Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego tył siedzi na asflacie nawet bez obciazenia.
Autor Wiadomość
KJ18 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-12-2006, 23:12   Dlaczego tył siedzi na asflacie nawet bez obciazenia.

Mam następujący problem. Otóż moja tempra siedzi na nisko ziemi nawet nie załadaowana. Kiedy usiadzie jeden pasazer z tyłu to już idzie do ziemia gdy załaduje zakupy do bagażnika(niewielkie) i dwoej ludzi z tyłu to koła obcierają o nadkola a auto idzie prawie po ziemi. Co moze być przyczyną że tak siadał?????????? Czy to moga być sprężyny????
:food: :yawinkle:
Pozdro :tonqe:

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-12-2006, 23:18   

Sprężyny albo amor Ci zdechł.
Mogą też wahacze tylne być zużyte ale efekt nie powinien być aż tak "ekstremalny" no chyba, że widziałeś jak wcześniej auto ma koła w takim kształcie / \ i to olałeś.

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-12-2006, 23:25   

Tak jak EMF pisze. Jednak wpierw stawiam na sprężyny. Same amortyzatory mają tylko tłumić siłę "wahania" się zawieszenia, a sprężyny utrzymują auto w poziomie.

Lub jak zostało to wspomnianie, możliwe, że łożyskowanie wahaczy Ci "padło" i koła masz mniej więciej tak /-----\ (jak byś patrzył od tyłu).

Jednak mója opinia to taka, że czym prędzej wymień sprężyny bo to one głównie będą sprawcą tego "efektu".

KJ18 

Wysłany: 28-12-2006, 08:35   

Czyli dobrze przypuszczałem, bo mi "fachowcy" chcieli wmówić że to aory, ale miałem już jedno auto ze zużytymi amorami i to inaczej wygląda i inaczej sie prowadzi.
Dzieki

PS. Nie wiecie ile sprezyny kosztują???

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-12-2006, 08:43   

Nowa sprężyna LESJOFORS w InterCarsie kosztuje ok. 100zł

** Dodano: 28-12-2006, 07:44 **
SACHS już koło 170zł

No i zawsze pozostają używki - tylko nie wiem, czy warto..... :roll:

** Dodano: 28-12-2006, 08:44 **
Bo jak widać używki można kupić niedrogo:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1581064
http://www.allegro.pl/ite...rezyna_tyl.html

assistance   Moneta

KJ18 

Wysłany: 28-12-2006, 20:45   

Dzięki wielkie za info

sosen86 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-12-2006, 20:52   

Heh u mnie to samo juz sie przymierzam powoli do wymiany tylnej zawieszki,koła sie uginają ,stuki puki cuda:D
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-12-2006, 00:00   

ja miałem kiedyś przypadek chwilowy na 'tanich' amorkach na tył...co prawda mam je do dziś i są OK, ale miały jedną wadę - niesolidne spawy między amorkiem a jego zakończeniem - 'uchem-kółkiem' przez które przechodzą śruby mocujące amorek; odspawało się, oderwao znaczy, więc amorek sobie zwisal tylko na górnej śrubie, a nodlej zostało ucho oderwane od amorka, z drugim podobnie, choć to na szczęście szybko wychwyciłem i po solidnym spawaniu do dziś są OK; morał z tej bajki - miałem tył przez 2 dni na samych sprężynach i jedyny efekt to że skakał kufer, bo nie miało co tłumić, łatwiej było go do ziemi docisnąć, owszem, ale raczej tak chwilowo, pod wpływem uderzenia/nacisku, ale nie siadał tak do ziemi całkiem ani na stałe; tak więc u ciebie nie amorki a sprężyny powinny być do roboty;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

KJ18 

Wysłany: 01-01-2007, 11:19   

Byłem w sobote u kumpla na kanale i wszytsko wyszło. Jedną sprezyne mam pękniętą, a druga chyba siadał sama od siebie. Już szukam innych bo to trzeba zmienic bo mi strsznie dupa lata na zakrętach. Dzięki za pomoc
Pozdro

Odpowiedz do tematu