Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
a moze inaczej
Autor Wiadomość
soldys23 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-05-2006, 12:28   a moze inaczej

ało by sie moze silnik narawic bo pochłonoł juz z 500 zł silnik chodził równiutko cichutko ale sie grzał zaczełem szukac od termostatu az po uszczelke .Pewnien mechanik zaczoł ja wymieniac pozrywał sruby przy rozkrecaniu gwintował sa tam teraz duze sruby na wałku ktory przylega do głowicy pozrywał gwinty a zeby poskrecac klupał sruby efekt jest taki ze silnik grzeje sie mocniej powyzej 100 stponi i cieknie olej z pod tego wałka a rano jak silnik zimny słychac sys powietrza jak naciskam gaz nie wiem ale chyba musze ukarac tego mechanika. Pojezdziłem po warstatach a oni mi cos z zaworami majstrowali skasowali hajs a efektów nie ma cos jakies podkładki masakra a to jeszcze znajomi z era moto ale całej kasy im nie dałem eheh zalegam . cZY DA SIE JESZCZE TO POSKŁADAC i czy opcja z silnikiem tym dohc i jego przedładka jest bardziej na miejscu mimo ze mam inny w aucie i czekaja mnie chyba przeróbki . czy wogole jest to mozliwe go wsadzic ?? pozdrawiam prosze o pomoc

DzIki 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-05-2006, 12:39   

po 1 nie jestem modem ale po co zakładać aż 3 tematy :roll: ,a co do twojego problemu to wymienić motor na inny ,napewno będzie to tańsze niż przywrócenie tego silnika do całkowitej sprawności,i na przyszłość nie dawać więcej do roboty pseudo mechanikom ,którzy tylko myślą że wiedzą co robią,a mechanik powinien teoretycznie teraz pokryć koszty albo kupna nowego silnika (używki)albo naprawy tego,przynajmniej po części.

unknown 

Wysłany: 14-05-2006, 13:18   

dokładnei tak; a za kilkaset zeta powinieneś dostać już bardzo dobry silnczek, może złapiesz jakąś okazję z małym przebiegiem, a przy okazji możesz pokusić się o ciut wyższą pojemność (np 1.6 zamiast 1.4), przy niedużej zmianie pojemności o hamulce, przeniesienie itp jeszcze może nie musisz się martwić; a mechanika przynajmniej op..l a w zasadzie powinien coś zapłacić; a jakbyś coś więcej dał znać jaki to masz obecnie silnik a na jakie się ew zamierzasz (czy identyczny czy inne) to może dowiesz się coś więcej tu o mocowaniach i ew trudnościach; ale najprościej znaleźć identyczny silnik; łatanie tego to zawsze łatanie, jak już śruby pozrywał i coś jeszcze majstrowali to co do szczelności i osiągów miałbym wątpliwości nawet po reanimacji...

BTW: rzeczywiście niepotrzebnie aż 3 posty te same dajesz... nawet w desperacji;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

soldys23 

Wysłany: 14-05-2006, 14:08   denks

to sa moje poczatki zwiazane z fiatem tip jak i forum to moze dlatego bo jeszcze nie wiele wiem te 3 posty . nie wiem skad wziosc informacje na temat silnika w dowodzie rejestracyjnymnic nie pisze a ja na zajeciach z silników spalinowych chyba spałem nie ptrafie zaduzo tak na oko powiedziec sprawdze w papierach insalacji gazowej a z dowodu to tylko poj 1581 cm i ze zasilany jest gazem w kazdym razie wydaje mi sie ze róznica w tych silnikach to to e jeden ma 2 c wałki rozrzadu ale same mocowania wygladaja tak samo pozdrawiam denks z pomoc

unknown 

Wysłany: 14-05-2006, 14:56   

masz w takim razie tipka 1.6; pojemność 1581 (jeśli dokładnie taka) wskazuje na może nowszy silnik, ale z taką i tak było kilka rodzajów, zarówno gaźnikowe jak i wtryski;
a czy maszgaćnik czy wtrysk - to po zdjęciach silników/autek z forum już zobaczysz nawet, filtr powietrza czy pucha ('gruszka') góry gaźnika na silniku to różnica rzucająca się pierwsza w oczy; a nr/model/wersję silnika możesz mieć np
najprawdopodobniej->159B9.000 (wtrysk wielopunkt)
ew 160A2.000
ew 835c1.000
ew. 159A3.048 (ze skrzynią auto)
ew. 159A3.046 (poj. wtrysk)
ew. 159A3.000 (gaźniczkowy 1.6)
to tak patrząc po pojemności jeśli się nie pomylili i któregoś z tych oznaczeń szukaj;
musisz je mieć pod maską nabite na tabliczce gdzieś, jak znajdziesz;
a w dowodzie rej też przecież jest, ja przynajmniej mam:
*seria
*nr rej
*marka/typ/model
*nr ident VIN/nadwodzia
* nr silnika (np.) 159A30001234567
* rodzaj pojazdu
itp itd
po tym też wiesz jaki rodzaj silniczka masz, na tempra.org w danych po n-rze silnika rodzaj znajdziesz i jego dane;
będziesz wiedział czego szukać;
i jeszcze raz -> najłatwiej i chyba najpewniej poszukać identycznego silnika, by bez przeróbek założyć, dodatkowych kosztów i nerwów, chyba, że nie o fundusze Ci chodzi, masz kasę i do tego dobrych mechaników to możesz się pokusić o inny, np większej pojemności i przeróbki;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

soldys23 

Wysłany: 14-05-2006, 15:14   

nie ma w dowodzie mam juz ten nowy poszukam na silniku moze bedzie a kasy to ja nie mam nie mam pracy chodze do szkoły se jeszcze pozdro

misiak 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-05-2006, 23:57   

1.6 DOHC (czyli 2 wałki) to najprawdopodobniej 149C2.046

Nie ma co,chaotyczne troche te posty nowego kolegi

Odpowiedz do tematu