|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
elektryczne szyby |
Autor |
Wiadomość |
Arcich
Wiek: 43 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 13 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 05-06-2007, 16:30 elektryczne szyby
|
|
|
Chodzi mi o to czy jest jeden siłownik czy dwa do każdej szyby, bo wystąpił u mnie taki problem, że szyba w drzwiach pasażera nie chce się otworzyć mimo iż słychać że coś tam pracuje a szyba lekko się porusza. Odnoszę wrażenie jakby siłownik ściągał ją tylko z jednej strony, przez co ona się blokuje i nie chce iść niżej, w góre jest podobnie. Wygląda to dokładnie w ten sposób, siedząc w środku auta i próbując otworzyć okno, prawą strone szyby ciągnie w dół a lewa pozostaje w miejscu i po chwili z trudem po milimetrze idzie w dół, podnosząc do góry, prawa znowu próbuje ciągnąć szybe w góre a lewa pozostaje w miejscu. |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-06-2007, 16:34
|
|
|
Ja bym się raczej do prowadnic przyczepił, ale nie zaglądałem do tego mechanizmu nigdy to tak tylko przypuszczam.
U mnie czasem jest coś takiego, że jak podnoszę prawą szybę to tak jakby się przechylała do przodu i tylni róg idzie "środkiem" drzwi. To biorę silikon w sprayu i po prowadnicach - na jakiś czas jest spokój |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2007, 19:09
|
|
|
Jeden silnik. Sprawdz jednak prowadnice tak jak przedmówca mówi.
Możliwe też, że mechanizm poruszający się uszkodził czy zatarł.
Silnik porusza takim jak by "wężykiem" w metalowej rurce. Do wężyka przymocowany jest plastik który łączy się z szybą. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-06-2007, 07:56
|
|
|
Albo koledze się oberwało mocowanie szyby w co wątpie bo pod własnym ciezarem by siadła, bardziej prawdopodbnie jest to ze albo prowadnica się rozsypuje albo całkiem się rozleciała i szyba po prostu zakleszcza się i nie chce opaść.
Rada - rozebrać drzwi, posprawdzać co jest przyczyną usterki bo tak przez neta to sobie mozemy jedynie knuć teorie spiskowe |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Arcich
Wiek: 43 Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 13 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11-06-2007, 21:44
|
|
|
no to ponaprawiane:) wszystko porozsypywane było, uchwyty plastikowe popękały inne mocowanie też, dwie śruby się urwały z takim gumowym środkiem co prowadnice trzymały od dołu. Poprzyczepiałem, pozakładałem nowe uchwyty i gra:) jeździ jak ta lala;) tylko nie pamiętam...
...czy szyba od strony pasażera opuszczać i podnosić powinna się samoczynnie do końca po jednym przyciśnięciu? tak jak od starony kierwocy, czy trzeba trzymać cały czas? bo nie wiem czy tak powinno być |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11-06-2007, 21:59
|
|
|
Arcich napisał/a: | czy szyba od strony pasażera opuszczać i podnosić powinna się samoczynnie do końca po jednym przyciśnięciu? tak jak od starony kierwocy, czy trzeba trzymać cały czas? bo nie wiem czy tak powinno być |
Raczej trzeba trzymać też tak mam |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-06-2007, 22:04
|
|
|
ano trzeba trzymać,ale mozna przerobić.Przerabiałem ten temat jak mojażonka zapragnęła żeby jej szyba też sama zjeżdżała.Kwestia sterownika w drzwiach.cały kłopot w tym że trzeba dorwać sterownik od drzwi kierowcy i przełożyć częśc przycisku sterującą szybą kierowcy.Mi to wystarczyło by zrezygnować.Za dużo kombinowania,rzeźbienia itp.Ale jak ktoś chce..... |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
maro
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 17 Wrz 2006 Posty: 63 Skąd: Strzelin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-06-2007, 07:54
|
|
|
Cytat: | ...czy szyba od strony pasażera opuszczać i podnosić powinna się samoczynnie do końca po jednym przyciśnięciu? tak jak od starony kierwocy, czy trzeba trzymać cały czas? bo nie wiem czy tak powinno być |
Może pytanie mam trochę dziwne ale z postów powyżej wnioskuję że po przyciśnięciu opuszczania szyb u kierowcy powinna sama zjechać do dołu. Tak jest faktycznie?
U mnie wogóle jest skaszanione coś bo jak przycisnę i trzymam to i tak mi podjedzie kawałek a potem muszę poprawić (nie chodzi płynnie). Ale w tym układzie to już nie wiem jak powinno być.
Jest to dla mnie dość istotne bo na dniach mam zamiar założyć układ automatycznego domykania szyb i muszę to wcześniej naprawić, a nie wiem w końcu jak było fabrycznie. |
_________________ Tempra 1,6 wtrysk +Gaz, digital i elektryka - SPRZEDANA
Jest BRAVO HGT (2,0) +Gaz |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-06-2007, 10:33
|
|
|
Ja mam przednie ES zamontowane fabrycznie.
Szyba kierowcy opuszczana / podnoszona jest krótkim naciśnięciem przycisku; jak chcesz ją zatrzymać to jeszcze raz naciskasz przycisk.
Szyba pasażera opuszcza się / podnosi tylko w momencie, gdy naciskasz przycisk; puszczasz - szyba się zatrzymuje.
Jeśli chcesz zainstalować auto domykanie to albo:
- musisz skorzystać z propozycji RobertWroc
- kupić taki zestaw do domykania szyb, któy ma moduły przeciążeniowe dla obu szyb.
Inaczej abo szyba pasażera nie będzie się domykać albo spalisz silnik podnośnika. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-06-2007, 20:21
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | przełożyć częśc przycisku sterującą szybą kierowcy |
Nie dokońca jest tak jak mowisz, przyciski tylko zwieraja mase do odpowiedniego przewodu, a funkcja AUTO jest zależna tylko od sterownika, jesli chcesz aby szyba pasazera działała w góre/w dół na krótkie przyciśniecie to albo musisz zrezygnować z tej funkcji po stronie kierowcy i poprzekładać odpowiednie kabelki
albo kupić drugi sterownik (biały) i troche wiecej pokombinować i kazda szya bedzie miała swój sterownik, a zostana jeszcze dwa kanały co pokusi o wsadzenie el.szyb z tyłu |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|