|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przestawiony rozrząd |
Autor |
Wiadomość |
kefir
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2013 Posty: 151 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-06-2017, 13:00 Przestawiony rozrząd
|
|
|
Kilka dni temu rozsypał mi się pasek rozrządu-scięło z niego ponad 20 zębów. Podjąłem próbę poskładania nowego rozrządu i odpalenia silnika(nic w nim nie łupie, nie gruchocze, więc może tłoki nie spotkały się z zaworami). Rozrząd złożony, rozrusznik kręci, silnik nie pali. Nie sądzę, że w środku byłoby aż takie mielone, żeby w ogóle nie odpalał- jak już, to ze skrzywionym zaworem powinien pracować bardzo nierówno- czy się mylę? Podejrzewam, że ustawienie rozrządu jest nieprawidłowe. W poprzedniej temprze miałem identyczną sytuację po remoncie silnika- rozrząd na znakach, a nie paliła; Wtedy okazało się, że zamiast ustawiać na 1 cylinder, tłok na 4 powinien być w GMP. Nie pamiętam już szczegółów, wiem tylko że kilka dni się z tym bawiłem. Mieliście podobne doświadczenia? Nie chcę sciągać głowicy, aż nie będę pewien, że trzeba |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-06-2017, 14:47
|
|
|
obawiam się że jednak trzeba zdjąć głowice ponieważ w T/T rozrządy są kolizyjne. Nie mam pewności jak w dieslach ale w benzynach to jak w banku że pognie zawory |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
kefir
|
Wysłany: 10-06-2017, 15:22
|
|
|
brynol69, liczę, że jednak miałem szczęście pasek strzelił przy niskich obrotach, poza tym wałem mogę bez większego oporu obracać, więc może się uda |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-06-2017, 22:18
|
|
|
kefir, musiał byś mieć maga szczęście co by zaworów nie pogięło. Jak rozrząd ustawiłeś na znaki po tym incydencie i nie gada to zaworki mogło dostać lekko po talerzu. Bez ściągania głowicy można sprawdzić manometrem do pomiaru ciśnienia sprężania, jak nie będzie robić w ogóle ciśnienia to Zawory pogięte. |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
kefir
|
Wysłany: 12-06-2017, 17:10
|
|
|
Komplet uszczelek zamówiony, w czwartek ściągam głowicę |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-06-2017, 20:10
|
|
|
kefir, zdiagnozowałeś coś ?? |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
kefir
|
Wysłany: 13-06-2017, 11:49
|
|
|
Kajlon, już nie miałem na to siły. I tak uszczelniacze zaworowe miałem do wymiany, to zrobię za jednym zamachem Wleci głowica z poprzedniej tempry, tam był chyba trochę ostrzejszy wałek, zobaczymy jak to będzie jeździć.
Edit: zawory na 1 i 3 dostały po tyłku. Nowa głowica już gotowa do montażu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|