Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju w skrzyni
Autor Wiadomość
Tipo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-11-2005, 19:43   Wymiana oleju w skrzyni

Witam
Mam problemik co do wymiany oleju w skrzyni w Tipku 1,4 gaznik
Problem polaega na tym iz niewiem ktory to korek spustowy
odnalazlem 3 korki jeden najwyzej jest zapewne do wlewu
jest on w polowie skrzyni a 2 sa na spodzie po prawej stronie
tylko niemoge ich odkrecic poniewaz blokuje je lapa ktora podtrzymuje skrzynie.
Moze mi ktos podpowie jak to latwo i szybko zrobic??

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-11-2005, 19:56   

Zobacz tutaj:
http://www.tempra.org/instrukcja/026plyny.html

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-11-2005, 20:18   

Można też w inny sposób, podjedż do mechanika większość z nich handluje też olejami i wramach zakupu masz wymiane gratis :)
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-11-2005, 23:17   

byle nie do aso fiata bo sie zdziwisz :lol:
     assistance

Tomilee 

Wysłany: 28-11-2005, 23:33   

Wymiana jest bardzo prosta tylko trzeba sobie klucz obciąć - zmniejszyć bo miejsca bardzo mało jest. Odkręcasz górny korek potem dolny i zlewasz całość do jakiegoś naczynia. Następnie trzeba wyczyścić korek ( jest namagnesowany ) z opiłek, następnie za pomoca tzw. strzykawki ( tak strzykawka na litr pojemności ) wstrzykujesz olej przez górny otwór - wejdzie tego oleju zaleznie od skrzyni.

Jadodada 

Wysłany: 01-12-2005, 11:03   Wymiana oleju.

Tomilee

Wymianę oleju w przekładni powierz dealerowi FIATA.

To mnie kosztowało 40 zł plus koszt oleju. W przekładni FIATA stosuj olej zalecany przez FIATA a przekładnia będzie bezawaryjnie pracować.

Warunki handlowe usługi musisz jednak wynegojować, gdyż obecnie możesz tę usługę wszędzie wykonać ale dealer FIATA będzie Tobie również potrzebny bo tylko u niego kupisz potrzebną część w przyszłości.

Aby przekonać Ciebie to takiej decyzji to :
- musisz posiadać specjalnie przygotowany klucz imbusowy do odkręcenia korka wlewu oleju.
- potrzebna jest ręczna pompka do wlewania tego oleju przez ten korek.
- potrzebny jest kanał wypoziomowany ze względu na ustalenie poziom oleju "do otworu korka".
- jednakowe ciśnienie w kołach, zawieszenie napędu, wycieki oleju to sprawdza przed wymianą Serwis Dealera.
- Dealer udziela gwarancji na usługę "wymiana oleju" - tak więc jeżeli byłyby problemy po wymianie to możesz się "targowac".

Alan 

Wysłany: 01-12-2005, 11:24   

zdecydowanie tylko olej do fiata :-$ ja bylem na tyle nie rozsadny ze posluchalem sprzedawcy choinek zapachowych pod szyldem dealer fiat i wlalem hipol efekt byl katastrofalny #-o
     assistance

ego 

Wysłany: 01-12-2005, 11:29   Re: Wymiana oleju.

Jadodada napisał/a:
Tomilee

To mnie kosztowało 40 zł plus koszt oleju. W przekładni FIATA stosuj olej zalecany przez FIATA a przekładnia będzie bezawaryjnie pracować.

Warunki handlowe usługi musisz jednak wynegojować, gdyż obecnie możesz tę usługę wszędzie wykonać ale dealer FIATA będzie Tobie również potrzebny bo tylko u niego kupisz potrzebną część w przyszłości.

- musisz posiadać specjalnie przygotowany klucz imbusowy do odkręcenia korka wlewu oleju.
- potrzebny jest kanał wypoziomowany ze względu na ustalenie poziom oleju "do otworu korka".
- jednakowe ciśnienie w kołach, zawieszenie napędu, wycieki oleju to sprawdza przed wymianą Serwis Dealera.
- Dealer udziela gwarancji na usługę "wymiana oleju" - tak więc jeżeli byłyby problemy po wymianie to możesz się "targowac".

wszystkie wyżej wymienione elementy posiada każdy mechanik,po kiego potrzebna jest aż taka precyzja,przeciez ktos kto buduje kanał,nie zrobi go pod katem 45 stopni,korek od skrzyni odkrecalem zwykłym imbusem,jezeli jest napisane ze ma wejsc np w moim przypadku 2,2 litra oleju to tyle trzeba go tam wepchac,mimo tego ze w jednym kole bede mial trzy atmosfery a w drugim pol.... ](*,)

[ Dodano: 01-12-2005, 10:48 ]
alan napisał/a:
zdecydowanie tylko olej do fiata :-$ ja bylem na tyle nie rozsadny ze posluchalem sprzedawcy choinek zapachowych pod szyldem dealer fiat i wlalem hipol efekt byl katastrofalny #-o

a co takiego Ci sie stało?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Tomilee 

Wysłany: 01-12-2005, 12:02   

Ludzie nie popadajmy w przesadę do 12 letniego samochodu będę lał olej oryginalny i to jeszcze w ASO Fiata - ludzie to chyba jakiś żart. Tyle miałem samochodów i zawsze sam olej zmieniałem, nigdy nie lałem za dobrego (Hipolu nie leję) i jeździły. Ten wypoziomowany kanał to kpina (ciekawe czy ktoś wogle taki widział). W ASO trzeba wręcz pilować żeby wogle olej nalali oraz to czy nie za mało :) . Koniec świata Panie Popiołek koniec świata

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 01-12-2005, 13:23   Re: Wymiana oleju.

Jadodada napisał/a:

#-o a to niby czemu?!

kazdy mechanik to zrobi, a jezeli potrzebna jest faktura/"gwarancja" to mozna jechac np. do Shell Autoserv lub podobnych stacji...

"wypoziomowany kanal" - teraz sa podnosniki kolumnowe, nawet w ASO...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

romano 

Wysłany: 01-12-2005, 14:31   

Jadodada napisał/a:

Jadodada, ty to piszesz na serio czy jaja sobie robisz :lol:
Wymiana oleju w skrzyni jest tak banalną czynnością, że do tego nie trzeba mieć doktoratu ani nie wiadomo jakich narzędzi.

Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-12-2005, 20:07   

romano napisał/a:
Jadodada, ty to piszesz na serio czy jaja sobie robisz
Wymiana oleju w skrzyni jest tak banalną czynnością, że do tego nie trzeba mieć doktoratu ani nie wiadomo jakich narzędzi.

he he :lol: właśnie.

A olej przekładniowy do skrzyni Fiata jest inny niż do skrzyni Daewoo ??
W Tipo przekładnia zębata dwuwałkowa o jednej parze kół na jedno przełozenie i z synchronizatorami.
A w Daewoo jaka ?? Renault ?? Citroen ?? Ford ??

Każde auto osobowe ma identyczną skrzynię.
Specyficzne i finezyjne mogą być synchronizatory i stożki do niech (np: rozwiązanie Porshe) co i tak nie zmienia faktu że olej jest w zasadzie obojętny. Byle by był przekładniowy a nie silnikowy.
     Moneta

MupiK 

Wysłany: 02-12-2005, 00:08   

Hmm ja dolewalem sam, a jak robilem uszczelniacze to przy okazji wymienilem caly olej w ASO wymiana kosztowala mnie tyle co zakup oleju i robota uszczelniacyz czyli prawie nic :-) a jak cos bedzie nie tak przynajjmniej jest na kogo zwalic sesese
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

ego 

Wysłany: 02-12-2005, 08:50   

MupiK napisał/a:
Hmm ja dolewalem sam, a jak robilem uszczelniacze to przy okazji wymienilem caly olej w ASO wymiana kosztowala mnie tyle co zakup oleju i robota uszczelniacyz czyli prawie nic :-) a jak cos bedzie nie tak przynajjmniej jest na kogo zwalic sesese

no dobra,tylko powiedz mi co moze byc nie tak po wymianie oleju,jezeli Ci sie skrzynia rozsypie to i tak powiedza ze nie od tego,tylko od niewlaściwego uzytkowania,albo poprostu ze starosci,chyba nie uwazasz ze uznaja Ci gwarancje skrzyni przez to że to oni wlewali do niej olej ](*,)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 02-12-2005, 10:30   

Hmm mam przyklad tylko z volvo :-) kolega mial 480 i pojechal na serwis skrzynki wymienili mu olej filtr oleju bo to automat po tyg skrzynia praktycznie odmowila posluszenstwa, co sie okazalo w tych skrzyniach sie ponoc nie wymiania oleju bla bla bla costam tylko filtr sie zmeinia, efekt byl tkai ze serwis musial wywalic 2,5k na naprawe skrzyni :]
Fakt w manualu ciezko jest cos spierd... ale nalezy pamietac o paru rzeczach tak jak pisal jagodaga mozna to bez problemu samemu zrobic :-)

Ego a czy uzna ci serwis ze to ich wina to juz indywidualnie akzdy serwis naelzaloby rozpatrzyc :-) Ja mialem tkai rpzypadek ze robilem w moim cudacznym poprzendim autku rozrusznik :D autko mi stalo kolo miesiaca z winy mechanika:/ ale za to mialem supelnie nowe swiece zarowe praktycnzie nowy caly sterwnik i pol instalacji elektrycznej :D hmm jakbym to robil sam musialbym wylozyc ze swojej kieszeni a tak wylozylem tyle co za rozrusnzik a reszta juz na gwarancji... nie mowie tu o ASO bo misa gdzie indziej serwisowalem dodam tylko ze glupie swieczki kosztowaly ~200zł bo sam chialem wymieniac:D czasami oplaci sie oddac uatko do serwisu :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

ego 

Wysłany: 02-12-2005, 11:06   

Ogólnie moja zasada jest taka,że nie ufam żadnemu mechanikowi,moge tylko jechać sie upewnic czy moje przypuszczenia co do jakiejś usterki są prawdziwe i na tym sie konczy rola mechanika,kiedys podjechałem z taka dosłownie pierdoła,nie włożyłem pancerza od linki sprzegła w ten uchwyt przy skrzyni...jak ruszałem to strasznie mi trzepało calym autem,do tego stopnia,że ja sam widziałem przez moment podwójnie hehe

dwóch mechaników powiedziało,że skrzynia jest źle złożona (zmieniałem tarcze i docisk) pomyślałem,że to niemożliwe bo wyciągałem ją juz trzy razy i pewnie, ja mógłbym go nauczyć jak sie to robi,następny mechanik jak tylko podniósł maske to jeszcze szybciej ja zamknął i powiedział ze za takie silniki sie nie bierze PARANOJA! dodam,że byl to mechanik w serwisie HONDY,czyli następny mechanik nadajacy sie tylko do tarcia chrzanu,potem pojechałem na stacje diagnostyczna do znajomego i powiedzial ze wałek na ktory nachodzi tarcza jest krzywyi nie ma współosiowości (następny do tarcia chrzanu) kolejny mechanik powiedział,że to poduszka pod skrzynia,ta malutka i co? i znowu porażka! wróciłem na warsztat do kuzyna gdzie robiłem skrzynie (sprzegło) wujek zapytał co sie dzieje,wytłumaczyłem mu a nawet pokazałem,pierwsze jego spojrzenie to było właśnie na tą nieszczęsną linkę,która poprostu zapomniałem włożyć w uchwyt! zwykły chłop,zwykły mechanik majacy swoj warsztat na jakiejś tam wiosce,ale nie ukrywam,że z daleka ludzie do niego walą... nie chce sie nawet denerwowac i obliczac ile by mnie kosztowały wizyty i roboty u mechaników,aż wkońcu pewnie któryś by przez przypadek zobaczył i założył linke na swoje miejsce...a ja bym zapłacił za wyciaganie skrzyni,za nowe poduszki i pewnie jeszcze tam inne gówna!
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 02-12-2005, 11:55   

Heheh ego dobry przyklad niestety wiekszosc mechanikow naciaga jak moze i trzeba im patrzec na rece i po kieszeniach :-)
     Moneta

Alan 

Wysłany: 02-12-2005, 23:57   

moze i nie warto lac takiego oleju jak trzeba ja jednak wlalem hipol i skrzynia pracowala tak jakby nie bylo w niej wogole synchronizatorow(zastanawialem sie juz nawet nad jej wymiana)oczywiscie wszystko zanikalo kiedy auto bylo cieple jak nie to skrzynia nie pracowala teraz mam wlasciwy olej i jest gitara :-({|= a ze bylem z tym w aso to tylko temu za po pierwsze sam nie mialem czasu po drugie lokalni mecvhanicy nie potrafili odkrecic spustu(co tylko o nich swiadczy)a po trzecie najwazniejsze nie wiedzialem ze w aso tyle biora #-o
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-12-2005, 08:07   

Wlales Hipol 80W90?
Chmm ja mam rowniez taki wlany, na zimnym fakt faktem zawsze beda biegi ciezej wchodzily, ale troszke sie "rozrusza" i jest ok.

Alan 

Wysłany: 05-12-2005, 23:43   

widzisz a u mnie bylo znacznie gorzej ale widocznie moja skrzynia prosi sie o remont :-k
     assistance

unknown 

Wysłany: 06-12-2005, 23:11   

ja też ash się zdziwiłem co piszecie, co by miało być nie tak...?
ja wlewaem olej do skrzynki sam, co prawda garaż z kanałem miałem, ale czy super wypoziomowany i ciśnienie OK to raczej nie... po prostu zwykłym imbusem poszedł korek, z początku kapkę 'sklejony' przez czas i życie ;-D ale potem OK,m a przy drugim na próbę odkręcaniu super idzie korek; odkręciłem, zwykła plastykowa strzykawa tylko większa, taka 0,2L bodajże skądś i weszło; nawet ciut więcej się wlało (bo gęsty olej i powoli 'wyrzyguje' ;-D bo brałem poprawkę na malutkie wycieki z półosi dozrobienia potem ;-D

wlałem zwykły hipol i OK, może w zimie rzeczywiście lepiej chwilkę rozgrzać na sprzęgiełku, potem luzie nim się jedzie ale żadnych skutków ubocznych... jeździ OK, a jak ciepło to ślicznie;
czy naprawdę wymiana oleju miałaby być tak skomplikowana ? ciekaw jestm, poważenie, może nie wiem, co można przy tym spaprać... a także co myślicie o olejach... przecierz hipol chyba starczy..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 07-12-2005, 00:00   

Od wakacji jezdze na najgęstszym hipolu,przedtem nie wiem co bylo i musze przyznac z czystym sumieniem ze to juz nie jest to co przedtem.Teraz jak przyszly mrozy to biegi nie chodza juz tak gładko i czesto sie zdarza zaraz po ruszeniu po nocy,ze dwojka chrupnie,a przed wymiana tego nie mialem.Warto zainwestować w lepszy olej,mowie to z własnego doświadczenia
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Alan 

Wysłany: 07-12-2005, 00:24   

u mnie byl problem z odkreceniem korka spustu za co aso doliczylo do rachunki 35 pln za utrudnione odkrecanie:)pierwszy i ostatni raz
     assistance

7650 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-12-2005, 13:17   

siemanko ja miałem wyciek oleju ze skrzyni przy przegubie z lewej strony pojechałem do mechanika popatrzył pooglądał i powiesział że jakaś tam uszczelka i koszt ok 150 zł i za godzinke dędzie gotowe ale dałem sobie spokój bo z kasą było krucho więc dolałem hipolu . Po tej dolewce skrzynia zaczeła źle pracować ciężko wchodziły biegi . pomyślałem że zajrze tam co się dzieje . wlazłem do kanału popatrzyłem dokręciłem obejme gumową na skrzyni i olej przestał cieknąć , wymieniłem na tutelle zalecaną przez fiata i wszystko chodzi . Wymiana oleju w skrzyni jest banalną czynnością i tak szczeże mówiąc to nie wiem o czym ta dyskusja PATRZMY LUDZIE MECHANIKM NA RĘCE BO TO NIEZŁE GAGAKI kiedyś wymieniałem w aso łoźysko z tyłu i cwaniak chciał mi włożyć to co wyjoł taki goguś

netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 11-12-2005, 17:15   

W ostatnich dniach wymienialem olej w silniku oraz w skrzyni
Silnik - Klasyczny orlennowski olej mineralny
A wlasnie skrzynia-olej polsyntetyczny przekladniowy Zaden tam jakis Hipol gesty itp -dlaczego bo jak ktos akurat wymienia olej w okresie zimy to po kigo grzyba lac podly Hipol szczegolnie wtedy jak autko stoi komus na mrozie i rano ciezko jest zamieszac lewarkiem na zimnym silniku a nie w cieplym garazu
Polsyntetyk jest doskonale nadajacym sie olejem przekladniowym
Jest wielu producentow wybor nalezy do Was ale nigdy nie lalbym HIPOL
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu