|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1,6 8v dohc zamiana silnika na inny |
Autor |
Wiadomość |
tuha
witamy nowego
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 16-11-2006, 18:35 1,6 8v dohc zamiana silnika na inny
|
|
|
Witam posiadam ,a raczej posiadalem silnik 149.c2.046 1,6 na 2 walakach 8v wersja digital deski ale niestety padl silnik i mam pytanie czy pasuje w miejsce niego np zwykly 1,6 na 1 walku itp z przerobka czego trzeba sie liczyc lub co moze nie pasowac.Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-11-2006, 20:30 Re: 1,6 8v dohc zamiana silnika na inny
|
|
|
tuha napisał/a: | Witam posiadam ,a raczej posiadalem silnik 149.c2.046 1,6 na 2 walakach 8v wersja digital deski ale niestety padl silnik i mam pytanie czy pasuje w miejsce niego np zwykly 1,6 na 1 walku itp z przerobka czego trzeba sie liczyc lub co moze nie pasowac.Z gory dziekuje za odp i pozdrawiam |
Gra nie warta świeczki ! To , że zamiast 90 KM będziesz miał 78 - to zupełny drobiazg , bo wraz z silnikiem ( kompletnym , oczujnikowanym , wraz z wiązką i komputerem ) musiałbyś zmienić skrzynię , a wraz z nią półosie i przeguby ... - bezsens !
A zupełnie przypadkiem mam taki sam silnik na zbyciu ( 1,6 DOHC jednopunktowy wtrysk ) . Silnik co prawda pochodzi z Lancii , a jeździł w Ritmie ( służę fotografiami jeszcze zamontowanego w aucie silnikia i później - zdemontowanego ) Ritmo poszło na złom , ale kompletny silnik , z przebiegiem ~100 000 ( tak - to nie błąd ) mi został . Dla 100% pewności - gdybyś był zainteresowany silnikiem - sugerowałbym przełożenie osprzętu z twojego starego silnika . I to nie dlatego , że mój jest niesprawny . Wręcz przeciwnie - mam do niego 2 komputery , oba sprawne - natomiast to właśnie one różnią się od tego , który miałeś zamontowany w Tipie . Po pierwsze w Ritmie wskaźniki są analogowe , a po drugie - z tego co wiem - w Tipie jest immobiliser , czego w Ritmie też nie było.
A z innej beczki - co padło w twoim silniku ? |
|
|
|
|
|
tuha
witamy nowego
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-11-2006, 13:36
|
|
|
silnik 230tys po ostaniej wizycie u mechanika stweirdzonoi z tyo jzu koncowka jego zywotu niskie cisnienie oleju(0,5) itp pewnego dnia po wyjechanie zaczelelo cos dzwonic i silnik sie zablokowal po zgaszeniu tzn nie kreci itp i nei zagelbialem sie co poszlo bo silnik musialby miec remont tak czy tak wiec jest na straty spisany |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 17-11-2006, 14:10
|
|
|
tuha napisał/a: | silnik 230tys po ostaniej wizycie u mechanika stweirdzonoi z tyo jzu koncowka jego zywotu niskie cisnienie oleju(0,5) itp pewnego dnia po wyjechanie zaczelelo cos dzwonic i silnik sie zablokowal po zgaszeniu tzn nie kreci itp i nei zagelbialem sie co poszlo bo silnik musialby miec remont tak czy tak wiec jest na straty spisany |
Po objawach można sądzić , że obróciło ci panewkę ( panewki ) , a mniejsze ciśnienie oleju też świadczy o ich znacznym zużyciu . Dziwne tylko , że stało się to po przebiegu 230 tys. Te silniki uchodzą za długowieczne - ja sam kupiłem Ritmo z przebiegiem 198 tys i zrobiłem na nim jeszcze prawie 150 tys , zanim przekręciłem panewkę . A muszę powiedzieć , że wcale nie oszczędzałem silnika !
Chyba , że ktoś wcześniej cofnął twój licznik o "1" ?
Tak , czy inaczej remont jest nieopłacalny , bo nawet gdybyś cały demontaż i montaż robił sam - to i tak części + robocizna ( szlif bloku , szlif głowicy , regeneracja wałków itp. ) będą kosztowały ~2 000 zł . |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-11-2006, 17:45
|
|
|
schab napisał/a: | A zupełnie przypadkiem mam taki sam silnik na zbyciu ( 1,6 DOHC jednopunktowy wtrysk ) |
zupełnie przypadkiem |
|
|
schab
|
Wysłany: 18-11-2006, 09:40
|
|
|
Ninja napisał/a: | zupełnie przypadkiem |
A niezupełnie ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|