Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z 2 - napiszcie, że to nie synchro...
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-03-2007, 07:26   Problem z 2 - napiszcie, że to nie synchro...

od wczoraj mam problem z 2gim biegiem - skrzynie tydzień temu wymieniłem. Było dobrze, aż tu nagle wczoraj zrobiło się mniej więcej coś takiego:
górne biegi zaczęły jakby głębiej wchodzić - wydaje mi się, że mogły się trochę przesunąć po skosie w lewą stronę, ale pewien nie jestem.
Dolne działały dobrze do momentu aż dojechałem do skrzyżowania... Ruszam 1... sprzęgło... 2ka - czuję opór, praktycznie wcale nie poszła manetka do dołu, próbuję jeszcze raz - to samo, myślę sobie ja pier.... przecież w zeszły weekend miałem wymienianą skrzynię...
Dzisiaj udało mi się wrzucić drugi bieg, bez specialnego dokładania siły do tego, ale jak skręcałem, 2 lekko wyskoczyła i zgrzytła...

Jaka może być tego przyczyna? Mam nadzieje, że to nie ten nieszczęsny synchro, bo dopiero co wydałem kase na skrzynkę i wymianę... A do wymiany mam jeszcze łożysko bo mi się czasem podwiesza...

powoli do przodu... -->
     Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-03-2007, 10:02   

bardzo możliwe że możesz mieć lekko krzywe cięgna zmiany biegó , u mnie nie dało się wrzucić np 2 biegu bo lekko jedno cięgno było zgięte przy kulce i haczyło o drugie cięgno . Druga sprawa to to że możesz mieć synchronizatory do zmiany. To że kupiłeś drugą skrzynie nie znaczy że będzie ona w 100% sprawna. Każdy sprzedawca lekko naciąga stan części. Ja np zawsze daje gwarancje rozruchową na skrzynie, a kupując skrzynei zawsze pytam się o gwarancje rozruchową żeby nie było tego typu rzeczy bo potem to tylko problemu są .

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-03-2007, 13:04   

moley napisał/a:
To że kupiłeś drugą skrzynie nie znaczy że będzie ona w 100% sprawna. Każdy sprzedawca lekko naciąga stan części.

Dzięki Moley!
:?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-03-2007, 13:30   

kris_ldz napisał/a:
Jaka może być tego przyczyna?

Jak dla mnie to wina jest albo przy samym mechanizmie zmiany biegów albo skrzynia leży nierówno i stąd problemy ze wszystkimi biegami.
Musiałbyś zerknąć na poduszki zawieszenia silnika i skrzyni

Moneta

kris_ldz 

Wysłany: 28-03-2007, 15:40   

Zapomniałem dodać, że problem pojawia się niezależnie od tego czy silnik jest włączony, czy też nie.

Dodam, że dzisiaj jeździłem i 2 zaczęła wchodzić, a w pewnym momencie zauważyłem, że dolne biegi, tj. 2, 4, R wchodziły dużo płyciej. Później się to przestawiło.

Właśnie pomyślałem o cięgnach, ale sam nie wiem :sciana: poduszki pod silnikiem były wymieniane niedawno, są 100% dobre :doubt:

powoli do przodu... -->
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-03-2007, 17:18   

musisz wejść pod auto, mogły się cięgna skrzywić, ale prędzej nawet na postoju mogła Ci strzelić/zerwać się jakaś poduszka, choćby od silnika , niekoniecznie od skrzyni i np poduszka wisi tylko na śrubie i resztce gumy, silnik masz nieco krzywo teraz zawieszony i/lub skrzynię jak opadły i przez to się tak biegi poprzestawiały;

jeśli nie poduszki to skrzywiło się cięgno a jeśli nie to cięgno nieruchome, dystansujące ma stałą odległość się poluzowało; posprawdzaj, wymień, napraw i będzie ok;

synchronizator dałby inne objawy... jego bez powodu nie zapeszaj, licho nie śpi...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-03-2007, 19:18   

kris_ldz napisał/a:
ale jak skręcałem, 2 lekko wyskoczyła i zgrzytła...

Przesmaruj dobrze cięgna,a zwłaszcza sierżanta na przekładni kierowniczej.
     assistance   Moneta

wujo1965 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-03-2007, 19:41   

Witam.
Może przy okazji i ja się coś dowiem. Mam takie pytanko a propos tego sierżanta.
Jak mam się zabrać do tego smarowania i czy mogę to zrobić bez kanału? :?:
Pozdrawiam.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-03-2007, 19:43   

Bez demontażu to tylko olej albo coś typu WD-40.A co do kanału to raczej by się przydał,bo u mnie to go nawet zbytnio od góry nie widać.
     assistance   Moneta

kris_ldz 

Wysłany: 29-03-2007, 12:15   

no właśnie ostatnio cięgna smarowałem, biegi zaczęły odrazu lżej wchodzić, a po jakiś 2 dniach właśnie coś z tą dwójką się sypnęło :sciana: Może w weekend będę miał możliwość wejścia na kanał, to popatrzę. Choć może i to te cięgna...

** Dodano: 29-03-2007, 13:16 **
chociaż o tyle dobrze, że nie wygląda to na synchronizator 2. ufff

** Dodano: 31-03-2007, 20:59 **
no i całe szczęście, że stało się to akurat jak na kanał wjeżdżałem :D wyszło rozwiązanie problemu - pękło cięgno i odleciało - niestety ze względu na to że jest sobota, przyspawałem, a komplet naprawczy zamówiłem.

powoli do przodu... -->
     Moneta

Odpowiedz do tematu