|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dlaczego tył siedzi na asflacie nawet bez obciazenia. |
Autor |
Wiadomość |
KJ18
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:12 Dlaczego tył siedzi na asflacie nawet bez obciazenia.
|
|
|
Mam następujący problem. Otóż moja tempra siedzi na nisko ziemi nawet nie załadaowana. Kiedy usiadzie jeden pasazer z tyłu to już idzie do ziemia gdy załaduje zakupy do bagażnika(niewielkie) i dwoej ludzi z tyłu to koła obcierają o nadkola a auto idzie prawie po ziemi. Co moze być przyczyną że tak siadał?????????? Czy to moga być sprężyny????
:yawinkle:
Pozdro :tonqe: |
_________________ TEMPRA 2.0 i.e 91r.
Wtrysk wielopunkt, Gazik |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:18
|
|
|
Sprężyny albo amor Ci zdechł.
Mogą też wahacze tylne być zużyte ale efekt nie powinien być aż tak "ekstremalny" no chyba, że widziałeś jak wcześniej auto ma koła w takim kształcie / \ i to olałeś. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-12-2006, 23:25
|
|
|
Tak jak EMF pisze. Jednak wpierw stawiam na sprężyny. Same amortyzatory mają tylko tłumić siłę "wahania" się zawieszenia, a sprężyny utrzymują auto w poziomie.
Lub jak zostało to wspomnianie, możliwe, że łożyskowanie wahaczy Ci "padło" i koła masz mniej więciej tak /-----\ (jak byś patrzył od tyłu).
Jednak mója opinia to taka, że czym prędzej wymień sprężyny bo to one głównie będą sprawcą tego "efektu". |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
KJ18
|
Wysłany: 28-12-2006, 08:35
|
|
|
Czyli dobrze przypuszczałem, bo mi "fachowcy" chcieli wmówić że to aory, ale miałem już jedno auto ze zużytymi amorami i to inaczej wygląda i inaczej sie prowadzi.
Dzieki
PS. Nie wiecie ile sprezyny kosztują??? |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
|
|
|
|
KJ18
|
Wysłany: 28-12-2006, 20:45
|
|
|
Dzięki wielkie za info |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-12-2006, 20:52
|
|
|
Heh u mnie to samo juz sie przymierzam powoli do wymiany tylnej zawieszki,koła sie uginają ,stuki puki cuda:D |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-12-2006, 00:00
|
|
|
ja miałem kiedyś przypadek chwilowy na 'tanich' amorkach na tył...co prawda mam je do dziś i są OK, ale miały jedną wadę - niesolidne spawy między amorkiem a jego zakończeniem - 'uchem-kółkiem' przez które przechodzą śruby mocujące amorek; odspawało się, oderwao znaczy, więc amorek sobie zwisal tylko na górnej śrubie, a nodlej zostało ucho oderwane od amorka, z drugim podobnie, choć to na szczęście szybko wychwyciłem i po solidnym spawaniu do dziś są OK; morał z tej bajki - miałem tył przez 2 dni na samych sprężynach i jedyny efekt to że skakał kufer, bo nie miało co tłumić, łatwiej było go do ziemi docisnąć, owszem, ale raczej tak chwilowo, pod wpływem uderzenia/nacisku, ale nie siadał tak do ziemi całkiem ani na stałe; tak więc u ciebie nie amorki a sprężyny powinny być do roboty; |
|
|
KJ18
|
Wysłany: 01-01-2007, 11:19
|
|
|
Byłem w sobote u kumpla na kanale i wszytsko wyszło. Jedną sprezyne mam pękniętą, a druga chyba siadał sama od siebie. Już szukam innych bo to trzeba zmienic bo mi strsznie dupa lata na zakrętach. Dzięki za pomoc
Pozdro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|