Ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
wesol
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2005 Posty: 62 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-03-2005, 23:05 Ogrzewanie
|
|
|
Mam takie pytanie ?
Czy ogrzewanie działa u was tak samo w momencie gdy auto jedzie i stoi ?
Miałem ostatnio troche problemów z grzaniem w aucie i zwróciłem uwagę , że w momencie gdy stoję w korku to właściwie na szyby leci mi ledwie letnie powietrze.
Kiedy ruszę i przejadę jakieś 500 m wyczuwalna jest duża zmiana i zaczyna normalnie grzać.
Być może ma na to wpływ w jaimś stopniu instalacja gazowa ?
Generalnie w parowniku trochę ciepła jest wytracane na ogrzanie i odparowanie gazu, ale spece od gazu twierdzą , że montaż instalacji nie ma wpływu na ogrzewnaie w aucie.
Myśle że można im ufać, bo zakładałem instalację u znajomego , który sam jeździ UNO więc może się na ten temat wypowiedzieć.
Zaznaczam że mam nowy termostat, układ odpowietrzyłem zgodnie ze wskazówkami na www.unomania.pl. Zawór nagrzewnicy otwarty jest ręcznie na 100 % (sciągnąłem linkę bo mi nie otwierało do końca) |
_________________ Wesol
TIPO 1.4 ie
Wrocław |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-03-2005, 23:39
|
|
|
Chmm u mnie grzeje miodzio kolo szybki i tu przez kratki.
Mam LPG, ale nie odczuwam jakis bolaczek z tego powodu.
Wiesz co, poszukaj zaworu kolo nagrzewnicy! Po prawej stronie na wysokosci kolan kierowcy. Mozliwe ze on sie nie otwiera do konca. Jak jedziesz to jest wieksze cisnienie przez to sie dogrzewa.
Regulacja zaworu - na mocowaniu linek od pokretla, lub na samym przegubie od zaworu. Rozbierz tam plastiki to zobaczysz! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
wesol
|
Wysłany: 04-03-2005, 23:59
|
|
|
O kratkach to moge zapomnieć bo leci lodowate cały czas.
Zawór odpada, jak pisałem sciągnąłem linkę od pokrętła i ręczni otworzyłem zawór na pewno na 100 %.
Genralnie wtymieniałem ten zawór już 2 razy , bo mi przeciekał także tamat znam od podszewki. |
_________________ Wesol
TIPO 1.4 ie
Wrocław |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-03-2005, 14:58
|
|
|
Ja dziś robiłem regulacje linki od nagrzewnicy .Zawór mi się nie otwierał w 100% .Grzał nie wystarczająco .Po regulacji się poce w kabinie mam gorącz .
Dodam że zawór nie otwierał się w małym procencie tzn otwierała linka około 90 - 95% po regulacji nie to ogrzewanie heeh miód .
ps. linke regulowałem bez odkręcania plastiku jest możlwosc dojscia jak by ktoś to robił to polece.Jak się położymy przy pedałach to na prawo widać linke i jest dojscie niezłe.
Linke od nawiewów mam też zrobioną były nie zgodnie z obrazkami na panelu.Ale do tego to poprzednio musiałem zdejmować półeczke pod kierownicą i to tyle co do rozbierania.
Regulacji dokonuje się tam obu linek cięgien.Za pomocą małej srubki imbusowej którą się reguluje długosc linki |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 07-03-2005, 01:18
|
|
|
Sprawdz przewody, czy moze nie sa zapchane. Albo sprawdz droznosc samej nagrzewnicy. Moze sa zapchane. |
|
|
|
|
Tomuch
|
Wysłany: 07-03-2005, 11:20
|
|
|
problem z ogrzewaniem ? tez to miałem sprawdz jeszcze czy nie masz pękniętych zębatek od ustawienia klap w ogrzewaniu jak są dobre to wymontuj nagrzewnice i daj do wyczyszczenia pomaga w 100% gaz nic nie ma do ogrzewania a tak pozatym to fiaty mają kiepskie ogrzewania i nie ma co ich porównywac np z ogrzewaniem z golfa 3 |
|
|
|
|
wesol
|
Wysłany: 07-03-2005, 12:17
|
|
|
Panowie co ma olej do ogrzewania ? |
_________________ Wesol
TIPO 1.4 ie
Wrocław |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-03-2005, 12:57
|
|
|
Tomuch napisał/a: | problem z ogrzewaniem ? tez to miałem sprawdz jeszcze czy nie masz pękniętych zębatek od ustawienia klap w ogrzewaniu jak są dobre to wymontuj nagrzewnice i daj do wyczyszczenia pomaga w 100% gaz nic nie ma do ogrzewania a tak pozatym to fiaty mają kiepskie ogrzewania i nie ma co ich porównywac np z ogrzewaniem z golfa 3 |
Nie zgadzam się z tobą jak jest pełnosprawne ogrzewanie to leci gorącz z kratek .Musi być pełno sprawne ,wtedy mozna porównywać
[ Dodano: Wto Mar 08, 2005 09:58 ]
wesol napisał/a: | Panowie co ma olej do ogrzewania ? |
Ja zrobiłem bląd to miało być do skrzyni rtomika pisałem to już dosć późno o 3 rano hehe, musze to zmoderować .Wiadomo że to nie było do tego! Już poprawiłem . |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
PiotrekLu
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-12-2005, 15:23
|
|
|
zobacz moze nie masz płynu albo masz zapowietrzony układ, ale ja obstawiam na zbyt małą ilosc płynu |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 08:40
|
|
|
Stawiam na zapowietrzony układ, bo miałem identycznie, a po odpowietrzeniu jak ręką odjął. |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 19-12-2005, 15:24
|
|
|
Jak na wysokich obrotach ma ciepło a na niskich zimno to moze pompa wodna nie domaga i na wolnych obrotach nie pcha wody tylko mieli w miejscu (coś z uszczelnieniem) a na wysokich jak wiatrak lata szybko to jakoś to pcha i działa. ?? |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-01-2006, 15:55
|
|
|
jak moge odpowietrzyc ogrzewnice? bo sadze ze jest zapowietrzona i slabo nagrzewa dzisiaj mi tak mechanik powiedzial...ze odkrece cos tam ... i ze woda wypusci powietrze i zakrecic i po klopocie ... hmmm o co mu biegalo ? jak to zrobic gdzie znalesc ? |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 10-01-2006, 16:16
|
|
|
Było już o tym:
Tu
na dole masz zdjęcie tego zaworku. Go sie tylko odkreca - nie wykreca calkowicie - przy zapalonym silniku i wtedy powinny zaczac leciec babelki powietrza. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 10-01-2006, 21:33
|
|
|
ej ... nie czaje juz... mam sluscic plyn z chlodnicy ? ... po co ? pomoze to w czyms... kiedys mialem wymiane i czyszczenie ... bo wlalem zamiast olej do silnika to wlalem do obiegu wody ... ale bylem maly i glupi no i cyzscili... to czemu mam to zrobic ? pomoze to mojemu ogrzewaniu w autku ? |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 10-01-2006, 22:36
|
|
|
Teraz nie rozumie Ciebie:)
Skąd to przypuszczenie ze masz spuscic plyn z ukladu chlodzenia?
Nalej do zbiorniczka plynu + odpal silnik, odkrec ten zaworek i zobacz czy babelki leca.
A po to masz nalac plynu do zbiorniczka, zeby w przypadku gdy bedzie lecialo powietrze z plynem to nie zabraklo go. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 11-01-2006, 12:07
|
|
|
no ok .. naleje ponad stan wody i jak zlokalizuje zaworek to go bede odkrecal tzn troszke zeby bombelki lecialy ... ale pytanie... jak dlugo te bombelki maja leciec ? |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 11-01-2006, 12:48
|
|
|
gary napisał/a: | jak dlugo te bombelki maja leciec |
Moga wcale nie leciec... Zalezy ile i czy wogole masz jakies powietrze w ukladzie. |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-01-2006, 12:57
|
|
|
Do momentu aż poleci płyn
A tak przy okazji-ubywa mi płynu w układzie chłodzenia . przeszukałem wszystko w komorze silnika -czysto,sprawdziłem w oleju -nic, zawór do nagrzewnicy-czysty.Podejrzewam nagrzewnicę ale nie widzę żadnych wycieków. Jest może jakaś komora między silnikiem a kabiną? Acha ogrzewanie mam tylko na przednią szybę,w innych pozycjach leci zimne powietrze.Sory za przyklejenie sie do tematu |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-01-2006, 19:03
|
|
|
irekub, popatrz na kanale czy nie leci Ci gdzieś z chłodnicy - ja właśnie tą przypadłość mam. Ciężko było wykryć ale się udało. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 11-01-2006, 23:10
|
|
|
Ok dzisiaj juz sie zdenerwowalem... jak stalem na swiatlach to cieplo lecialo letnie... jak jechalem to cieplo leci Ok ... jest super... trzeba cos z tym zrobic... jutro msuze zlokalizowac ten "kranik" ... |
|
|
|
|
mycielski
witamy nowego
|
Wysłany: 12-01-2006, 07:34
|
|
|
Witam !!!
Jestem tu pierwszy raz ale bardzo mi sie spodobało to forum posiadam fiata TIPO 1,4 wczoraj wymienialem chldnice oraz termostat ale dalej mam problemy z grzaniem. Powiem tak autkp na postoju lapie normalna temperature silnika tj. 90 st jak tylko rusze włacze dmuchawe to zaraz temperatura leci na jakies 55 st i nie osiagnie wiecej. Moze powiecie co to moze byc uklad odpowietrzalem.
Paweł |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 12-01-2006, 07:59
|
|
|
może.
Ale też może skiszony termostat.
jak jedziesz normalnie w trasie to jaką masz temp. teraz w zimne dni ?? |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
mycielski
witamy nowego
|
Wysłany: 12-01-2006, 08:01
|
|
|
max 60 st ale termostat wymienilem
paweł |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 12-01-2006, 08:19
|
|
|
mycielski napisał/a: | max 60 st ale termostat wymienilem
paweł |
Z tymi termosatatmi to już tak bywa. Ten tez może być walnięty. Jak kupowałeś używaną część to istotnie tak może być. Na gołe oko wygląda normalnie, a jednak.
Miałem dokładnie tak jak ty.
pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 10:21
|
|
|
Hehe no 60 C to termostat do wymiany swoja droga to termostat sie wymienia chyba do skutku az sie trafi na odpowiedni egzemplarz ktos juz to przerabial ale nie pamietam kto chyb a jbko:D |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
|