Woda pod nogami pasazera |
Autor |
Wiadomość |
zibikret8
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 13:35 Woda pod nogami pasazera
|
|
|
Koledzy czy moze ktos ma podobny problem i jak go rozwiazal. Przy opadach deszczu pod nogami pasazera mam zawsze mokra wykladzine ,zakleilem uszczelke szyby czolowej i nic nie pomaga ,moze ktos wie skad ta woda i jak sie pozbyc problemu. |
_________________ tempra 93 zielony metalik
http://www.tempra.org/images/userbar/tttgreen.jpg |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 16:25
|
|
|
To jak trójkąt Bermudzki U mnie zawsze w zimę mam pod wycieraczką mokro. Wkładam stare gazety i co jakiś czas zmieniam. Pomaga |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
|
Wysłany: 09-03-2007, 18:09
|
|
|
a woda czasem nie idzie przed dmuchawę (silnik dm.)? zobaczcie czy nie cieknie Wam w okolicy podszybia (pod plastikiem). |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 18:16
|
|
|
ale też było poruszane zalewanie z okolic skrzynki bezpieczników (no i przy okazji może zacząć Ci skrzynkę zalewać);
sprawdź, jak otworzysz maskę, odpływy - kanaliki; w okolicach powiedzmy kielichów amorków, choć są dalej; jak ci się przez lata syf napcha i są pozapychane, to podczas opadów się tam przelewa i zamiast kanalikami na doł znajduje sobie ujście do autka, kapiąc na wykładzinę a często przy okazji na skrzynkę bezpieczników (i potem awarie nie wiadomo skąd się robią ) ; sprawdź to; |
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 09-03-2007, 20:45
|
|
|
Z tymi kanalikami bardzo dobry pomysł-polecam wkład linki prędkościomierza,ja przetykałem tym odpływ szyberdachu,sięgnęła od początku do końca.
jest jesze jedna mozliwośc.
nie wiem dokładnie o co chodzi ale jak mi gość skasował autko to pod deską,a w zasadzie nad podłogą wewnątrz autka wyleciały dwie dość grube gumowe rury z wodą.
Wcześnij również miałem podobny problem i najprawdopodobniej z tamtąd sie lało.
Ok wytłumaczyłem jak umiałem,mam nadzieję ze ktoś to zrozumie. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-03-2007, 20:53
|
|
|
to chyba ruły od ogrzewania (obiegu)? |
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 09-03-2007, 23:27
|
|
|
unknown, chyba tak,przy okazji tłumaczyło by to dlaczego w zimie przeważnie pod nogami jest mokro.Bo przecież wówczas najczęściej owarta jest nagrzewnica i w tych że rurkach jest woda,a w lecie jej nie ma.Ja k w tym dowcipie czemu w lecie jest ciepło? bo w zimie pali sie w piecu.W lecie się nie pali i w zimie jest zimno.... |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 10-03-2007, 14:45
|
|
|
Witam. Ja miałem taki problem właśnie podczas deszczu. Zdjałem wentylator i patrze że woda kapie centralnie z wlotu powietrza na wentylator i ścieka na wycieraczke miałem dosłownie jezioro. A teraz do rzeczy, woda kapała z takiego plastikowego kołka wcisnietego w podszybie do którego przykreca się wkretem plastik od podszybia ten pod wycieraczkami szyb. Jest niefortunnie umiejscowiony centralnie nad wlotem powietrza do nagrzewnicy. Wyjałem kołek plastikowy i włożyłem go jeszcze raz tylko na silikon no i pomogło jezioro "marzen" a raczej koszmarów znikło . Pozdrawiam mam nadzieje że zbytnio nie zapętliłem swej wypowiedzi hehe |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-03-2007, 16:12
|
|
|
Tylko, że ja nie mam problemów z elektryką. Kiedyś tylko miałem powódź, ale to przez zawór nagrzewnicy. Od czasu jego wymiany jest spokój.
Dodatkowo wykładzina ma warstwe nieprzepuszczalnej gumy. Wiec woda musi zbierac sie z zewnatrz. Kiedys juz sprawdzalem i nie mam mokrych boków. Dmuchawę też mam suchą. Widocznie woda musi sie tam skraplac (bynajmniej u mnie), albo w zimę, jak się wchodzi z butami w śniegu to roztapia się.
Choć u mnie akurat tak jest to nie znaczy, że u kogoś innego ma być tak samo. Sprawdzcie wszystko co przedmówcy piszą! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
zibikret8
|
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-04-2007, 07:28
|
|
|
zibikret8 napisał/a: | Woda jest latem i zima gdy pada |
Właśnie rozwiązałem podobny problem, pisałem o tym już na forum prosząc o porady czym uszczelnić szybę.
U mnie woda wlewała się przez przednią szybę na górnych uszczelkach, potem płynęła wewnątrz pod plastikami nad drzwiami i spływała koło skrzynki bezpieczników i pod schowkiem. Sprawdziłem wszystko ... pod wycieraczkami, odpływy w podszybiu i nic. Dopiero kiedy rozebtałem wszystkie plastiki wewnątrz to znalazłem.
Długo mnie nie było na forum i będę musiał dopisać we wszystkich swoich postach rozwiązania usterek.
Nieszczelność szyby usunąłem silikonem do m.in. akwarium, zwykły silikon w zielonej tubce jak pasta "biały ząbek" kupiony w sklepie chemicznym , wytrzymuije temperatury panujące w naszym kraju. Kosztował ok 9 zł.
Odgiąłem uszczelki w szybie, wcisnąłem silikon i docisnąłem uszczelki. Teraz może padać i padać. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
proximo29
witamy nowego
Wiek: 46 Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 8 Skąd: Oleśnica/Wrocław
|
Wysłany: 19-06-2007, 20:16
|
|
|
zibikret8, WITAJ.Mam ten sam problem z tego typu podciekiem ale ja juz wiem co jest grane,oczywiscie jesli masz szyberdach..... to woda nagromadzona z nieszczelnego szyberka leci przednim słupkiem(jest tam kanalik odpływowy) ,dalej ta woda musi sie jakos wydostac i wycieka sobie w okolicy mocowania amortyzatora (po podniesieniu maski zobaczysz gumowe cienkie wezyki,po lewej i po prawej stonie zaraz za gniazdem mocowania amorka)wychodzi kilkunasto centymetrowy węzyk i on wlasnie najprawdopodobniej nie jest polączony z resztą w kanaliku odpływowym w słupku.CHYBA NIE NAMIESZALEM ZA MOCNO ?? |
|
|
|
|
Peter i Margot
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-10-2007, 20:40
|
|
|
Witam,
podejrzewalem szyberdach ale pomoglo dopiero kilkukrotne uszczelnienie gornego naroznika szyby od strony pasazera..
Pozdrawiam
P&M |
_________________ Tipo 2.0 16 V Black |
|
|
|
|
zibikret8
|
Wysłany: 28-10-2007, 20:24 Woda w autku
|
|
|
Dziękiza porady pokleiłem przednia szybę ,zobaczymy ale myślę że trzeba by było uszczelke od przedniej szyby wymienić bo w tymchyba tkwił problem ,zobaczymy zimą Pozdrawiam |
_________________ tempra 93 zielony metalik
http://www.tempra.org/images/userbar/tttgreen.jpg |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 29-10-2007, 20:35
|
|
|
mnie się teraz wspomniąlo, bo ostatnio miałem jak były naprawdę porządne ulewy , pewien przeciek... najmniej bym się stamtąd spodizewał ale.. antena... a konkretnie jej mocowanie... jak naprawdę tak konkretnie laól kilka dni pod rząd to jakoś troszkę wody tam musiało podejść a potem nie zostawiając o dziwo śladów na podsufitce, musiało po blasze dachu na boki powoluśku spłynąć a potem w plastikowych słupkach na dół na dywaniki a trochę spłynęło na środku przedniej i tylnej szyby od wewnątrz... warto podszczelnić też więc miejsce anteny w dachu.... |
|
|
BENIAMIN
witamy nowego
Województwo: Other
|
Wysłany: 08-11-2007, 22:47
|
|
|
Ja miałem przypadek z woda taki ze miałem walnięte nadkole i woda z pod koła po przez skorodowana karoserie w tym miejscu potrafiła nawet nalać ze 3 centy wody.
Na szczęście to zakleiłem.szybki i tani sposób to jest pianka montażowa taka jak sie używa do montażu okien.Juz ponad pół roku mam spokój |
|
|
|
|
nemezis336
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-11-2007, 19:39
|
|
|
Ja miałem dokładnie to samo, wiele razy rozgrzebywałem auto i nic
Aż się raz wkurzyłem i dobrałem sie do podszycia dachu. okazało się że woda wchodzi z prawej strony przy dachu gdzie jest zgrzewana z belką, która idzie wzdłuż auta nad drzwiami. Od zewnątrz trzeba sciągnąć usczelke, tą na której zazwyczaj się przyczepia bagażnik od dachu. Tam jest łączenie blach całe sylikonowane (chodzi o ten rowek gdzie scieka woda z dachu), a dopiero potem malowane i zakładana jest uszczelka, u mnie była tam szczelina dłogości 3-4mm i przez nią się ładnie lało do środka, troche sylikonu i zgłowy temat. polecam spraedzić nic sie nie stanie przy sciąganiu uszczelki. :yawinkle:
** Dodano: 17-11-2007, 19:40 **
:yawinkle: |
|
|
|
|
|