Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1,6 8v dohc zamiana silnika na inny
Autor Wiadomość
tuha 
witamy nowego

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 16-11-2006, 18:35   1,6 8v dohc zamiana silnika na inny

Witam posiadam ,a raczej posiadalem silnik 149.c2.046 1,6 na 2 walakach 8v wersja digital deski ale niestety padl silnik i mam pytanie czy pasuje w miejsce niego np zwykly 1,6 na 1 walku itp z przerobka czego trzeba sie liczyc lub co moze nie pasowac.Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-11-2006, 20:30   Re: 1,6 8v dohc zamiana silnika na inny

tuha napisał/a:
Witam posiadam ,a raczej posiadalem silnik 149.c2.046 1,6 na 2 walakach 8v wersja digital deski ale niestety padl silnik i mam pytanie czy pasuje w miejsce niego np zwykly 1,6 na 1 walku itp z przerobka czego trzeba sie liczyc lub co moze nie pasowac.Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam

Gra nie warta świeczki ! To , że zamiast 90 KM będziesz miał 78 - to zupełny drobiazg , bo wraz z silnikiem ( kompletnym , oczujnikowanym , wraz z wiązką i komputerem ) musiałbyś zmienić skrzynię , a wraz z nią półosie i przeguby ... - bezsens !
A zupełnie przypadkiem mam taki sam silnik na zbyciu ( 1,6 DOHC jednopunktowy wtrysk ) . Silnik co prawda pochodzi z Lancii , a jeździł w Ritmie ( służę fotografiami jeszcze zamontowanego w aucie silnikia i później - zdemontowanego ) Ritmo poszło na złom , ale kompletny silnik , z przebiegiem ~100 000 ( tak - to nie błąd ) mi został . Dla 100% pewności - gdybyś był zainteresowany silnikiem - sugerowałbym przełożenie osprzętu z twojego starego silnika . I to nie dlatego , że mój jest niesprawny . Wręcz przeciwnie - mam do niego 2 komputery , oba sprawne - natomiast to właśnie one różnią się od tego , który miałeś zamontowany w Tipie . Po pierwsze w Ritmie wskaźniki są analogowe , a po drugie - z tego co wiem - w Tipie jest immobiliser , czego w Ritmie też nie było.
A z innej beczki - co padło w twoim silniku ?

assistance

tuha 
witamy nowego

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 17-11-2006, 13:36   

silnik 230tys po ostaniej wizycie u mechanika stweirdzonoi z tyo jzu koncowka jego zywotu niskie cisnienie oleju(0,5) itp pewnego dnia po wyjechanie zaczelelo cos dzwonic i silnik sie zablokowal po zgaszeniu tzn nie kreci itp i nei zagelbialem sie co poszlo bo silnik musialby miec remont tak czy tak wiec jest na straty spisany

schab 

Wysłany: 17-11-2006, 14:10   

tuha napisał/a:
silnik 230tys po ostaniej wizycie u mechanika stweirdzonoi z tyo jzu koncowka jego zywotu niskie cisnienie oleju(0,5) itp pewnego dnia po wyjechanie zaczelelo cos dzwonic i silnik sie zablokowal po zgaszeniu tzn nie kreci itp i nei zagelbialem sie co poszlo bo silnik musialby miec remont tak czy tak wiec jest na straty spisany

Po objawach można sądzić , że obróciło ci panewkę ( panewki ) , a mniejsze ciśnienie oleju też świadczy o ich znacznym zużyciu . Dziwne tylko , że stało się to po przebiegu 230 tys. Te silniki uchodzą za długowieczne - ja sam kupiłem Ritmo z przebiegiem 198 tys i zrobiłem na nim jeszcze prawie 150 tys , zanim przekręciłem panewkę . A muszę powiedzieć , że wcale nie oszczędzałem silnika !
Chyba , że ktoś wcześniej cofnął twój licznik o "1" ?
Tak , czy inaczej remont jest nieopłacalny , bo nawet gdybyś cały demontaż i montaż robił sam - to i tak części + robocizna ( szlif bloku , szlif głowicy , regeneracja wałków itp. ) będą kosztowały ~2 000 zł .
     assistance

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 17-11-2006, 17:45   

schab napisał/a:
A zupełnie przypadkiem mam taki sam silnik na zbyciu ( 1,6 DOHC jednopunktowy wtrysk )

zupełnie przypadkiem :badgrin: :roll: :lol:

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 18-11-2006, 09:40   

Ninja napisał/a:
zupełnie przypadkiem

A niezupełnie ... :lalala:
     assistance

Odpowiedz do tematu