Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie klocki hamulcowe ???
Autor Wiadomość
prymus81 

Wysłany: 30-04-2005, 15:02   jakie klocki hamulcowe ???

Witam,

Do wymiany mam klocki hamulcowe. Teraz kwestia wybrania odpowiednich i tutaj liczę na waszą pomoc. Na allegro znalazłem dwa rodzaje:

- Firmy TOMEX - C http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49644390
- Firmy "LUCAS" http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49631917

Które waszym zdaniem będą lepsze ? A może macie do polecenia innej marki ?

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-04-2005, 18:48   

Tomexy odradzam, u mnie wytrzymały 13 tys km i hamowania były bardzo przeciętne.
Z tych dwóch firm wybrałbym Lucasa.
Ja teraz mam założone textary i jestem z nich bardzo zadowolony o niebo lepiej niż na tomexach, z czystym sumieniem moge je polecić.

Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-04-2005, 21:29   Re: jakie klocki hamulcowe ???

prymus81 napisał/a:
Witam,

Do wymiany mam klocki hamulcowe. Teraz kwestia wybrania odpowiednich i tutaj liczę na waszą pomoc. Na allegro znalazłem dwa rodzaje:

- Firmy TOMEX - C http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49644390
- Firmy "LUCAS" http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=49631917

Które waszym zdaniem będą lepsze ? A może macie do polecenia innej marki ?

Z tych to raczej Lucas. Moga byc jeszcze np. Maff, Jurid. Z lepszych i drozszych to np. EBC.
Co do allegro - na poczatku roku udalo mi sie tak kupic oryginalne fiatowskie klocki za 50 pln :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Wysłany: 30-04-2005, 21:41   

kupowałem ponad roczek temu klocki, cena powiedzmy średnia, paragon urczę wcięło, ale (prawie, tam pamięć) dam głowę, że to Textary, nie były to jakiś szajs czy no-name;kupowane w Norauto u mnie i nawet nie takie drogie, a opłaciło się nie kupować szajsu.
Po pierwsze - bonus - mają czujniki starcia klocków (po 2 druciki na klocek, osadzone na różnej głębokości, toteż mogą informować, że klocek bliski końca lub ten drugi drucik - że to już konieć); podłączyłem sobie i ha! teraz świeci kontrolka w razie końca (fabrycznie niepodłączony kabelek ale zawsze gdzieś jest schowany);
Drugi plus - mówili sprzedawcy o obniżonym hałasie, 'piskliwości' powiedzmy; rzeczywiście, jeszcze ani razu chyba nie słyszałem, by piszaczały czy grały, nawet jak były nowe, niedopasowane (dotarte) jeszcze;
Trzeci plus - przejechały już dużo a nie widać zbytnio ubytku, inne klocki by już sporo zmalały;
Czwarty - naprawdę dobrze hamują; sprawdzane :-D
-------------------------
czasem lepiej dać troszkę więcej, a np mamy czujniki (jak je podłączyć, jeśli nie masz - było już gdzieś na forum), klocki dłużej wytrzymają (niż kupować 2rotnie klocki tańśze na ten sam okres), dobrze hamują itp itd.
Moje przeszły kiedyś poważny test (zmusiły warunki, nieważne.... :-D ); zagotowały się prawie, można rzec, że aż się troszkę podymiło chwilę; ostygły szybciutko, nic się nie odkształciły/spsuły czy coś, jeżdżą długo bez zarzutu i ubytku. Na hamulcach nie warto oszczędzać tych 20-30zł.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2005, 21:55   

Nie bierz wynalazkow.
Ja mialem lucasy i bylem z nich zadowolony.

assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-05-2005, 10:26   

Co to znaczy fabrycznie nie podłączony ale zawsze jest gdzieś schowany ????????

Mam Tipo 1.6i.e 92' bez czujnika zużycia klocków i co ?? Żadnego kabla w nadkolu nie ma Mam go szukać ?? Wygrzebać gdzieś z za plastiku osłaniającego nadkole ?? Będzie na pewno ??
Bo jeśli tak to warto kupic takie klocki
     Moneta

unknown 

Wysłany: 04-05-2005, 13:55   

hmm........ co do tipków to pewności nie mam, tu kogoś innego trza popytać, ale w temperkach jakie widziałem i o jakich słyszałem zawsze gdzieś ten drucik był (pojedynczy, gdy go zewrzesz do masy to zapala się lampka, klocki zdarte go do masy-tarczy zwierają)...
drucik prawie wszędzie nie był podłączony, każdy musiał go sobie szukać.. u niektórych biegł w okolicy nadkola, u innych był ucięty i schowany bliżej 'środka' auta (pod maską, na środku gdzie do wnętrza drutki wchodzą) czy jeszcze inaczej..... niestety reguły nie widziałem....
ja swój pzypadkiem znalazłem tak między lewą a środkową częścią 'ścianki'między maską a kabiną / wnętrzem..... pod plastikami kawałek był zwinięty, sprawdziłem kiedyś co to jest i wow!...
w tipo.. może też jest.... poszukaj albo przy nadkolach (okolicach) albo popytaj.... a masz w ogólę taką kontrolkę na desce?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 04-05-2005, 18:25   

unknown napisał/a:
w tipo.. może też jest....

Jasne, ze jest :) U mnie tez lata niepodlaczony przy lewym nadkolu (nie wiem, czy tak bylo zawsze, czy ktos oszczedzal na klockach z czujnikiem)...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

EMDE 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-05-2005, 21:04   

Polecam Ferodo ,naprawdę rewelacja!
Jeszcze jakbyś zmienił tarcze na Brembo to naprawdę hamowanie jest super ewentualnie EBC-też bardzo dobre -mówię tu o podzespołach seryjnych nie sportowych-te sa jeszcze lepsze ale wiadomo cena.

ego 

Wysłany: 04-05-2005, 21:34   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
unknown napisał/a:
w tipo.. może też jest....

Jasne, ze jest :) U mnie tez lata niepodlaczony przy lewym nadkolu (nie wiem, czy tak bylo zawsze, czy ktos oszczedzal na klockach z czujnikiem)...

u mnie tez sa te kabelki,przypiete mam je do amortyzatora,razem z tym gumowym przewodem hamulcowym :evil:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 04-05-2005, 21:47   

Cytat:
Polecam Ferodo ,naprawdę rewelacja!
Jeszcze jakbyś zmienił tarcze na Brembo to naprawdę hamowanie jest super ewentualnie EBC-też bardzo dobre -mówię tu o podzespołach seryjnych nie sportowych-te sa jeszcze lepsze ale wiadomo cena.

Miałem zestaw Ferodo/Brembo w Uno i niepowiedziałbym, że hamowanie było super, oczywiście nie było złe ale wielkiej różnicy między serią a tym zestawem nie było.
Wadą seryjnych klocków ferodo jest to, że okładzina lubi się odklejać, jak tak miałem i na innych forach niektórzy użytkownicy też to potwierdzali, nie mówię, że to jest generalna zasada ale się zdarza.
Jak kupowałem do tipo to gościu mi polecił Textary, że niby lepsze niż ferodo i mogę to potwierdzić, że te klocki naprawdę są dobre.

Moneta

prymus81 

Wysłany: 06-05-2005, 08:32   

Ok, dzięki za pomoc... w konsekwencji kupiłem klocki LUCAS - cena 40 zł za komplet nie jest chyba wygórowana :-) Przy tym gość zapewnia mnie, że są bezpiskowe... jeżeli faktycznie tak będzie i hamowanie zostanie na poziomie co najmniej "standard" to będę zadowolony.

Pozdrawiam.

adams 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-11-2006, 15:03   

Probuje kupic klocki na przod do TIPO 1.6 ie bez ABS. Jak one wygladaja? W sklepach pytaja sie duze czy male? :sciana: a ja nie wiem, w sklepie powinni wiedziec... ehhh czy klocki lucas to klocki od poloneza ? Co kupic oryginalne, lucasy, tomex-c (odradzacie) ... Myslalem o wydatku do ok 70 zl. Przy okazji czy jest problem z dokupieniem uszczelek do tloczka itp.

sqnix 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 26-03-2007, 00:46   nie kupujcie tomexów

Piszczą zaraz po założeniu jak są nowe, musiałem przejechać z 3 tysiąca albo lepiej żeby się dotarły i siedziały cicho. I krótko wytrzymują z 10 15 tyś kilometrów.

pozdro

Tempra92r 1.6

slawo 

Wysłany: 26-03-2007, 17:11   

Wymienialem w zeszlym roku kupilem firmy Lukas narazie nie narzekam.

sqnix 

Wysłany: 27-03-2007, 17:57   

a co powiecie o tych klockach http://moto.allegro.pl/it...t_oryginal.html Warte są tej ceny a jakość ma je może ktoś w użyciu?

ego 

Wysłany: 27-03-2007, 18:00   

polecam Raicamy,nie brudzą felg i dobrze hamują,jezdze na nich juz rok
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-03-2007, 21:30   

sqnix, do 1,6 one nie będą pasowały.
Bynajmniej ja kupowałem o innym kształcie.

assistance   Moneta

sqnix 

Wysłany: 01-04-2007, 01:28   Witam zmieniłem wreszcie klocki

Witam kupiłem klocki firmy ROOD HOUSE czyba tak to się piszę dałem za nie 88zł złyszał ktoś o tej firmie??? Ale nie powiem żadnych pisków, a hamowanie poezja teraz to się nazywa hamowanie.

pozdro dla wszystkich

Odpowiedz do tematu