|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
POTRZEBNY SCHEMAT SKRZYNKI BIEGóW 1.7 D |
Autor |
Wiadomość |
KEYO1
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-12-2007, 17:55 POTRZEBNY SCHEMAT SKRZYNKI BIEGóW 1.7 D
|
|
|
Witajcie! Zakupiłem Fiorino z silnikiem 1.7 D. Auto posiada 5-cio biegową skrzynkę biegów. Ponieważ skrzynia miała duży wyciek oleju zmuszony bylem ją rozmontować. I tu właśnie moja prośba, potrzebny mi jest schemat takiej skrzyni.Normalnie nie marudzę o takie rzeczy, ale tym razem wypadł mi mały kołeczek ze środka, a nie chcę demontować głównych wałków. |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-12-2007, 21:24
|
|
|
KEYO1, rysunek skrzyni jest z Tipo bo na schemacie z Fiorino nie ma takiej dokladnosci elementów, sama skrzynia deko inaczej wygląda ale sama idea konstrukcji jest taka sama więc myślę ze to pomoze.
A kołeczek ma jakieś 1,5 - 2mm średnicy i jakieś -10mm długości ?
To jest kołeczek który jest na wałku od wstecznego pod taką tulejką, bez tego skrzynia będzie się zakleszczać bo wsteczny będzie zostawał mimo że lewarek wyrzucisz na luz.
|
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
KEYO1
witamy nowego
|
Wysłany: 30-12-2007, 12:05
|
|
|
HIPO! Dzięki za chęć pomocy.Być może źle go opisałem.Jest to stalowy pełny pręcik stoczony na końcach o wymiarach, długość>12 mm,szerokość>4mm.W skrzyni są trzy stalowe pręty na których są zamocowane (łapki,wodziki), przesuwające tryby.Pręty te w tylnej obudowie zabezpieczone są śrubami w których umieszczono sprężynki zakończone kulkami,raczej w wiadomym celu.Natomiast na drugim końcu owych prętów są zrobione (nacięcia, frezy).
W środkowym pręcie te nacięcia są dokładnie z obu stron wałka,i poprzez środek jest nawiercony kanalik dokładnie pasujący do owego pręcika. Również poprzez gniazda tych trzech prętów,nawiercony jest jest kanał w którym mocowane są 2 duże kołki stalowe toczone na obu końcach.Wygląda na to iż ten kołeczek jest umieszczony pomiędzy tymi dwoma kołkami.Jeśli możesz podeślij jakieś inne schematy,lub podpowiedz gdzie ich szukać.POZDRAWIAM KEYO 1 |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 30-12-2007, 12:18
|
|
|
Rozumiem o co Ci chodzi, masz na myśli blokadę miedzywodzikową ... bo takie rolki jak piszesz są też w synchronizatorze ale raczej nie są toczone po końcach. A to o której mówisz jest zataczana na półokrągło.
Zobacz pod tym adresem http://www.spangerum.com:7080/ to jest ePer online. Porozbierasz skrzynie na kawałki i może znajdziesz to czego szukasz. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
KEYO1
witamy nowego
|
Wysłany: 30-12-2007, 12:43
|
|
|
HIPO!!!! Chciałem ci podziękować za okazaną pomoc.Jest to bardzo miłe iż pomagacie bezinteresownie.Pozdrawiam wszystkich piszących na tym forum.I jeszcze jedno! Gdybym dokładnie poczytał wszystkie posty,a dokładniej post+ Poważny problem ze skrzynia,nie zawracał bym ludziom głowy.POZDRAWIAM I DZIęKUJE KEYO4 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 31-12-2007, 13:10
|
|
|
KEYO1, jak chcesz podziękować koledze Hipo, za pomoc to naciśnij przycisk POMÓGŁ a otrzyma punkcik. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
KEYO1
witamy nowego
|
Wysłany: 31-12-2007, 15:06
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | KEYO1, jak chcesz podziękować koledze Hipo, za pomoc to naciśnij przycisk POMÓGŁ a otrzyma punkcik. | Witam! Już naprawiam swój błąd.Podziękował i szerokości od KEYO 1 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|