Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Tempra] Odwrotne podłączenie klem akumulatora
Autor Wiadomość
wania 
witamy nowego

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-11-2013, 16:46   [Tempra] Odwrotne podłączenie klem akumulatora

Witam. Stało się to co w temacie, nie wiem dlaczego to zrobiłem no ale stało się. Mam tempre 1.6 w gazie(LOVATO jakieś tam) i mechanik powiedział mi że muszę wymienić sobie alternator bo poszły diody. Czy coś jeszcze mogło się spalić? Zakurzyło się tak jakby również z regulatora napięcia. Po podłączeniu aku świeci się lampka ładowania, bez kluczyków w stacyjce... Powiedzcie mi proszę czy jeśli wymienię alternator to po próbie odpalenia auta nie wydupcy mnie w powietrze? Boję się aut z gazem :x

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-11-2013, 20:41   

Po co chcesz wymieniac? Zregeneruj ten co masz jesli to tylko diody i regulator, a nie zwarcie gdzies na zwoju. Nigdy nie wiadomo jaka kupisz uzywke... Koszt niewiele wiekszy, ale pewnosc zostaje. I nic Ci nie wybuchnie ;D

pit14 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-11-2013, 21:40   

coś padło dokumentnie jeśli świeci Ci się kontrolka bez kluczyka , pytanie? czy po podłączeniu +/- a -/+ załączyłeś stacyjkę ? jeśli tak to pewnie moduł wtrysku powie pa pa z instalką gazu (o ile masz 1 generację to się nie martw} ale jeśli 2 moduł gazu też pa pa

** Dodano: 19-11-2013, 21:41 **
odepnij alternator i załącz stacyjkę zobacz co się dzieje
     assistance   Moneta

wania 
witamy nowego

Wysłany: 20-11-2013, 05:13   

No podłączyłem aku odwrotnie, gadam z moją kochaną babcią z 5,6 sekund, patrze dymi z okolic alternatora, szybko odłączam, babce karze uciekać, sam chowam się do stodoły, myślę aha już po fiacie, nie ma po co żyć... ale wracam i niucham gdzie śmierdzi, podłączam po chwili normalnie aku i dalej dymi z alternatora, odłączam czekam chwile i dalej podłączam i juz nie dymi tylko świeci ta kontrolka. Dodam, że przy tej całej operacji kluczyk tylko był w stacyjce i nie przekręcałem go nawet.

shagger78 

Wysłany: 20-11-2013, 06:07   

Odlacz akumulator i gruby czerwony kabel odkrec od alternatora,zaizoluj go by nie dotknal metalowych czesci silnika i sprobuj go odpalic.Altek i tak do wymiany na 100 proc.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

vego21 

Wysłany: 21-11-2013, 12:11   

shagger78 napisał/a:
Odlacz akumulator i gruby czerwony kabel odkrec od alternatora,zaizoluj go by nie dotknal metalowych czesci silnika i sprobuj go odpalic.Altek i tak do wymiany na 100 proc.

O ile dobrze kojarze gruby plus trzeba skrecic z cienkim inaczej autko nie odpali.

shagger78 

Wysłany: 21-11-2013, 14:43   

vego21, akurat nie trzeba skrecac kabli.W grubym jest,,+"bezposrednio z akumulatora.Cienki to przewod wzbudzenia ladowania-idzie wprost do kontrolki akumulatora na desce rozdzielczej.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

pit14 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-11-2013, 20:21   Re: [Tempra] Odwrotne podłączenie klem akumulatora

wania napisał/a:
Witam. Stało się to co w temacie, nie wiem dlaczego to zrobiłem no ale stało się. Mam tempre 1.6 w gazie(LOVATO jakieś tam) i mechanik powiedział mi że muszę wymienić sobie alternator bo poszły diody. Czy coś jeszcze mogło się spalić? Zakurzyło się tak jakby również z regulatora napięcia. Po podłączeniu aku świeci się lampka ładowania, bez kluczyków w stacyjce... Powiedzcie mi proszę czy jeśli wymienię alternator to po próbie odpalenia auta nie wydupcy mnie w powietrze? Boję się aut z gazem :x
Na 98% poszedł moduł wtrysku na pinie 4 jest podłączony na stałe zasilenie pamięci :-(
     assistance   Moneta

wania 
witamy nowego

Wysłany: 25-11-2013, 06:46   

Gaźnik mam xd

** Dodano: 26-11-2013, 16:56 **
Hehe tylko alternator poszedł się je*ać.. te całe diody co są w nim. Przy okazji łożyska były już w ostatnim stadium swego życia więc wujek je również wymienił. Teraz ładowanie jest przepiękne i już światła nie przygasają na wolnych obrotach, także jeśli zdarzy wam się coś podobnego to już wiecie co trzeba będzie naprawiać.

Odpowiedz do tematu