|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
LPG rozregulowuje PB |
Autor |
Wiadomość |
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-07-2008, 19:36 LPG rozregulowuje PB
|
|
|
Panowie mam taki problem, że instalacja LPG zakłóca mi działanie silnika na PB. Objaw jest taki, że silnik dusi się i nie ma mocy, co gorsza gaśnie.
Jak zresetowałem kompa i niewłączałem LPG to jeździłem na PB przez kilka dni i wszystko było ok. w momencie jak przełączyłem na LPG przejechałem kilka km i z powrotem przełączyłem na PB to znowu przerywa i się dusi.
Mam wrażenie jakby komp od LPG odcinał dopływ paliwa.
Samochód to Tipo 1.4ie.
Gdzie szukać przyczyny??? |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 18-07-2008, 19:47
|
|
|
arti, tak juz jest - komp pd Pb cały czas sie uczy i tak to juz jest, gdybys dłużej pojezdził na Pb to sie znowu przestawi. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-07-2008, 20:06
|
|
|
nie zgodzę się z tipaczem, moje autko mimo pracy na LPG, nie ma najmniejszych problemów z jazdą na PB
ogólnie zasada użytkowania gazu jest taka, że nie powinno się regulować LPG dopóki auto na PB nie pracuje tak jak trzeba
W Twoim przypadku stawiałbym na to, że komputer łapie błędy z jakiegoś czujnika, który nie ma żadnego lub ma minimalny wpływ na pracę auta na LPG, po resecie wszystko jest ok, ale z czasem nawala
na mój gust mógłaby to być sonda lambda lub cpp
ewentualnie jeśli tak masz od dawna to może instalacja gazowa została wadliwie zamontowana
arti napisał/a: | Mam wrażenie jakby komp od LPG odcinał dopływ paliwa. |
LPG odcina dopływ paliwa, a konkretniej to w naszych silniiczkach (przynajmniej moim) wyłączany jest elektromagnetyczny wtryskiwacz, zaś samo paliwko krąży sobie w układzie
może być tak, że po pracy na LPG wtryskiwacz nie chce znów zastartować,
inna możliwość jest taka, że elektrozawór od lpg nie zawsze się domyka, i po wyłączeniu LPG nadal podaje gaz zakłócając skład mieszanki PB
możliwości jest wiele, ale mój silniczek jest przykładem, że tak być nie powinno |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-07-2008, 21:35 Re: LPG rozregulowuje PB
|
|
|
arti napisał/a: | Panowie mam taki problem, że instalacja LPG zakłóca mi działanie silnika na PB. Objaw jest taki, że silnik dusi się i nie ma mocy, co gorsza gaśnie.
Jak zresetowałem kompa i niewłączałem LPG to jeździłem na PB przez kilka dni i wszystko było ok. w momencie jak przełączyłem na LPG przejechałem kilka km i z powrotem przełączyłem na PB to znowu przerywa i się dusi.
Mam wrażenie jakby komp od LPG odcinał dopływ paliwa.
Samochód to Tipo 1.4ie.
Gdzie szukać przyczyny??? |
Zła emulacja wskazań sondy lambda lub całkowity brak emulatora i nie odcięte wskazanie lambdy dla ecu Pb przy jeździe na LPG i tak się dzieje ....
Chcesz sam z tym walczyć czy jedziesz do warsztatu?
Jak sam namiar na mnie znasz, zadzwoń,napisz priv, email w wolnej chwili wytłumaczę Ci jak to poprawić.
pzdr. Grzesiek |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-07-2008, 08:24
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Zła emulacja wskazań sondy lambda lub całkowity brak emulatora i nie odcięte wskazanie lambdy dla ecu Pb przy jeździe na LPG i tak się dzieje .... |
hmm ja tu szukam przyczyn po całym aucie, a tu GrzesiekK. wyskakuje z czymś tak prostym i oczywistym - doświadczenie robi swoje |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-07-2008, 19:58
|
|
|
GrzesiekK., napisz czy da sie samemu zrobić emulator sondy lambda. wydaje mi się że go nie posiadam...
** Dodano: 20-07-2008, 20:59 **
albo inaczej. jak sprawdzić czy do mam? mam instalację I gen na wtrysku 1,6 |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Przemek
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 54 Skąd: Radom
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-07-2008, 12:38
|
|
|
konikks. Niedawno przerabiałem ten sam problem. Musisz mieć emulator sondy. Ale są dwa rodzaje jeden dający takzwane zwarcie na masę a drugi imitujący sygnał prostokątny sondy od 0.2v-0,8v. W naszym przypadku musi to być sygnał zwarcia na mase (mam taki sam silnik). Przy innej emulacji były problemy z rozjeżdzającą się mapą paliwa identyczna syuacja jak u arti. |
_________________ Fiat Tempra 1.6 ie+gaz(Dolot i wydech Węglarski Motor Sport + BLOS) |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 21-07-2008, 12:40
|
|
|
konikks napisał/a: | GrzesiekK., napisz czy da sie samemu zrobić emulator sondy lambda. wydaje mi się że go nie posiadam...
** Dodano: 20-07-2008, 20:59 **
albo inaczej. jak sprawdzić czy do mam? mam instalację I gen na wtrysku 1,6 |
Więc tak,emulator lambdy to nic innego jak prosty generator na popularnym scalaczku NE555, wpisz w gogielnicy i wyrzuci ci schemat.
Co do sprawdzenie czy masz emulator, odszukaj przewody idace od sondy lambda, i w miejscu ich laczenia z wiazka ecu sprawdz czy nie masz magicznego czarnego pudeleczka wpietego miedzy wiazke lambdy a ecu wtrysku, emulator dziala w ten sposob ze przy jezdzie na pb puszcza sygnal lamdy na ecu wtrysku bezposrednio, a przy jezdzie na lpg odcina sygnal sondy od ecu wtrysku, puszcza mu fale prostakatna 0,2-0,9V mniej wiecej aby go oglupic ze niby wszytko ze skaldem mieszanki jest ok.
Jeśli masz najzwyklejsza instalke "na śrube" czyli I generacje bez krokowca itp. czesto gazownicy odcinaja przekaznikiem sygnal z lambdy calkowicie od ecu w trakcie jazdy na LPG [plus dodatkowo odciete jest na zywca zasilanie wtryskwacza tez poprzez przekaznik] i nie zakladaja emulatora, w 90% starszych fiatów dziala to poprawnie, no powiedzmy znacznie lepiej niz jesli wogole nic sie z sygnalem sondy nie zrobi na czas jazdy na LPG.
Mysle ze cos pomoglem, jesli nie pytac dalej ;]
A i polecam tu zajzec, zrozumiesz do czego jest emulator, znajdziesz potrzebne schematy
KLIK=> Troche odnośnie samodzilenej budowy emulatora sondy lambda
Jak coś napisz mi na priv swój email, wyśle ci schemat emulatora
pzdr. Grzesiek |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-07-2008, 20:08
|
|
|
GrzesiekK., jak zawsze dużo pomogłeś. dzięki. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|