a: | Tyle że do diesla są sporo droższe wydechy, fakt ze można kupić taniej ale wtedy dostaje się lipe straszną. W moim woziku własnie tak jest, tani wydech po 2 latach uzytkowania nadaje się na złom, zastanawiam sie czy nie założyć starych tłumików i tylko nie pouzupełniać braków z rurach ... |
ja mam oryginalne tlumniki przy tipku, przyjaciel kupil jej we wloszech w aso fiata.. tumany maja juz 7 lat w tym 4lata lataja po polskich drogach i sa w stanie bdb.. jedyne co padlo z ukladu wydechowego to rura idaca od kolektora do srodkowego tlumnika, wyciecie przepalonego ubytku i zastapienie go kawalkiem zdrowej rury zalatwilo sprawe.. ale w razie w juz sobie sciagnalem na firme taka nowa rure z bosala i czeka spokojnie na swoja godzine |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
DJmik
|
Wysłany: 11-06-2007, 22:22
|
|
|
Wreszcie kupilem tłumik środkowy... tylko tą cześć, pojechalem zalozyc i w porownaniu do tego co teraz jest a do tego co kiedys to wreszcie idzie
Jest straszna roznica po wymianie .. a co najwazniejsze nie dymi juz w srodku:))))
Niedlugo wymienie jeszcze tlumik koncowy bo .. nie jest najgorszy ale ladny to on tez nie jest;]
h
A to stary tłumik srodkowy Pusty, rozsypany ...masakra:D
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|