Zmiana koloru Tablicy ogrzewania |
Autor |
Wiadomość |
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-11-2010, 02:07 Zmiana koloru Tablicy ogrzewania
|
|
|
Na poczatek sorry wszystkich adminow, nie wiedzialem w jakim dziale dac, a i tak oczywiscie, szukalem odpowiedniego tematu, ale nawet nie wiem jak go sprecyzowac... wiec nie znalazlem
Mam deske rozdzielcza podswietlana na niebiesko, CB oraz radio rowniez, zostaly wskazniki od ogrzewania (3 pokretla) jak wiadomo kolor tego ustala ta "folijka" ktora od tylu jest zielona a ja podswietlaja zaroweczki, przypuszczam ze zmiana na niebieskie nie da pozadanego efektu. Ktos robil wie jak? Bo jesli chodzi o raczki kierunkowskazow i wycieraczek to juz manuala znalazlem |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 09-11-2010, 02:12
|
|
|
pisario napisał/a: | przypuszczam ze zmiana na niebieskie nie da pozadanego efektu. Ktos robil wie jak? |
ja to kiedyś rboiłem
Ztarłem spirolem zieloną warste z pokręteł i dałem niebieskie diody
efekt taki
** Dodano: 09-11-2010, 02:13 **
ylko uważaj bo łatwo zetrzeć całą grafikę z tej foli |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-11-2010, 02:14
|
|
|
skanujesz oryginalną ,,folijkę'' przerabiasz w dowolnym programie do obróbki graficznej jak ci się podoba i drukujesz na folii do foliogramów (dostępne w dobrych sklepach papierniczych). Tylko ja mam na czerwono |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-11-2010, 16:08
|
|
|
Ja wyciągnąłem całkiem te folie (zostawiłem tylko po środku) i od góry wstawiłem niebieskie diody. Jako tło podłożyłem białą kartkę papieru. Czyli widać tylko ten przeźroczysty plastik a w nocy świecą ładnie na całej powierzchni:) Minus tego jest taki że trzeba wiedzieć co na jakiej pozycji jest ale przecież to nic trudnego:) Jak byś chciał foto jak to wygląda w nocy to pisz, skoczę do garażu zrobić:)
Aha i mi się nie udało zetrzeć tego zielonego koloru tzn udało ale schodził razem ze wszystkim czyli tak czy siak było by przeźroczyste. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-11-2010, 23:46
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Ja wyciągnąłem całkiem te folie (zostawiłem tylko po środku) i od góry wstawiłem niebieskie diody. Jako tło podłożyłem białą kartkę papieru. Czyli widać tylko ten przeźroczysty plastik a w nocy świecą ładnie na całej powierzchni:) Minus tego jest taki że trzeba wiedzieć co na jakiej pozycji jest ale przecież to nic trudnego:) Jak byś chciał foto jak to wygląda w nocy to pisz, skoczę do garażu zrobić:)
Aha i mi się nie udało zetrzeć tego zielonego koloru tzn udało ale schodził razem ze wszystkim czyli tak czy siak było by przeźroczyste. |
myslalem wlasnie nad tym sposobem jak mozesz to rzecz jasna zapodaj foto |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 14:06
|
|
|
Panowie a jak wymienic te diody gdzie sa pokretla od ogrzewania itp???
i gdzie moge kupic takie lampki do podswietlenia deski rozdzielczej np: w kolorze jak wyzej zdjecie niebieskim bo zwykle zolte to maja w motoryzacyjnym ale niebieskich juz niestety nie ;/ |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 16:34
|
|
|
karolborys napisał/a: | jak wymienic te diody gdzie sa pokretla od ogrzewania itp???
|
Bardzo prosto. Wyciągasz pokrętła odkręcasz kilka śrubek które z pewnością sam zobaczysz gdzie są i wyciągasz cały ten prostokąt. W środku masz przeźroczysty plastik i plastikową obudowę w której znajduja się dwie żarówki. Jeśli chodzi o coś takiego jak ja mam to wyciągasz po każdej stronie folie z oznaczeniami (zostaje tylko ta na środku), wkładasz bezbarwny plastik a za niego kartkę białego papieru lub nawet papier śniadaniowy. Chodzi o to żeby nie było widac tego plastiku w który wkłada się zarówki. Następnie wycinasz w tej obudowie dwa miejsca na diody (bezpośrednio na środku każdego z dwóch podświetlanych pokręteł aby równomiernie rozchodziło się światło. Składasz wszystko do kupy i to cała filozofia.
karolborys napisał/a: | gdzie moge kupic takie lampki do podswietlenia deski rozdzielczej |
Na allegro masz tego mnóstwo. Ja mam diody typu R5 z rezystorami beczkowymi. |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 16:54
|
|
|
dziekuje slicznie za pomoc ) jak uda mi sie cos stworzyc to wkleje foto ) |
_________________ VATOS LOCOS ! |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 16:58
|
|
|
karolborys, Spoko. Jak byś coś nie wiedział to wklejaj foto. pozaznaczam co i jak, ale myślę że to jest proste, więc sobie poradzisz. Pozdro |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:01
|
|
|
ok a jeszcze jedno pytanie co zrobic aby te swiatło było rozproszone a nie tak punktowo mocno swieciło w jednym miejscu a im dalej tym ciemniej (pewnie wiesz o co mi chodzi) jest jakis sposob? |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:06
|
|
|
http://allegro.pl/diody-l...1462948024.html
Ja mam takie diody i nie narzekam. Ogólnie diody z płaską główką rozpraszają światło a z zaokrągloną skupiają. |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:09
|
|
|
ok to moze ja sobie zapodam takie same a ile ich tak potrzebuje na zegary ?? i na zegarach poprostu wymieniam ino tak?? czy tez jeszcze jakos podkladke przezroczystom czy cos takiego trzeba bylo by zrobic?> |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:15
|
|
|
Ta podkładka znajdująca się w panelu nawiewu już jest i nie trzeba nic dorabiać. Co do zegarów to zależy czy uda Ci się kupić z odpowiednimi kapturkami, które wkręcą się w miejsca tych starych. Mi osobiście nie udało się takich dostać i musiałem wkładać diody w te stare. Dodatkowo dorobiłem jeszcze jedno miejsce na diodę nad samym licznikiem, bo słabo mi świeciło. Ogólnie zegary podświetliłem 6 diodami (mam licznik bez obrotomierza. Nie wiem czy tyle samo jest w liczniku z obrotkiem) Jak będziesz kupował to weź 10 sztuk, bo zawsze coś nieprzewidzianego może się zdarzyć podczas montażu Podsumowując potrzebujesz 8 diod i efekt będziesz miał taki jak ja na fotach powyżej |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:20
|
|
|
a pokazesz ta fotke bo cos nie widze ? |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:24
|
|
|
http://img703.imageshack....97/p1030161.jpg
Nie mam dokładniejszej jak na razie. Aha i na foto wygląda znacznie gorzej niż na żywo. Wydaje się że światło nie jest skupione punktowo, jednak to tylko zdjęcie. W realu wszystko jest równomiernie podświetlone |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:29
|
|
|
ee konkret widac ) a wspomniałes o"Dodatkowo dorobiłem jeszcze jedno miejsce na diodę nad samym licznikiem, bo słabo mi świeciło" jak takie cos zrobic? |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:42
|
|
|
Jak wyciągniesz zegary to będziesz wiedział o co mi chodzi. Na górze będziesz miał taki prostokątny pasek który odkręcasz. Będzie tam zielony plastik który wyrzucasz całkiem (służył on wcześniej do nadania zielonego koloru podświetlenia białym żarówką) masz tam wkręcone po bokach dwa kapturki z żarówkami. Ja po środku wywierciłem dziurę i dodałem jeszcze jedną diodę. Efekt o wiele lepszy. |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 03-03-2011, 17:49
|
|