Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana wałka rozrządu Tipo 1,4
Autor Wiadomość
Antenus 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-12-2005, 09:15   Wymiana wałka rozrządu Tipo 1,4

Witam. Poczytałem trochę w dostępnych postach o wymianie wałka rozrządu, ale niestety nie ma tego zbyt wiele.
Właśnie jestem w trakcie zakupu używanego wałka, ale wydaje się w znacznie lepszym stanie niż mój. W tej chwili nie mam wiedzy na temat wymiany, więc zwracam się z nie mniej gorącą prośbą niż premier Marcinkiewicz - pomożecie ? =D>
Potrzebuję dowiedzieć się o przebieg wymiany, a w szczególności o nowe uszczelki które są niezbędne przy wymianie, (z łaski swojej ich koszt). Z góry dziękuję [-o<
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-12-2005, 11:36   

Antenus, w Downloadzie masz "ksiazki" Hayens oraz Portera. Sciagnij i przejrzyj. Jesli znasz angielski, to tym lepiej dla Ciebie :) Jesli nie znasz, to po obrazkach tez sie dowiesz czegos.

Antenus napisał/a:
Potrzebuję dowiedzieć się o przebieg wymiany, a w szczególności o nowe uszczelki które są niezbędne przy wymianie, (z łaski swojej ich koszt)

O przebieg wymiany? To znaczy co jaki czas sie walek wymienia?
W sumie to nie ma zadnych okreslonych norml dotyczacych jego wymiany. Wymieniasz jak Ci krzywki na wałku sie zetra. Ja mam 300tys. przebiegui moj wałek wyglada dobrze. Wymieniam olej co 10tys. i trzyma sie silnik.

Choc jak mowie, zdarzaly sie przypadki ze juz po przebiegu ~150tys. krzywki sie "utarły". Wiec jedynie sam musisz sprawdzic i zdecydowac czy wałek nadaje sie na wymiane. A co do uszczelek, to jesli juz wymieniasz to mozesz wymien ta pod klawiatura (pod ta przykrywka z napisem FIAT) - koszt smiesznie banalny okolo parunastu złotych (nie pamietam - 15zł? w ASO)

Koszt uszczelniaczy przy wyjsciu na kopulke tez pare złotych kosztuje w ePer wskazuje ze kosztuje ta uszczelka ~3zł w ASO.

Oraz na kolo napedowe wałka to okolo 12zł-13zł (dane z ePer).

[ Dodano: Pią 16 Gru, 05 12:25 ]
W Hayens okolo 40tej strony masz duzo zdjęć.

Antenus 

Wysłany: 17-12-2005, 21:39   

Witam. Dziękuję Miszko, tak się zastanawiam, majšc problem z wałkiem rozrzšdu, czy przyczynš szybszego zużycia nie była o ironio ... nadmierna dbałoœć o silnik, dziwnym trafem moje kłopoty z silnikiem, stukanie , spadek mocy, co za tym, idzie wyższe spalanie - nastšpił po zmianie płytek regulacyjnych luzu zaworowego, zakupiłem 2 szt., chyba podlejszej jakoœci, bo nawet jak teraz kojarzę, bardziej matowe, bez charakterystycznego połysku, - czy realnym Wam sięc wydaje, że mogło to mieć tak szybki negatywny skutek ( sprawa miała miesjce około 1 m-c od regulacji).
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-12-2005, 15:40   

A które krzywki wałka są wytarte ?, bo jak te pod którymi wymieniałeś płytki to sprawa raczej przesądzona.
Jak trafiły ci się jakieś dziadowskie płytki to rzeczywiście mogły zniszczyć wałek.

Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 18-12-2005, 16:38   

Skad kupiles walek??? Gdzie do diabla jasnego dostac walek do 1,6 DOHC!?
Pytalem wszedzie i dupa. Wszystkie serwisy i nic. Czy Gdansk to taka wiocha czy co? :?
     assistance

Antenus 

Wysłany: 19-12-2005, 21:47   

Gdzie kupić wałek do 1,6 DOHC - nie mam najmniejszego pojęcia, dlatego sprzedałem 1,6 DOHC i kupiłem 1,4 (nie do końca tak, po prostu był już mocno wyeksploatowany) - ale coœ w tym jest w ogóle miałem większy kłopot z częœciami do 1,6 DOHC, taki mieszaniec 1,4,16, 1,8 i turbodiesla, trzeba się nie mało nakombicnowac żeby trafić z częœciš zamiennš, to tak z autopsji. Próbuj i œledŸ ogłoszenia, trochę Fiatów, szczególnie na częœci nasprowadzano na pewno coœ się trafi, kwestia czasu, jak w pewnym momencie szukałem co kraju, a po dwóch miesišcach kupiłem w sšsiedztwie cały silnik bez papierów do DOHC.
A co do Gdańska wiocha na pewno większa niż moja. Pozdrawiam

[ Dodano: 19-12-2005, 21:50 ]
Zapytaj na GG 3077196, Włocławek tam kupiłem wałek do Tipo 1,4 , może znajdą coś do DOHC.
     Moneta

Odpowiedz do tematu