|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana wałka rozrządu Tipo 1,4 |
Autor |
Wiadomość |
Antenus
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-12-2005, 09:15 Wymiana wałka rozrządu Tipo 1,4
|
|
|
Witam. Poczytałem trochę w dostępnych postach o wymianie wałka rozrządu, ale niestety nie ma tego zbyt wiele.
Właśnie jestem w trakcie zakupu używanego wałka, ale wydaje się w znacznie lepszym stanie niż mój. W tej chwili nie mam wiedzy na temat wymiany, więc zwracam się z nie mniej gorącą prośbą niż premier Marcinkiewicz - pomożecie ?
Potrzebuję dowiedzieć się o przebieg wymiany, a w szczególności o nowe uszczelki które są niezbędne przy wymianie, (z łaski swojej ich koszt). Z góry dziękuję |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-12-2005, 11:36
|
|
|
Antenus, w Downloadzie masz "ksiazki" Hayens oraz Portera. Sciagnij i przejrzyj. Jesli znasz angielski, to tym lepiej dla Ciebie Jesli nie znasz, to po obrazkach tez sie dowiesz czegos.
Antenus napisał/a: | Potrzebuję dowiedzieć się o przebieg wymiany, a w szczególności o nowe uszczelki które są niezbędne przy wymianie, (z łaski swojej ich koszt) |
O przebieg wymiany? To znaczy co jaki czas sie walek wymienia?
W sumie to nie ma zadnych okreslonych norml dotyczacych jego wymiany. Wymieniasz jak Ci krzywki na wałku sie zetra. Ja mam 300tys. przebiegui moj wałek wyglada dobrze. Wymieniam olej co 10tys. i trzyma sie silnik.
Choc jak mowie, zdarzaly sie przypadki ze juz po przebiegu ~150tys. krzywki sie "utarły". Wiec jedynie sam musisz sprawdzic i zdecydowac czy wałek nadaje sie na wymiane. A co do uszczelek, to jesli juz wymieniasz to mozesz wymien ta pod klawiatura (pod ta przykrywka z napisem FIAT) - koszt smiesznie banalny okolo parunastu złotych (nie pamietam - 15zł? w ASO)
Koszt uszczelniaczy przy wyjsciu na kopulke tez pare złotych kosztuje w ePer wskazuje ze kosztuje ta uszczelka ~3zł w ASO.
Oraz na kolo napedowe wałka to okolo 12zł-13zł (dane z ePer).
[ Dodano: Pią 16 Gru, 05 12:25 ]
W Hayens okolo 40tej strony masz duzo zdjęć. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Antenus
|
Wysłany: 17-12-2005, 21:39
|
|
|
Witam. Dziękuję Miszko, tak się zastanawiam, majšc problem z wałkiem rozrzšdu, czy przyczynš szybszego zużycia nie była o ironio ... nadmierna dbałoć o silnik, dziwnym trafem moje kłopoty z silnikiem, stukanie , spadek mocy, co za tym, idzie wyższe spalanie - nastšpił po zmianie płytek regulacyjnych luzu zaworowego, zakupiłem 2 szt., chyba podlejszej jakoci, bo nawet jak teraz kojarzę, bardziej matowe, bez charakterystycznego połysku, - czy realnym Wam sięc wydaje, że mogło to mieć tak szybki negatywny skutek ( sprawa miała miesjce około 1 m-c od regulacji). |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-12-2005, 15:40
|
|
|
A które krzywki wałka są wytarte ?, bo jak te pod którymi wymieniałeś płytki to sprawa raczej przesądzona.
Jak trafiły ci się jakieś dziadowskie płytki to rzeczywiście mogły zniszczyć wałek. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-12-2005, 16:38
|
|
|
Skad kupiles walek??? Gdzie do diabla jasnego dostac walek do 1,6 DOHC!?
Pytalem wszedzie i dupa. Wszystkie serwisy i nic. Czy Gdansk to taka wiocha czy co? |
|
|
|
|
Antenus
|
Wysłany: 19-12-2005, 21:47
|
|
|
Gdzie kupić wałek do 1,6 DOHC - nie mam najmniejszego pojęcia, dlatego sprzedałem 1,6 DOHC i kupiłem 1,4 (nie do końca tak, po prostu był już mocno wyeksploatowany) - ale co w tym jest w ogóle miałem większy kłopot z częciami do 1,6 DOHC, taki mieszaniec 1,4,16, 1,8 i turbodiesla, trzeba się nie mało nakombicnowac żeby trafić z częciš zamiennš, to tak z autopsji. Próbuj i led ogłoszenia, trochę Fiatów, szczególnie na częci nasprowadzano na pewno co się trafi, kwestia czasu, jak w pewnym momencie szukałem co kraju, a po dwóch miesišcach kupiłem w sšsiedztwie cały silnik bez papierów do DOHC.
A co do Gdańska wiocha na pewno większa niż moja. Pozdrawiam
[ Dodano: 19-12-2005, 21:50 ]
Zapytaj na GG 3077196, Włocławek tam kupiłem wałek do Tipo 1,4 , może znajdą coś do DOHC. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|