Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drążek zmiany biegów.
Autor Wiadomość
andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-06-2005, 20:31   Drążek zmiany biegów.

Noszę się z zamiarem skrócenia drążka zmiany biegów. W związku z tym mam pytanie czy ktoś może już robił coś takiego w Temperce? Prosiłbym o jakieś wskazówki oraz instrukcję ponieważ nie chciałbym czegoś zmaścić.

Pozdrówka

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-06-2005, 21:03   

u mnie w tipo wygladalo to tak,otworzylem szyberdach (z wiadomych powodów :P ) mocno zlapalem lewarek (gałke) i heja do gory....to by bylo na tyle :D po obcieciu drążka musisz troszke pokombinowac zeby go spowrotem zalozyc,ja to zrobilem na kleju...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-06-2005, 21:13   

Nie w Temperce ale w innych autach takich jak Polonez czy Hyundai Accent

W Tipo/Temprze znikomy jest sens samego skracania, kwestia jest taka ze biegi moga juz nie tak samo latwo wchodzic i trzeba bedzie uzywac wiekszej sily do szybkiej zmiany biegow, co moze tylko pogorszyc czas zmiany biegu...

Z praktyki wiem ze w Tipo do szybkiej zmiany nie potrzeba krotszego ruchu lewarka tylko jak najwiekszego wyczucia tak by delikatna bardzo szybka zmiana trafiac idealnie w trybiki zeby opor byl jaknajmniejszy i chodzi tu glownie o ocieranie drazka na boki.

Przy uzyciu wiekszej sily predzej zlapiemy midshifta i szybciej zuzyjemy czy zakatujemy skrzynie. Przy uzyciu malej sily z wyczuciem kazdy wiekszy taki opor spowalnia wbicie drazka w bieg. Dlatego wazne jest dobre trafienie by te opory wyeliminowac w jak najwiekszym stopniu.

Dlatego w Tipo nie bede skracal lewarka i raczej bym to odradzil

Dla innych aut jest to prosta sprawa jednak najlepiej z uzyciem juz zmienionej galki.
- wyjecie fabrycznej galki
- obciecie najlepiej diaksem o pare cm
- zaadoptowanie pod nowa galke
- instalacja nowej galki
Zadna filozofia wykonanie proste, tylko trzeba sie zastanowic nad sensem przerobki.

Potocznie i zartobliwie nazywamy to domowym short-shifterem
ale oczywiscie nie nalezy mylic tych pojec

Short shifter to wlasciwie zestawik umozliwiajacy krotka zmiane biegow jednoczesnie podnoszac lub nawet przenoszac w bok lewarek blizej kierownicy

Raku 

Wysłany: 08-06-2005, 21:15   

Tak, short shifter jest najlepszym pomysłem. :)
     Moneta

ego 

Wysłany: 08-06-2005, 21:28   

Pele_tipo musze cie zaskoczyc,ale u mnie biegi mimo skrocenia lewarka wcale nie wchodza ani ciezej ani nie musze uzywac wiekszej sily,a napewno wyglada o wiele lepiej.Nie chce tu nikogo przekonywac,ale wydaje mi sie ze z krottkim lewarkiem szybciej mieszam biegami,zwlaszcza z 1 na 2 i 3 na 4.Podniesienie lewarka ma sens,kiedy masz w skrzyni krotkie skoki,wiadomo ze im dluzszy lewrek tym dluzsza droga pomiedzy poszczegolnymi biegami,mam tu na mysli ruch reki podczas zmiany biegu.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 09-06-2005, 00:45   

[z przykroscia musze stwierdzic ze nie wiesz co to jest short shifter
przeczytaj jeszcze raz 2 ostatnie linijki mojego poprzedniego postu to zrozumiesz]

a co do skrocenia lewarka u ciebie to niczym mnie nie zaskoczyles, bo bardzo mozliwe ze masz zupelnie inna skrzynie

z tego co wiem to do 1.4 i 1.6 roznia sie jedynie przelozeniami

dlatego mowilem ze do jednych aut sie oplaca po prostu skrocic a do innych nie i jedynym na prawde sensownym rozwiazaniem jest Short Shifter...

np. w Accencie jest niebo a ziemia

ego 

Wysłany: 09-06-2005, 07:54   

ale wydaje mi sie ze mija sie z celem zakladania takiego czegos do tempry 1.6 :roll:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 09-06-2005, 08:33   

Widziałeś u mnie na zlocie jak to wygląda. Ja jestem bardzo zadowolony. Wygodniej i szybciej się zmienia biegi. Ogyginalny lewarek jest na zatrzasku, żeby go zdjąć, trzeba użyć dużej siły. W kwesti skrócenia, to ważne jest o ile skrócić lewarek. Musisz siedząc w samochodzie popatrzeć jak krótki on może być, żeby było wygodnie. Jak uda ci się ściągnąć ten oryginalny "pokrowiec" to trzymając za niego w różnej wysokości, możesz sprawdzić jaka długość ci pasuje. Na tym etapie najlepiej żebyś już miał gałkę. Bo są różne wiekości i długości gałek. Potem to tylko brzeszczot i jazda. Lepiej brzeszczot, bo kątówką będziesz miał opiłki metalowe w całym samochodzie. A tak to na około lewarka rozłożysz sobie jakąś szmatkę, którą wyciągniesz i łatwo wytrzepiesz opiłki. I samochód jest clean. Założenie gałki jest proste. W komplecie masz plastikowe nakładki na drążek lewarka. Nakładasz plastik o takiej średnicy jak lewarek. A na niego gałkę. Potem przykręcasz trzema imbusami samą gałkę. I ciesz się nową ładną gałką.

Z tego co pamiętam, to chyba kolega rhoody ma skrócony lewarek i fajną gałeczkę w Temprze.

Tomasz 

Wysłany: 09-06-2005, 14:54   

Tak jak mowi Piterro skrocenie drazna to zaden problem, nakladka nowej galki i mieszka rowniez,tylko nie przesadz ze skracaniem bo moze ci yc naprawde niewygodnie, no i wyglad bedzie nie ten 8)

Odpowiedz do tematu