Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kloptliwe sprawy
Autor Wiadomość
Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 10-10-2005, 21:06   Kloptliwe sprawy

Moze zaczne od tego: niby nic a denerwuje. Akumulator jest wporzadku, a mimo to dioda sie pali caly czas. Pewnie jakies zwarcie jest. Ale gdzie mozna znalesc kable odpowiadajace za deske??
Pytanie numer dwa: w tylnej wycieraczce niedziala mi zraszacz. Gdzie szukac mozliwa awarie moze jakas wskazowka odnosnie poprawnego ustawienia wycieraczek w celu uzycia zraszacza bo nie mam instrukcji i w sumie sama kombinowalam z ustawieniem, wydaje mi sie ze juz innch sposobow nie ma, ale kto wie moze akurat.
Pytanie numer trzy: Pojawiajaca sie sygnalizacja ABS chyba (taki samochod w poslizgu) zdarzylo sie co prawda dwa razy w jakims dwutygodniowym odstepem. Z tym ze plyn hamulcowy jest okej prawie max, chodz w sumie niewymienialam go jak kupilam wiec moze juz czas na to??
Bede wdzieczna za udzielenie rady

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-10-2005, 23:13   

Zuzanna82 napisał/a:
Akumulator jest wporzadku, a mimo to dioda sie pali caly czas. Pewnie jakies zwarcie jest. Ale gdzie mozna znalesc kable odpowiadajace za deske??

Chodzi Ci o kontrolkę ładowania? Jeśli Ci się pali to znaczy ze masz słabe ładowanie. Prawdopodobnie szczotki w alternatorze będą do wymiany.

Zuzanna82 napisał/a:
w tylnej wycieraczce niedziala mi zraszacz.

A jak wlaczasz "zmywanie" to slyszysz, aby jakis silniczek sie wlaczal? Cos buczy, czy nic sie nie odzywa?

Zuzanna82 napisał/a:
Pojawiajaca sie sygnalizacja ABS chyba (taki samochod w poslizgu) zdarzylo sie co prawda dwa razy w jakims dwutygodniowym odstepem.

ABS dziala w oparciu o "sprawdzanie" czy kola sie obracaja czy nie. Do kazdego kola dochodza kable + czujniki na kazdym kole. Sa 2 mozliwosci. Albo kable gdzie nie lacza na chwilke, albo zabrudzily sie czujniki.

Najepiej to przyjzec sie samym czujnikom i ich polaczeniom (jaki stan kabli) itp.

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-10-2005, 07:18   

Zuzanna82 napisał/a:
Pytanie numer dwa: w tylnej wycieraczce niedziala mi zraszacz

sprawdź pod maską ... na wężyku od zbiorniczka z płynem do spryskiwicza tylnego jest taki malutki zaworek wciśnięty w wężyk. Znajduje się trochę powyżej akumulatora. Jeśli z tego zaworka cieknie płyn to jest to prawdopodobny powód usterki.

Zuzanna82 

Wysłany: 11-10-2005, 10:40   

Jak wlaczam zraszacz to owszem silniczek chodzi wiec jest okej szukalam wezyka ktory odpowiada za dostarczenie plynu moze ktos wie jak on dokladnie biegnie przez auto moze sie gdzies zagiol??

Tak chodzilo mi o diode ladowania:] Ile moze kosztowac wymiana takich szczotek?? Chociaz mniejwiecej zebym wiedziala jak pojade do mechanika, zeby niemyslal ze na jelenia trafil:]

Czy czujnik i okablowanie od ABS jestem wstanie sama sprawdzic czy lepiej pojechac do jakiegos "fachowca"??

Wlasnie jeszcze dzis zauwazylam ze mam nizsze cisnienie w oponach po prawej stronie a miesiac temu bylam u wulkanizatora i wszystkie dopompowal. Czy moze byc zato odpowiedzialna wieksza felga niz stadardowa, bo mam chyba 14 i opony sa wezsze przez to.

MupiK 

Wysłany: 11-10-2005, 10:46   

Pytanie pierwsze: Hmm miskzo mzoe miec racje ze sie koncza szczotki, kontrolka ci pulsuje przy dodawaniu gazu swieci raz jasniej raz ciemniej cyz ciagle na tym sammym poziomie? Moga to byc tez inne rzeczy moze regulator napiecia juz dogorywa albo mostek z didoami pada ja jak i wielu juz to rpzerabialo :-) Podjedz na stacje diagnostyczna za ladne oczka :roll: pomierza i powiedza ci co i jak.

pyt trzecie: kontrolka ABS sygnalizuje wlaczenie sie ukladu najczescie przy hamowaniu moze kola ci nierowno lapia i blokuje wtedy jedno lub dwa system dziala i kontrolka sie swieci, moze warto by bylo obejrzec w jakim stanie sa klocki tarcze okladziny w bebnach ? Brak plynu objawia sie inna kontrolka taka podobna do recznego czerwona a od ABS jest zdjacie zolta :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Gibson 

Wysłany: 11-10-2005, 11:58   

Zuzanna82 napisał/a:
ktos wie jak on dokladnie biegnie przez auto moze sie gdzies zagiol

wieczorem zapodam Ci schemat przebiegu wężyka i zrobię fotkę tego zaworka ...
ale jak spojrzysz na zbiornik płynu do spryskiwaczu od przodu... to na dole wychodzą wężyki czarnego koloru. Idą pomiędzy zbiornikiem i akumulatorem i wchodzą podszybie - ściankę dzielącą komorę silnika od kabiny. I właśnie zaraz za / nad akumulatorem powinien być ten zaworek... taki malutkie okrągłe coś co ledwo wystaje z wężyka, Jeśli to znajdziesz to niech ktoś pryśnie przełącznikiem a Ty patrz czy nie cieknie.
Ale wieczorem dla pewności zapodam fotkę.

[ Dodano: 12-10-2005, 07:13 ]
wczoraj miałem awarię kompa więc ze schematem musisz poczekać ale zapodaję fotkę tego zaworka, fotka zrobiona telefonem komórkowym więc sorry za jakość ... mimo wszystko coś na niej widać, u mnie ten wężyk jest koloru białego a od zaworka jest czarny.
Można ten zaworek wyjąć i przeczyścić bo moze się po prosty zapchał ... ja to zrobię w weekend, ale z tego co pamiętam nie jest drogi

Zuzanna82 

Wysłany: 12-10-2005, 16:09   

Bardzo dziekuje za zainteresowanie i chec niesienia pomocy jestem naprawde wdzieczna:]

Mam jeszcze jedno pytanie i prosbe o pomoc odnosnie kabli za radiem to chyba bezpieczniki sa (przynajmniej tak mi tlumaczyl kolega jak mi wymienial bezpiecznik, gdy padla wentylacja). Mam teraz problem bowiem odpadl mi niebieski kabelek to znaczy jakby sie wysunal i nie wiem gdzie go napowrot podlaczyc. Nasciagalam sobie jakies zdjecia z instalacjami, ale w sumie to wiekszy zamet wprowadzilo:]

Acha i jeszcze takie pytanie czy to mozliwe ze w momencie przepalenia sie bezpiecznika mam problem rano z odpaleniem to znaczy za pierwszym razem musze dawac mu stojac wiecej gazu jak wymielnil mi bezpiecznik wszystko bylo okej odpalal odrazu i teraz tez mam ten problem od dwoch dni dlatego zajrzalam za radio bo w sumie te kable wylaza i patrze ze ten kabel jest odlaczony. Czy to w ogole jest w jakis sposob powiazane techniczne??

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-10-2005, 17:51   

Ogólnie widzę że same problemy z tym samochodem - może to nie jest auto dla kobity :) co do tych zaworków od spryskiwaczy to ich umiejscowienie jest też zalezne od roku prod. samochodu bądz silnika ( niektóre mają te zaworki na podszybiu - trzeba zdjać wycieraczki i osłonę ).

Gibson 

Wysłany: 12-10-2005, 17:59   

Tomilee napisał/a:
że same problemy z tym samochodem

niekoniecznie problemy ... moze to pierdoły, ważne jak się przedstawi problem , jak się opisze usterkę.

Zuzanna82 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie i prosbe o pomoc odnosnie kabli za radiem to chyba bezpieczniki sa (przynajmniej tak mi tlumaczyl kolega jak mi wymienial bezpiecznik, gdy padla wentylacja). Mam teraz problem bowiem odpadl mi niebieski kabelek to znaczy jakby sie wysunal i nie wiem gdzie go napowrot podlaczyc.

trudno sie połapać ... ale ustalmy:
radio jest między pasażerem a kierowcą, bezpieczniki są po "lewej" stronie kierowcy... oczywiście wszystko znajduje się pod nogami, więc jeśli piszesz o radiu to wprowadzasz pomagających w błąd.
więc proszę abyś bardziej sprecyzowała gdzie jest ten kabelek ;)

Zuzanna82 

Wysłany: 12-10-2005, 18:56   

Autko chodzi cacy tylko wlasnie sa takie drobne sprawy ktore spedzaja mi sen z powiek i wolalaby sie ich pozbyc sama bo chce wiedziec wszystko o tym "co w aucie piszczy" a nie udawac ze wiem o co chodzi :D

Chodzi mi o kabelki za radiem a moze one tylko sa u mnie za radiem bo jak pisalam sa "nienaturalnie" na wieszchu. W sumie ich lokalizacja jest bardziej po stronie kierowcy.

Gibson 

Wysłany: 12-10-2005, 19:41   

#-o damy radę ;) ja przejrze kable u siebie i zorientuję się w czym może tkwić sęk :-k
i dobrze ze sama bierzesz się za auto =D>

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-10-2005, 19:45   

Polska baba bierze się za kapryśną włoszke - to sie będzie działo.

A co do kabli to w końcu nie wiem czy mówisz o kablach "za" radiem ?? Jak wyciągniesz radioodtwarzacz to je widzisz ??
Czy "bliżej kierowcy" czyli po prostu w desce przy kolanach kierowcy...znaczy Twoich.
     Moneta

Zuzanna82 

Wysłany: 12-10-2005, 21:23   

HA!! znalazlam na forum zdjecie czyjes (przepraszam za wykorzystanie bez zgody, ale tak bylo najszybciej) i zaznaczylam czerwonym kolkiem gdzie mi te kable wylaza :D
To nie moje nogi :D

jabko 

Wysłany: 12-10-2005, 21:43   

Zuzanna82 napisał/a:
To nie moje nogi

na szczęście :?

A te kabelki i bezpiecznik raczej nie mają nic wspólnego z działaniem silnika.
To prawdopodobnie bezpiecznik od radia.
Jeśli nie masz jakiegoś cuda z pamiecią to możesz go wypiąć i zobacz czy radio gra
     Moneta

Gibson 

Wysłany: 12-10-2005, 23:43   

no proszę ... jaka zaradna ... kombinuj dziewczyno nim ... ;)
tak jak przedmówca zaznaczył ... to kabelki od radia więc nie mają wpływu na silnik ..
Ale coś wam powiem, ostatnio spaliła mi się kontrolka świateł ... mialem się za to zabrać w ten weekend, ale w miniony weekend myłem auto i odkurzałem w środku ... i kiedy tak odkurzałem za radiem ... dość głęboko to musiałem jakieś kabelki ruszyć bo jak odpaliłem auto to kontrolka znów zaczęła świecić i o dziwo okazało sie że mam podświetlenie pedałów... dziwna sprawa ... więc się pytam kolegów czy Wy też macie podświetlenie pedałów czy tylko ja ... bo może to poprzedni właściciel jeszcze Francuz zamontował sobie taki bajer z nagłosnieniem ... podświetlenie jest zwykłe - jak przy rejestracji ... ale fajny bajer.

MupiK 

Wysłany: 13-10-2005, 08:41   

Heheh raczej bajer :-) franzuzy juz tak maja ze bajerka musi byc ;-)
A na serio to tylko w przerobionych widzialem podswietlanie w orginalach chyba niebylo male moze sie myle...?
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Zuzanna82 

Wysłany: 13-10-2005, 17:28   

Dzis troche pogrzebalam w aucie przy zaworku (sprawa spryskiwacza tylnej wycieraczki). Dziekuje Gibson za foto okazalo sie bardzo pomocne, gdyz bez trudu udalo mi sie zlokalizowac ten element. Wnioski po ogledzinach dwa, mianowicie:
1. to nie zaworka wina 8) (suchy nic nieprzeciekalo)
2. wezyk musial sie gdzies zagiac?? :?

Jesli chodzi o kable to raczej nie jest radio bo radio chodzi bez zarzutu po za tym mam w radiu jedno podlaczenie to znaczy czarny grubszy kabel i on od radia pnie sie gdzies w gore.

A ten nieszczesny kabel niebieski jest cienki w ogole tam jest "mnostwo" plastkiowych kostek i innych kabelkow (czerwony, zolty, bialy i niebieski oczywiscie). Tak wiec postaram sie moze zrobic jutro zdjecia i umieszcze je :D

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-10-2005, 20:01   

jabko napisał/a:
Zuzanna82 napisał/a:
To nie moje nogi

Jeśli nie masz jakiegoś cuda z pamiecią to możesz go wypiąć i zobacz czy radio gra

jabko nie jestem Ci w stanie powiedziec dlaczego,ale spodziewałem sie ze nastepny post bedzie od ciebie :D :D:D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 13-10-2005, 22:00   

hihi niekotryz tu jabka jeszcze nie znaja... ;-)
     Moneta

Gibson 

Wysłany: 13-10-2005, 22:58   

Zuzanna82 napisał/a:
Jesli chodzi o kable to raczej nie jest radio bo radio chodzi bez zarzutu po za tym mam w radiu jedno podlaczenie to znaczy czarny grubszy kabel i on od radia pnie sie gdzies w gore.

A ten nieszczesny kabel niebieski jest cienki w ogole tam jest "mnostwo" plastkiowych kostek i innych kabelkow (czerwony, zolty, bialy i niebieski oczywiscie). Tak wiec postaram sie moze zrobic jutro zdjecia i umieszcze je

W tej kwestii Ci nie pomogę ... bo u mnie jest plątanina po poprzednim włascicielu ... kiedyś ją uporządkowałem i niepotrzebne kabelki związałem i upchnąłem żeby nie było ich widac ... dzisiaj zacząlem je rozwijac ... ale .... straciłem cierpliwość #-o ... w tych kabelkach nie ma żadnej logiki ...
Najlepiej zrób fotki to się przyjrzymy

jabko 

Wysłany: 14-10-2005, 06:13   

ego napisał/a:
jabko napisał/a:
Zuzanna82 napisał/a:
To nie moje nogi

jabko nie jestem Ci w stanie powiedziec dlaczego,ale spodziewałem sie ze nastepny post bedzie od ciebie :D :D:D

ego to oznaczało że jak te koślawce na zdjęciu byłyby Zuzki to wtedy katastrofa. Czyli na szczęście to nie jej.
Nie żebym nie chciał zobaczyc jej. he he
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-10-2005, 07:27   

Zuzanna82 napisał/a:
2. wezyk musial sie gdzies zagiac??

Mozliwe ze gdzies wezyk sie zgial... sprawdz wyjscie od silniczka i przesledz jak idzie ten wezyk.

Co do kabli, a ile glosnikow masz w samochodzie? Ile Ci "gra" jak wlaczysz radio?
Mozliwe ze to jakies kable od tylnich glosnikow. A pytanko. Te kable maja jakies koncówki?

Zuzanna82 

Wysłany: 14-10-2005, 08:18   

miszko napisał/a:
Mozliwe ze gdzies wezyk sie zgial... sprawdz wyjscie od silniczka i przesledz jak idzie ten wezyk.

Co do kabli, a ile glosnikow masz w samochodzie? Ile Ci "gra" jak wlaczysz radio?
Mozliwe ze to jakies kable od tylnich glosnikow. A pytanko. Te kable maja jakies koncówki?

Jesli chodzi o przesledzenie drogi wezyka to juz probowalam tej metody niestety gdzies mi ginie podrodze i niejestem w stanie go zlokalizowac.

Kabel nie ma zadnej koncowki jest gladki taki idealny zeby go wlozyc w jakis zacisk.
Glosnikow mam 4 i dzialaja wszystkie co jak by jest codziennie sprawdzane zwlaszcza jak jade sama:] Takze to raczej nie radio i jego przyjaciele:]

[ Dodano: 14-10-2005, 08:33 ]
jabko napisał/a:
ego to oznaczało że jak te koślawce na zdjęciu byłyby Zuzki to wtedy katastrofa. Czyli na szczęście to nie jej.
Nie żebym nie chciał zobaczyc jej. he he

facet to tylko facet czego sie wiecej spdziewac typowe samcze zachowanie :P

MupiK 

Wysłany: 14-10-2005, 18:25   

:lol:
A ja myslalem ze panie to maja taki porzadek tylko w torebkach ;-)
Wyglada to jak kabelki od radia szczegolnie ten rozowy fioletowy i pomaranczowy mam podobne kolorki ale brakuje zielonego :-)
Czerwony zasilanie, czarny pewnie masa a moze zabardize sie radiem sugeruje :/
Moze to pozostalosc po jakims alarmie ktory byl a go niema ?
Ja wymiekam wiecej pomyslow niemam ale jabko pewnie cos wymysli ;-)
     Moneta

Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 14-10-2005, 21:43   

Powiem, co wiem, czyli niewiele... ;)

Więc tak:

- niebieski kabelek przy radyjku zwykle idzie do prawego tylnego głośnika (razem z niebiesko-czarnym), sprawdź może, czy głośnik na pewno dobrze działa...
- co do bezpieczników, to jest w Temprze/Tipo specjalny kabelek czerwony do radyjka, kiedy moc zestawu głośników przekracza 4x20 W, to jest dodatkowy bezpiecznik, zeby nic nie spalić ;)

W świetle tych faktów, jeśli to nie jest kabel od głośnika, to nie wiem, co on tam robi...
     Moneta

Odpowiedz do tematu