Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynka bezpiecznikowa
Autor Wiadomość
alien12 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-07-2007, 11:58   skrzynka bezpiecznikowa

Moje Tipo stało dwa dni i akumulatorek siadł :-( szukając powodu okazało się że coś ciągle ciągnie z akumulatora prąd 0,72 Ampera :-( szukałem długo i znalazłem bezpiecznik. Jak go wyciągnę to pobór prądu spada prawie do zera (0,01 A). Problem w tym że nie wiem od czego jest ten bezpiecznik bo wydaje się wszystko działać i w ogóle, autko pali bez problemu. Bezpiecznik nie jest opisany, znajduje się pomiędzy bezpiecznikami centralnego zamka i ogrzewania szyby ale ten jeden w całej skrzynce jest nie opisany. Może ktoś wie co to jest? Moje autko do Tipo dgt 1.6 dohc, pozdrawiam
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-07-2007, 13:12   

Na fotce (z allegro) widać ikonkę od oświetlenia wnętrza pojazdu.W książce pisze że jest to bezpiecznik od oświetlenia 7.5A.
Możesz mieć problem ze stykami w lampkach więc może odepnij je na początek i wtedy zmierz pobór prądu.
     assistance   Moneta

alien12 

Wysłany: 31-07-2007, 14:03   

No właśnie znalazłem na forum schemat że jest ten bezpiecznik odpowiedzialny za oświetlenie wewnętrzne, zegar i przyrządy. jak dokładniej sprawdzałem to rzeczywiście po jego wypięciu nie działa oświetlenie wewnętrzne, podtrzymanie czasu w zegarze (po wyciągnięciu kluczyka i ponownym włączeniu pokazuje zegar 00:00 i liczy normalnie do ponownego wyłączenia zasilania). Po wyłączeniu zasilania zeruje się również przebieg dzienny oraz ustawienie jasności wszystkich wyświetlaczy. Boję się że również z tego bezpiecznika zasilany jest komputer sterujący i się będzie resetował po każdym wyłączeniu zapłonu :-( Ma ktoś może dokładniejszy schemat tej instalki? Dzięki za pomoc
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-07-2007, 15:21   

Zacznij sprawdzać. Zdejmij klosz oświetlenia i wyponij żarówkę, zobacz czy coś się zmieniło. Jeżeli tak to widocznie prąd ucieka gdzieś w lampce. Sprawdź też czyjniki od drzwi od oświetlenia. Jeżeli to nic nie pomoże, to chyba pozostaje Ci wyjęcie deski i sprawdzanie wszystkiego.

Przy okazji jeżeli uda Ci się zdemontuj z mocowania skrzynkę bezpieczników i zobacz gdzie kable idą.

A jakieś przeróbki po poprzednim właścicielu (o ile był ktoś taki) nie były dokonywane?

alien12 

Wysłany: 31-07-2007, 18:20   

Poprzedni właściciel no cóż pomalował dach wałkiem do malowania ścian i no cóż trochę tam pogrzebał, nawet gaz sam założył ale to by trzeba było zobaczyć, może w najbliższych dniach wrzucę jakąś fotkę :-D teraz najważniejsze jest usunięcie tej awarii, siąde do tego jutro po pracy znowu, dzięki za pomoc, pozdrawiam

** Dodano: 01-08-2007, 19:08 **
zabrałem sie dzisiaj aby znaleźć miejsce tej awarii w elektryce a tu sie okazuje że wszystko ok ja miernikiem sprawdzam, pobór prądu 0,01 A, no i mnie zamurowało. Ostatnio dużo deszczu u mnie spadło i wtedy ta awaria wystąpiła a dzisiaj słoneczny dzień i wszystko ok. Myślę sobie - może woda gdzieś chlapie mi na elektrykę. Jedyne co przyszło mi do głowy to styczniki przednich drzwi. Z racji tego że po stronie kierowcy kabli do stycznika w moim tipku już poprzedni właściciel nie widział to wziąłem się za stronę pasażera. Mam wrażenie że te kable biegną w progu (mam rację czy nie? bo nie udało mi się tego znaleźć). W związku z tym myśle - może coś od dołu mi przerdzewiało to się spawnie i będzie ok. Zaglądam a tu moim oczą ukazał się taki widok (sorko za jakość fotek ale to telefonem robione)
http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0000219.jpg
http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0000220.jpg
Pewnie mam rację myśląc że tędy może mi na kable chlapać woda? Właściwie to jest tu jeszcze coś do spawanie czy na części sprzedać? autko niby gratis dostałem ale zawsze to szkoda bo jeździ się kapitalnie, to można coś z tym zrobić? Jak ktoś napisze mi coś na ten temat to proszę o sygnałka na 662 272 842 bo nie mam chwilowo możliwości aby być na necie ciągle, dzięki i pozdrawiam

** Dodano: 03-08-2007, 17:36 **
Pomoże ktoś?
     Moneta

Odpowiedz do tematu