Keray69, niektóre końcówki z dyfuzorem zmieniają dźwięk Do mojej tempry wspawał koleś w warsztacie taką końcówkę o średnicy 80mm i byłem zadowolony Za końcówkę z przyspawaniem zapłaciłem 35 zeta lekki pomruk zaczyna się od 2500obr do około 4000.
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd
Skoro tak. To nawet nie warto na allegro za 100 mozna kupic juz sportowy wydech tylko pytanie czy będzie pasował do tempry np ten:
http://moto.allegro.pl/it..._najtaniej.html
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-05-2010, 21:51
krzychTIPOspeed, powiem ci tyle, że jechałem Tempra Marcia i bardzo fajnie to brzmi , wcale nie trzeba kupować całego tłumika . Ja tez miałem kiedyś końcówkę z dyfuzorem i też bardzo fajnie chodził .
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-05-2010, 21:55
chociaż ja mam sportowy tłumik Ultera u siebie i o tyle jest fajny że nie jest aż taki głośny, parę osób z forum może to potwierdzić że nie jest on męczący
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
lekki pomruk albo za przeproszeniem upierdliwe na dłuższa metę warczenie
To to fakt pewnie po pewnym czasie staje się to uciążliwe Bo ani nie idzie posłuchać muzyki (co bardzo lubię) ani z kimś się dogadać
Maciek napisał/a:
chociaż ja mam sportowy tłumik Ultera u siebie i o tyle jest fajny że nie jest aż taki głośny, parę osób z forum może to potwierdzić że nie jest on męczący
A ile kosztował ? tak z ciekawości ? Bo ciekawe czy te z allegro za 100 nie brzmią jak w ogole bez
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 25-05-2010, 22:55
LITOŚCI !!! sama końcówka z "dyfuzorem" daję tyle "sportowego" dźwięku co magnetyzery obniżają zużycie paliwa o połowę.
już chyba lepiej wiertarką zrobić dziurę w tłumiku końcowym i "efekt" będzie lepszy.
te końcówki to jeden wielki pic na wodę = efekt plecebo. jeśli ktoś chce zmienić dźwięk swojego układu wydechowego na bardziej agresywny to zabawa zaczyna sie od wywalenie tłumika końcowego i zastąpienia go czymś innym.
wiem coś o tym bo przerabiałem parę tłumików końcowych, łącznie z konfiguracją bez środkowego
proponuję zajrzeć tutaj kolega lasgo07 wymienił tłumik końcowy w 1.4 i efekt wyszedł dość ciekawy
LITOŚCI !!! sama końcówka z "dyfuzorem" daję tyle "sportowego" dźwięku co magnetyzery obniżają zużycie paliwa o połowę.
już chyba lepiej wiertarką zrobić dziurę w tłumiku końcowym i "efekt" będzie lepszy.
Poczekamy zobaczymy Kolego Kajlon jak tam ? nagrałeś ten dźwięk
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-05-2010, 20:06
Jak dla mnie to ta końcówka wydaje z siebie dziwny szelest a nie bas. Nakładki to nakładki, końcówka wydechu ma nie być zardzewiała, a bas z tego taki jak z raka ogier. Żeby był bas nie może być wytłumienia, także albo tłumik przelotowy, albo dziura w oryginale. Jest sposób aby tanim kosztem zrobić sobie taki bas na fiatowskim tłumiku. Wystarczy rozłączyć tłumik końcowy z rurą, która do niego wchodzi - naciąć, czy cokolwiek. Wiem to z tego, że kiedyś mi spaw puścił w tym miejscu i miałem taki odgłos jak w rajdówce, a do tego przy hamowaniu biegami strzelało w tłumik
Ja zauważyłem bo wcześniej miałem takie coś przykręcone chyba na 3 śrubki
mrk69 napisał/a:
Wystarczy rozłączyć tłumik końcowy z rurą która do niego wchodzi - naciąć, czy cokolwiek. Wiem to z tego, że kiedyś mi spaw puścił w tym miejscu i miałem taki odgłos jak w rajdówce, a do tego przy hamowaniu biegami strzelało w tłumik
Kolega Jelcyn, nam na zlocie zaprezentował jak chodzi tempra z naderwanym wydechem
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.