Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POTRZEBNY SCHEMAT SKRZYNKI BIEGóW 1.7 D
Autor Wiadomość
KEYO1 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-12-2007, 17:55   POTRZEBNY SCHEMAT SKRZYNKI BIEGóW 1.7 D

Witajcie! Zakupiłem Fiorino z silnikiem 1.7 D. Auto posiada 5-cio biegową skrzynkę biegów. Ponieważ skrzynia miała duży wyciek oleju zmuszony bylem ją rozmontować. I tu właśnie moja prośba, potrzebny mi jest schemat takiej skrzyni.Normalnie nie marudzę o takie rzeczy, ale tym razem wypadł mi mały kołeczek ze środka, a nie chcę demontować głównych wałków.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-12-2007, 21:24   

KEYO1, rysunek skrzyni jest z Tipo bo na schemacie z Fiorino nie ma takiej dokladnosci elementów, sama skrzynia deko inaczej wygląda ale sama idea konstrukcji jest taka sama więc myślę ze to pomoze.

A kołeczek ma jakieś 1,5 - 2mm średnicy i jakieś -10mm długości ?

To jest kołeczek który jest na wałku od wstecznego pod taką tulejką, bez tego skrzynia będzie się zakleszczać bo wsteczny będzie zostawał mimo że lewarek wyrzucisz na luz.

JCB 3CX Contraktor

KEYO1 
witamy nowego

Wysłany: 30-12-2007, 12:05   

HIPO! Dzięki za chęć pomocy.Być może źle go opisałem.Jest to stalowy pełny pręcik stoczony na końcach o wymiarach, długość>12 mm,szerokość>4mm.W skrzyni są trzy stalowe pręty na których są zamocowane (łapki,wodziki), przesuwające tryby.Pręty te w tylnej obudowie zabezpieczone są śrubami w których umieszczono sprężynki zakończone kulkami,raczej w wiadomym celu.Natomiast na drugim końcu owych prętów są zrobione (nacięcia, frezy).
W środkowym pręcie te nacięcia są dokładnie z obu stron wałka,i poprzez środek jest nawiercony kanalik dokładnie pasujący do owego pręcika. Również poprzez gniazda tych trzech prętów,nawiercony jest jest kanał w którym mocowane są 2 duże kołki stalowe toczone na obu końcach.Wygląda na to iż ten kołeczek jest umieszczony pomiędzy tymi dwoma kołkami.Jeśli możesz podeślij jakieś inne schematy,lub podpowiedz gdzie ich szukać.POZDRAWIAM KEYO 1

Hipo 

Wysłany: 30-12-2007, 12:18   

Rozumiem o co Ci chodzi, masz na myśli blokadę miedzywodzikową ... bo takie rolki jak piszesz są też w synchronizatorze ale raczej nie są toczone po końcach. A to o której mówisz jest zataczana na półokrągło.

Zobacz pod tym adresem http://www.spangerum.com:7080/ to jest ePer online. Porozbierasz skrzynie na kawałki i może znajdziesz to czego szukasz.

JCB 3CX Contraktor

KEYO1 
witamy nowego

Wysłany: 30-12-2007, 12:43   

HIPO!!!! Chciałem ci podziękować za okazaną pomoc.Jest to bardzo miłe iż pomagacie bezinteresownie.Pozdrawiam wszystkich piszących na tym forum.I jeszcze jedno! Gdybym dokładnie poczytał wszystkie posty,a dokładniej post+ Poważny problem ze skrzynia,nie zawracał bym ludziom głowy.POZDRAWIAM I DZIęKUJE KEYO4

ZielonyTBG 

Wysłany: 31-12-2007, 13:10   

KEYO1, jak chcesz podziękować koledze Hipo, za pomoc to naciśnij przycisk POMÓGŁ a otrzyma punkcik.

assistance   Moneta

KEYO1 
witamy nowego

Wysłany: 31-12-2007, 15:06   

ZielonyTBG napisał/a:
KEYO1, jak chcesz podziękować koledze Hipo, za pomoc to naciśnij przycisk POMÓGŁ a otrzyma punkcik.
Witam! Już naprawiam swój błąd.Podziękował i szerokości od KEYO 1

Odpowiedz do tematu